Strona główna Wiadomości Dyrektor Zamku Topacz o konkursie kulinarnym
REKLAMA

Tylko u nas!

Dyrektor Zamku Topacz o konkursie kulinarnym

Horecanet.pl, 9 października 2017

Promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości technologii konwekcyjno–parowej w pracy kuchni to główne cele pierwszej edycji konkursu kulinarnego „Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz”. Wydarzenie odbędzie się 19 października. O szczegółach opowiedział nam współorganizator Andreas Wierus, prezes zarządu Zamku Topacz Resort & Art Spa.

Dyrektor Zamku Topacz o konkursie kulinarnym

Autor:

Skąd pomysł na taki konkurs i współpracę z firmą Rational?
Śledzimy rynek konkursów kulinarnych i zauważyliśmy, że niektóre są nieco skomercjalizowane. Naszym celem było stworzenie nowego produktu kulinarnego, wiarygodnego konkursu, który da szansę młodym, utalentowanym kucharzom. Chcieliśmy położyć nacisk na zasady fair play, talent i pasję. Podnieść nieco poprzeczkę i pokazać, że to talerz jest najważniejszy – on decyduje o tym, jakie oceny przyzna jury.

Z firmą Rational współpracujemy od samego początku działalności. To bardzo rozpoznawalna i ceniona marka pieców konwekcyjnych, na których pracuje wiele restauracji w Polsce. Urządzenia te uznawane są ze jedne z najlepszych jakościowo. Wykorzystanie produktów Rational w aranżacji stanowisk konkursowych będzie więc pewnym ułatwieniem dla uczestników, dla których nie będą one zupełną nowością.

Jaki będzie udział hotelu w tym konkursie?
Konkurs oraz oficjalna gala po jego zakończeniu odbędą się w Zamku Topacz Resort & Art Spa. Dodatkowo, uczestnikom oraz gościom zapewnimy noclegi. Na tym jednak nasze zaangażowanie się nie kończy. Zdobywcom pierwszego miejsca oferujemy bowiem staż w Restauracji w Zamku Topacz u boku naszego szefa kuchni Rafała Borysa. To doświadczony kucharz i prawdziwy kulinarny wirtuoz. Pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya i w Brasserie Roux oraz odbył staże w Dinner by Heston Blumenthal (dwie gwiazdki) Michelin restaurant w Londynie oraz w Villa Rothschild Kempinski Michelin restaurant w Königstein im Taunus. Rafał zasiądzie również w Jury Technicznym konkursu. Dodatkowo, nasz cukiernik przygotuje deser, który zostanie podany podczas „Kolacji na 4 czapki”, serwowanej w czasie trwania uroczystej gali po konkursie.

Jakie korzyści będzie miał hotel ze współorganizacji wydarzenia?
W tym przypadku nie szukamy korzyści dla siebie, ale staramy się zapewnić je innym. Dysponujemy odpowiednią infrastrukturą i kulinarnym doświadczeniem, którym chcemy podzielić się z młodymi szefami kuchni. Naszą misją jest także podnoszenie jakości usług gastronomicznych świadczonych w Polsce. Doceniamy oczywiście możliwość poznania i obcowania z kulinarnymi talentami, które mogą być dla nas dużą inspiracją. Cieszymy się także, że z tej okazji będziemy gościć w naszych murach wielu wspaniałych gości.

Dlaczego strona kulinarna działalności jest dla hotelu tak ważna?
Bo każdy chce dobrze zjeść (uśmiech). Dlatego w naszym hotelu znajdują się 2 restauracje. Obie zyskały już duże uznanie nie tylko wśród gości hotelowych, ale i wśród wrocławskich smakoszy. Restauracja w Zamku Topacz znalazła się w przewodniku kulinarnym „Gault&Millau Polska 2017”, otrzymując 13 punktów i 2 czapki, i to już po pierwszych ośmiu miesiącach działalności. Utrzymanie wysokiego poziomu kulinarnego jest dla nas niezwykle istotne. Widzimy, jak szybko i wspaniale rozwija się wrocławska gastronomia, a my czujemy się jej częścią. Naszymi gośćmi są bowiem nie tylko osoby korzystające z hotelu, ale również miejscowi – rodziny, pary, grupy przyjaciół i ludzie ze świata biznesu, którzy odwiedzają nas wyłącznie po to, aby skosztować naszej kuchni. Cieszymy się, że możemy kreować okazje do spotkań, być ich gospodarzami. Wiemy, że wspólne posiłki to najlepszy pretekst do tego, aby spędzić razem czas, odpocząć. Dlatego dbamy, aby goście czuli się u nas dobrze. Stawiamy na jakość, elastyczność, profesjonalność i towarzyskość. Możemy także zdradzić, że w trosce o najwyższe standardy wykorzystywanych przez nas produktów kulinarnych, planujemy założenie własnych upraw.

O konkursie:
Kierowany jest do młodych kucharzy, którzy nie ukończyli 27 lat w momencie składania zgłoszenia, pracujących w restauracjach na stanowisku kucharza lub Szefa Kuchni. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.
Konkurs Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz składa się z dwóch etapów. Pierwszym z nich jest rejestracja zainteresowanych kucharzy na stronie www.club-rational.com oraz przesłanie autorskiego przepisu, który chcieliby zgłosić do rywalizacji. Zgłoszenia można przesyłać do 29 września. Jury spośród nadesłanych przepisów wybierze sześć, które zakwalifikują się do drugiego etapu konkursu.

Drugi etap odbędzie się 19 października w Zamku Topacz, gdzie sześć dwuosobowych ekip stanie przed zadaniem przygotowania dania konkursowego. Każda potrawa zostanie oceniona przez Jury Techniczne, w którym zasiądzie między innymi szef kuchni w Zamku Topacz i szef kuchni Rational oraz Jury Degustacyjne. Oceniane będą takie elementy jak: smak, użyte składniki, umiejętności, pomysł, perfekcyjny wygląd czy technika.

Konkurs zakończy oficjalna Gala w Zamku Topacz, podczas której ogłoszeni zostaną zwycięzcy. Nagrodami w pierwszej edycji wydarzenia są:
I miejsce: 3 000 zł oraz staż w Restauracji w Zamku Topacz,
II miejsce: 2 000 zł,
III miejsce 1 000 zł.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Nowe regulacje zwiększają koszty prowadzenia działalności

Marek Pietrzak prezes Agencja Solidarni w Biznesie

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE