Strona główna Wiadomości grudzień 16 7 składników świątecznego menu, którym nikt się nie oprze
REKLAMA

Tylko u nas!

7 składników świątecznego menu, którym nikt się nie oprze

Horecanet.pl, 15 grudnia 2016

Co to znaczy comfort food? Najprościej ujmując, to jedzenie, które sprawia, że czujemy się komfortowo. Ale nie chodzi tylko o uczucie sytości czy zmysłową przyjemność, jaką dostarczają nam kubki smakowe...

Autor:

Chodzi przede wszystkim o wspomnienia. O beztroski smak dzieciństwa. O sentymentalną podróż do przeszłości. Może warto więc podczas przygotowań do nadchodzących świąt postawić na wigilijne i bożonarodzeniowe menu, które oferuje coś więcej niż mało oryginalne „łączenie tradycji z nowoczesnością”.

Comfort food – za co je cenimy?
Próbowanie nowych rzeczy w życiu to świetna sprawa. Stymuluje umysł, poszerza horyzonty, rozwija osobowość. Tylko że… czy musimy to robić zawsze? Czy musimy robić to także w święta, weekendy i dni przeznaczone na odpoczynek? Czasami najlepiej sprawdzają się „piosenki, które już słyszeliśmy” – w każdej dziedzinie życia. Również przy stole.

Dania z nurtu comfort food to wyjątkowo subiektywny wybór. Dla jednych może to być budyń z sokiem malinowym przyrządzany przez mamę na otarcie dziecięcych łez, dla innych pierogi z kapustą i grzybami, którymi zajadali się u babci. Takie potrawy budzą nostalgię, ale oprócz tego mają jeszcze dodatkowy wymiar. Przy nich czujemy się swobodnie. Nie jesteśmy zakłopotani. Nie skupiają na sobie uwagi i nie starają się być gwiazdą wieczoru. Nie musimy o nich rozmawiać. Nie domagają się pytań o składniki i przepisy. Nie szukają uznania ani poklasku. Sprawdzają się nie tylko w domowym zaciszu, lecz także w restauracji. Dzięki nim możemy poczuć się dobrze w towarzystwie innych ludzi. Jedzenie w stylu comfort food nareszcie pełni swoją naturalną funkcję. Jest idealnym tłem dla czegoś znacznie ważniejszego – dla spotkania.

Menu wigilijne w komfortowym stylu
Comfort food lubi tradycyjne dania, które na świątecznym stole stawiamy od lat. Wśród potraw, które wymienia Wikipedia jako polskie comfort food, są m.in. śledź w oleju, barszcz z uszkami, zupa grzybowa, bigos i sernik.

Komfortowe są również śledzie w occie i w śmietanie. Karp: smażony, w galarecie, w szarym sosie? To zależy od tego, jaki był na stole wigilijnym w naszym rodzinnym domu. Czuć go rybą, ma sporo ości – i właśnie dlatego jemy go tylko w Wigilię. I właśnie dlatego tak bardzo nam się z tym wyjątkowym czasem kojarzy, że nie wyobrażamy sobie bez niego świąt.

Sprawdź, jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię: jak sprawdzić jego świeżość, gdzie kupować, jak transportować i przechowywać>>

Wigilijne zapachy to nie tylko smażony karp, ale i grzyby – w towarzystwie kapusty, w pierogach, w zupie. A buraki – jeszcze kilka lat temu lekceważone, a ostatnio okrzyknięte hitem kulinarnej mody? Są świetne zarówno do tradycyjnego barszczu, ćwikły czy kresowej szuby, jak i do bardziej eksperymentalnych dań, na przykład carpaccio w wersji wegetariańskiej.

Sprawdź przepis na carpaccio z buraków>>
Comfort food to oczywiście również słodkości. Uczucie przyjemności i spokoju budzą w nas potrawy przygotowane z bakalii i maku – kutia, makowiec, kompot z suszu, kluski z makiem, tradycyjny sernik z rodzynkami. A jeśli jesteśmy już przy deserach, to magiczną moc budowania świątecznej atmosfery mają cytrusy – spożywane na surowo, dodawane do ciast i pieczonych mięs, używane do dekoracji i roztaczania zniewalającego zapachu.

Comfort food w restauracji nie tylko na święta
Comfort food w branży horeca niekoniecznie musi oznaczać tylko bar mleczny z leniwymi i mielonym. Przemyślane elementy tego trendu mogą wnieść coś nowego do wielu innych restauracji. Tradycyjne, rozgrzewające kakao sprawdzi się w kawiarni, w cukierni – ciepłe mleko do szarlotki, w barze sałatkowym – świeżo wyciskany sok z cytrusów. Efekt komfortu mogą podkreślić dekoracje, zapach, muzyka, nakrycie stołu, zachowanie obsługi. Taki klimat może być czymś, co przyciągnie klientów i zdefiniuje charakter danego miejsca.

Prostota i bezpretensjonalność to istota tego nurtu. Podstawą menu powinny być składniki najlepszej jakości i sprawdzone przepisy. W nurcie comfort food nie ma miejsca na dania, które onieśmielają gości albo udają coś, czym nie są. Szczerość zawsze się sprawdza – i w kuchni, i w życiu.

Artykuł powstał we współpracy z MAKRO Cash&Carry
Sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną>>

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Sztuka serwowania napojów kawowych

Kamil Gaszewski Beverage Category Coordinator Costa Coffee Polska

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.