Strona główna Wiadomości 16 Barista Etno Cafe: Przy wyborze ekspresu ważne są szczegóły
REKLAMA

Tylko u nas!

Barista Etno Cafe: Przy wyborze ekspresu ważne są szczegóły

Horecanet.pl, 16 stycznia 2017

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić przed wyborem ekspresu jest dokładne zdefiniowanie profilu sprzedaży, a więc określenie kto będzie naszym gościem i co będziemy oferować. O ile w przypadku kawiarni sprawa jest dość jasna – wiodącym produktem ma być kawa (sprzedawana na miejscu lub wynos), tak już w przypadku cukierni, czy cukiernio – piekarni bywa różnie.

Barista Etno Cafe radzi jaki ekspres wybrać

Autor:

Do niedawna były to punkty ze sprzedażą wyrobów z kilkoma stolikami, ale coraz częściej zdarzają się cukiernie z dużą salą dla gości, co powoduje, że miejsca te stają się bardziej kawiarniami niż cukierniami.

W przypadku kawiarni i cukierni z dużą salą, napoje kawowe na najwyższym poziomie mogą zagwarantować tylko ekspresy kolbowe. Uzyskanie i utrzymanie wysokiej jakości kawy przy użyciu tych urządzeń wymaga jednak regularnych szkoleń personelu.

W małych lokalach, w których dominuje sprzedaż produktów cukierniczych i piekarniczych zdecydowanie lepiej sprawdzają się profesjonalna ekspresy automatyczne. Obecnie na rynku jest wiele modeli, które są w stanie zapewnić dobrej i powtarzalnej jakości napoje kawowe – ich dużą zaletą jest przede wszystkim to, że nie wymagają specjalnych szkoleń dla personelu, a samo przygotowanie kawy nie zajmuje dużo czasu i może być wykonane przez tę samą osobę w czasie sprzedaży produktów, czy wykonywanie czynności kasowych.

Przy zakupie ekspresów tradycyjnych (kolbowych) należy zwrócić uwagę na stabilność temperaturową, czyli możliwość utrzymania stałej temperatury podczas całego cyklu parzenia kawy, zazwyczaj w przypadku najtańszych ekspresów dostępnych na naszym rynku jest z tym duży problem.

CZASOPISMO SWEETS & COFFEE
ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁENGO WYDANIA
- kliknij aby zapoznać się z numerem
  WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2016

Również ważną kwestią jest dostępność pary do spieniania mleka w odpowiedniej ilości. Problemy z tym pojawiają się zazwyczaj w ekspresach jednogrupowych i pomimo tego, że producenci często deklarują, że można przy ich użyciu przygotować ponad 100 espresso dziennie, to bardzo często pojawiają się problemy przy spienianiu mleka.

Należy również pamiętać, że przy każdym ekspresie powinien stanąć młynek najlepiej automatyczny, czyli taki, który mieli kawę bezpośrednio do kolby. Na rynku dostępna jest cała gama takich urządzeń, dlatego przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:
• Średnica żaren – nie powinna być mniejsza niż 65 mm,
• Szybkość mielenia – 16-18 gramów w maksymalnie 8 sekund,
• Prosty system regulacji i ustawiania gramatury,
• System chłodzenia żaren – przy sprzedaży powyżej 300 espresso dziennie.

Przy zakupie maszyn automatycznych, należy natomiast zwrócić uwagę na kilka innych kwestii:
• Wydajność maszyny – należy ocenić potencjalną wielkość sprzedaży kawy w lokalu, do którego ma trafić urządzenie. Każda marka ma bowiem kilka rodzajów automatów w swojej ofercie, a ich cena waha się od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tys. zł i – cena ta związana jest najczęściej z wydajnością urządzenia,
• Jakość napojów – każde urządzenie powinno zostać sprawdzone przed zakupem pod kątem jakości i profilu smakowego przygotowywanych przez nie napojów,
• Wysokość wylewki (elementu ekspresu, z którego kawa trafia do kubka) – sprawdzić należy czy kubki, szklanki, które mają być używane w lokalu będą się mieściły pod wylewką,
• Czyszczenie, bieżąca konserwacja i zachowanie higieny – warto zwrócić uwagę na urządzenia, w których możemy zaprogramować automatyczne przepłukanie modułu zaparzania i systemu mleko po np. 5 minutach od ostatniego przygotowania napoju,
• Serwis – decydując się na urządzenia automatyczne należy sprawdzić czy sprzedawca gwarantuje nam autoryzowany serwis i jaki będzie jego koszt.

Jest kilka powodów, dla których w lokalach gastronomicznych warto stosować profesjonalne urządzenia zarówno tradycyjne, jak i automatyczne:
• Jakość uzyskiwanych napojów i trwałość urządzenia – w maszynach profesjonalnych stosowane są zupełnie inne (bardziej zaawansowane) technologie niż w urządzeniach domowych,
• Wydajność – w przypadku ekspresów domowych zalecana wydajność to zazwyczaj kilka filiżanek dziennie,
• Serwis – w przypadku ekspresów profesjonalnych zakupionych u zaufanych dostawców zapewniony jest serwis gwarancyjny i pogwarancyjny w lokalu, a w przypadku awarii czy przeglądów wymagających przewiezienia urządzenia do serwisu zagwarantowane jest urządzenie zastępcze.

Autorem jest Marcin Rusnarczyk
barista, dyrektor sprzedaży Etno Cafe

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Shell Polska: Dzielimy się naszym know-how

Marek Kulesza kierownik ds. rozwoju sieci partnerskiej Shell Polska

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.