Strona główna Wiadomości Dyrektor Zamku Topacz o konkursie kulinarnym
REKLAMA

Tylko u nas!

Dyrektor Zamku Topacz o konkursie kulinarnym

Horecanet.pl, 9 października 2017

Promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości technologii konwekcyjno–parowej w pracy kuchni to główne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego „Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz”. Wydarzenie odbędzie się 19 października. O szczegółach opowiedział nam współorganizator Andreas Wierus, prezes zarządu Zamku Topacz Resort & Art Spa.

Dyrektor Zamku Topacz o konkursie kulinarnym

Autor:

Skąd pomysł na taki konkurs i współpracę z firmą Rational?
Śledzimy rynek konkursów kulinarnych i zauważyliśmy, że niektóre są nieco skomercjalizowane. Naszym celem było stworzenie nowego produktu kulinarnego, wiarygodnego konkursu, który da szansę młodym, utalentowanym kucharzom. Chcieliśmy położyć nacisk na zasady fair play, talent i pasję. Podnieść nieco poprzeczkę i pokazać, że to talerz jest najważniejszy – on decyduje o tym, jakie oceny przyzna jury.

Z firmą Rational współpracujemy od samego początku działalności. To bardzo rozpoznawalna i ceniona marka pieców konwekcyjnych, na których pracuje wiele restauracji w Polsce. Urządzenia te uznawane są ze jedne z najlepszych jakościowo. Wykorzystanie produktów Rational w aranżacji stanowisk konkursowych będzie więc pewnym ułatwieniem dla uczestników, dla których nie będą one zupełną nowością.

Jaki będzie udział hotelu w tym konkursie?
Konkurs oraz oficjalna gala po jego zakończeniu odbędą się w Zamku Topacz Resort & Art Spa. Dodatkowo, uczestnikom oraz gościom zapewnimy noclegi. Na tym jednak nasze zaangażowanie się nie kończy. Zdobywcom pierwszego miejsca oferujemy bowiem staż w Restauracji w Zamku Topacz u boku naszego szefa kuchni Rafała Borysa. To doświadczony kucharz i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya i w Brasserie Roux oraz odbył staże w Dinner by Heston Blumenthal (dwie gwiazdki) Michelin restaurant w Londynie oraz w Villa Rothschild Kempinski Michelin restaurant w Königstein im Taunus. Rafał zasiądzie również w Jury Technicznym konkursu. Dodatkowo, nasz cukiernik przygotuje deser, który zostanie podany podczas „Kolacji na 4 czapki”, serwowanej w czasie trwania uroczystej gali po konkursie.

Jakie korzyści będzie miał hotel ze współorganizacji wydarzenia?
W tym przypadku nie szukamy korzyści dla siebie, ale staramy się zapewnić je innym. Dysponujemy odpowiednią infrastrukturą i kulinarnym doświadczeniem, którym chcemy podzielić się z młodymi szefami kuchni. Naszą misją jest także podnoszenie jakości usług gastronomicznych świadczonych w Polsce. Doceniamy oczywiście możliwość poznania i obcowania z kulinarnymi talentami, które mogą być dla nas dużą inspiracją. Cieszymy się także, że z tej okazji będziemy gościć w naszych murach wielu wspaniałych gości.

Dlaczego strona kulinarna działalności jest dla hotelu tak ważna?
Bo każdy chce dobrze zjeść (uśmiech). Dlatego w naszym hotelu znajdują się 2 restauracje. Obie zyskały już duże uznanie nie tylko wśród gości hotelowych, ale i wśród wrocławskich smakoszy. Restauracja w Zamku Topacz znalazła się w przewodniku kulinarnym „Gault&Millau Polska 2017”, otrzymując 13 punktów i 2 czapki, i to już po pierwszych ośmiu miesiącach działalności. Utrzymanie wysokiego poziomu kulinarnego jest dla nas niezwykle istotne. Widzimy, jak szybko i wspaniale rozwija się wrocławska gastronomia, a my czujemy się jej częścią. Naszymi gośćmi są bowiem nie tylko osoby korzystające z hotelu, ale również miejscowi – rodziny, pary, grupy przyjaciół i ludzie ze świata biznesu, którzy odwiedzają nas wyłącznie po to, aby skosztować naszej kuchni. Cieszymy się, że możemy kreować okazje do spotkań, być ich gospodarzami. Wiemy, że wspólne posiłki to najlepszy pretekst do tego, aby spędzić razem czas, odpocząć. Dlatego dbamy, aby goście czuli się u nas dobrze. Stawiamy na jakość, elastyczność, profesjonalność i towarzyskość. Możemy także zdradzić, że w trosce o najwyższe standardy wykorzystywanych przez nas produktów kulinarnych, planujemy założenie własnych upraw.

O konkursie:
Kierowany jest do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.
Konkurs Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy na stronie www.club-rational.com oraz przesłanie autorskiego przepisu, który chcieliby zgłosić do rywalizacji. Zgłoszenia można przesyłać do 29 września. Jury spośród nadesłanych przepisów wybierze sześć, które zakwalifikują się do drugiego etapu konkursu.

Drugi etap odbędzie się 19 października w Zamku Topacz, gdzie sześć dwuosobowych ekip stanie przed zadaniem przygotowania dania konkursowego. Każda potrawa zostanie oceniona przez Jury Techniczne, w którym zasiądzie między innymi szef kuchni w Zamku Topacz i szef kuchni Rational oraz Jury Degustacyjne. Oceniane będą takie elementy jak: smak, użyte składniki, umiejętności, pomysł, perfekcyjny wygląd czy technika.

Konkurs zakończy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której ogłoszeni zostaną zwycięzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia są:
I miejsce: 3 000 zł oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz,
II miejsce: 2 000 zł,
III miejsce 1 000 zł.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Nowy szef kuchni w Hotelu Kossak

19 października 2017

Komentarz

Komentarz dnia

Janusz Mitulski o polskim rynku

Janusz Mitulski dyrektor ds. rozwoju na Europę Środkowo-Wschodnią i Kraje Bałtyckie Marriott International

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.