Strona główna Wiadomości październik 19 10 zalet systemów POS dla restauracji z obsługą kelnerską
REKLAMA

Tylko u nas!

10 zalet systemów POS dla restauracji z obsługą kelnerską

Horecanet.pl, 19 października 2016

Szybkie przekazanie do kuchni zamówienia, dobra kolejność wydania potraw, dzielenie rachunków, wystawienie faktury Vat - to tylko niektóre zalety pracy na systemach POS w restauracjach z obsługą kelnerską. Firma NetPOS, wdrażająca oprogramowanie gastronomiczne, wybrała 10 najważniejszych funkcjonalności systemów, które pomagają zespołowi kelnerskiemu w obsłudze klientów.

Autor:

1. Dwustronna komunikacja - komunikacja miedzy kuchnią a salą, to podstawa. Dlatego systemy POS umożliwiają szybszą i precyzyjniejszą komunikację tych dwóch kluczowych obszarów. Wszystkie informacje od kelnera wpisane w system POS trafiają bezpośrednio do kuchni i wyświetlają się na specjalnych monitorach. Dzięki temu kelner nie musi biegać między kuchnią a salą. Wystarczy, że wszystkie informacje skierowane do kuchni wpisze w POS, a te od razu trafią do kuchni.

2. Kolejność wydawania potraw – dobry system POS podpowiada kelnerowi i kuchni kolejność wydawania poszczególnych dań. Doświadczeni kelnerzy obserwują tempo konsumpcji kolejnych dań przez gości i informują kuchnię, że kolejna potrawa powinna być już wydawana. Systemy POS posiadają funkcjonalność, dzięki której kelner wpisuje w POSie potrzebę wydania dania dla swoich gości, a informacja natychmiast trafia do kuchni.

3. Łączenie i dzielenie rachunków – to podstawowa funkcja bardzo przydatna w restauracjach. Klienci bardzo często robią roszady przy płatnościach, o których informują dopiero przy wystawieniu rachunku. System POS umożliwia dzielenie i łączenie rachunków np. pozycja do pozycji, procentowo, kwotowo, itp.

4. Wystawienie faktury przez kelnera -  teraz kelnerzy nie muszą już zapisywać danych do faktury i przekazywać ich do księgowości do wystawienia. Wystarczy, że dane wprowadzą na POSa i od razu sami wydrukują fakturę dla klienta.

5. Proste rozliczenie z kelnerem – cały proces rozliczania pracy kelnera jest dużo szybszy i prostszy, gdy restauracja pracuje na systemie obsługi sprzedaży. Manager widzi w systemie z jakim saldem każdy kelner rozpoczyna i kończy dzień pracy.

6. Stornowanie zamówień – w momencie, gdy klient zmienia zdanie w kwestii swojego zamówienia, kelner ma możliwość zmiany tego w systemie i wysłanie nowego komunikatu do kuchni. Jednak system posiada specjalne zabezpieczenie, aby zarządzający lokalem widzieli historię stornowanych pozycji.

7. Wprowadzanie uwag do zamówień – gdy klient zmienia/modyfikuje danie, np. życzy sobie burgera, ale bez ketchupu – wystarczy, że kelner wprowadzi uwagę na POS, a ta trafia bezpośrednio do kuchni z całym zamówieniem.

8. Definicja sekcji – system umożliwia podzielenie lokalu na sekcje (np. ogródek, sala na I piętrze, itp.) i nadanie dostępu kelnerom do wybranych lub wszystkich sekcji.

9. Zamykanie i otwieranie kilku rachunków na jednym stoliku – w momencie, gdy do stolika dosiadają się kolejne osoby, kelner ma możliwość otwarcia kolejnego rachunku.

10. Stolik bez reakcji – system pozwala ustawić określony czas, po którym kelner musi zareagować, np. jeśli przez 20 minut nic nie dzieje się przy danym stoliku – klienci nie zamawiają, to stolik w systemie POS podświetla się np. na czerwono, co jest informacją dla kelnera, że należy do gości podejść.

Systemy POS mają  wiele ciekawych funkcjonalności, które są pomocne w pracy lokali z obsługą kelnerską, a po więcej informacji zapraszamy do nas: www.netpos.com.pl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE