Strona główna Wiadomości listopad 24 Dlaczego warto wdrożyć system POS w restauracji?
REKLAMA

Tylko u nas!

Dlaczego warto wdrożyć system POS w restauracji?

Horecanet.pl, 23 listopada 2016

Do restauracji przychodzimy, żeby dobrze zjeść ale tylko z pozoru jest to nasza jedyna potrzeba. Oprócz pysznego posiłku, liczy się także wysoka jakość obsługi. Właściciele restauracji stają nie raz na głowie, żeby sprostać wszystkim oczekiwaniom. Okazuje się, że zarządzanie firmą może przebiegać sprawnie i bez nieporozumień. Jest to możliwe dzięki systemom POS.

Autor:

O oprogramowaniu, które usprawnia pracę nawet w dużych lokalach rozmawiamy z Prezesem Zarządu firmy NetPOS, Rafałem Markiem.

Dlaczego oprogramowanie do zarządzania firmą jest w ogóle potrzebne?
Rafał Marek, prezes zarządu, NetPOS: - Systemy, dzięki którym kontrola nad funkcjonowaniem firmy jest intuicyjna, szybka, a jednocześnie precyzyjna stają się niezbędne w dynamicznie rozwijającym się świecie biznesu. Dzięki nim możemy stale monitorować bilans zysków i strat, wprowadzać potrzebne zmiany oraz śledzić ich skuteczność. To kluczowe wartości dla osoby, która prowadzi firmę.

Czy takie systemy sprawdzą się w branży gastronomicznej?
RM: Branża gastronomiczna jest kojarzona przede wszystkim z gotowaniem i to właśnie kulinarne umiejętności są w niej na pierwszym miejscu. Razem z nimi powinny łączyć się rozwiązania, które zapewnią sprawne funkcjonowanie i zarządzanie działalnością. Systemy POS sprawdzą się w tej roli znakomicie. Decydując się na oprogramowanie, firma może liczyć nie tylko na optymalne zyski, ale także stopniowy rozwój. Oprogramowanie wpłynie na jakość usług, które zapewnią zadowolenie klientów. Goście z kolei przekażą pozytywną opinię swoim znajomym, wystawiając recenzję na portalach społecznościowych lub po prostu opowiadając o lokalu, w którym im się podobało. W ten sposób firma poprawia swój wizerunek i zdobywa nowych klientów. W tym przypadku technologia nie pozostaje tylko i wyłącznie czymś wirtualnym, a przekłada się na realne efekty. Właśnie z tego powodu systemy POS są tak skuteczne. Branża gastronomiczna, tak jak wszystkie branże z sektora usług, szybko odnotuje korzyści po wdrożeniu oprogramowania.

W jaki sposób działa takie oprogramowanie?

RM: Systemy POS pozwalają na koordynację wszystkich obszarów firmy. W przypadku lokalu gastronomicznego, czyli np. restauracji, najważniejszą funkcją będzie komunikacja między salą
a kuchnią. Kelnerzy mogą przesyłać zamówienia wraz z uwagami dotyczącymi indywidualnych preferencji klienta, prosto do kuchni. Szef kuchni otrzymuje notatki od razu, w czasie realnym. Dzięki temu skraca się czas realizacji zamówienia, a prawdopodobieństwo pomyłki spada niemal do zera.

System działa na urządzeniach mobilnych?
RM: Tak. Oprogramowanie POS można zainstalować zarówno na komputerach jak i urządzeniach przenośnych takich jak telefony i tablety. Daje to możliwość stałego i wygodnego wglądu do tego, co dzieje się w firmie.

Czy właściciel lokalu może sterować oprogramowaniem z dowolnego miejsca?
RM: Jak najbardziej. Nowoczesne rozwiązania są tworzone z myślą o maksymalnym komforcie użytkowników. Systemem POS można sterować zdalnie, za pomocą różnych urządzeń. Właściciel może „podglądać” pracę w swojej firmie i śledzić raporty przez całą dobę.

Jakie funkcje powinny przekonać właściciela lokalu gastronomicznego do kupna oprogramowania?

RM: Oprogramowanie jest w całości stworzone z myślą o poprawie jakości pracy i funkcjonowania obiektu, który zostanie nim objęty. Tak, jak wspominałem wcześniej, dużą zaletą jest stała i szybka komunikacja między salą i kuchnią. Dzięki temu kelnerzy nie tylko wysyłają zamówienia, ale mogą też poinformować kuchnię o kolejności wydawania potraw lub przekazać dowolne, inne uwagi. System jest przydatny także podczas wystawiania rachunków, które można dzięki niemu dowolnie dzielić i łączyć. Oprogramowanie umożliwia też kelnerom szybkie i sprawne wystawienie faktury bez konieczności dodatkowego przekazywania danych księgowości. Dzięki funkcji podziału restauracji na sekcje, kelnerzy mają ułatwioną lokalizację stolików – salę można podzielić np. na górę, dół i ogródek. W systemie znajduje się też funkcja „stolik bez reakcji”, dzięki której kelner zostaje powiadomiony, do których gości musi podejść aby przyjąć zamówienie. To tylko kilka przykładów tego, w jaki sposób można wykorzystać oprogramowanie POS.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Właściciel restauracji z przewodnika Michelin o personelu

Andrzej Rudnicki-Sipayłło współwłaściciel Merliniego 5 oraz Mokotowska 69

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.