Strona główna Wiadomości 2015 27 GUS: Spada liczba placówek, ale restauracji jest więcej
REKLAMA

Tylko u nas!

GUS: Spada liczba placówek, ale restauracji jest więcej

Rynek Gastronomiczny w Polsce - Raport 2015, 27 sierpnia 2015

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego zawartych w „Małym Roczniku Statystycznym Polski 2015” liczba placówek gastronomicznych spadła o 1458. W roku 2013 było ich 66966, natomiast w ubiegłym – 65508. Widać jednak, że w grupie wszystkich lokali wzrosła liczba restauracji (więcej 271), natomiast coraz mniej jest stołówek, barów i innych punktów gastronomicznych.

Gastronomia w liczbach

Autor: Shutterstock

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego zawartych w „Małym Roczniku Statystycznym Polski 2015” liczba placówek gastronomicznych spadła o 1458. W roku 2013 było ich 66966, natomiast w ubiegłym – 65508. Widać, że w grupie wszystkich lokali wzrosła liczba restauracji (więcej 271), natomiast coraz mniej jest stołówek, barów i innych punktów gastronomicznych. Oznacza to, że rośnie jakość sektora. Także dane zawarte w tym samym wykresie dotyczące przychodów z działalności gastronomicznej wskazują, że wartość rynku wzrasta. Zmniejszająca się liczba lokali i rosnący dochód świadczy o stale zwiększającej się jakość polskiej gastronomii. Coraz większa świadomość klientów sprawia, że gastronomowie muszą walczyć o niego przede wszystkim jakością.

NAJWAŻNIEJSZE SPOTKANIE BRANŻY
XIII FORUM RYNKU GASTRONOMICZNEGO
FOOD BUSINESS FORUM 2015

JUŻ 28 PAŹDZIERNIKA 2015 W SHERATON WARSAW HOTEL
- kliknij po szczegóły

W czerwcu br. przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw wyniosło 4039,70 zł i było o 2,5 proc. wyższe niż przed rokiem (w poprzednim miesiącu wzrost wyniósł 3,2 proc., a w czerwcu ub. roku – 3,5 proc.) .W czerwcu wynagrodzenia wzrosły w większości sekcji, w tym najbardziej m.in. w zakwaterowaniu i gastronomii (o 4,8 proc.). Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw w pierwszym półroczu br. wyniosło 4060,03 zł i było o 3,6 proc. wyższe niż w analogicznym okresie ub. roku (przed rokiem wzrost odpowiednio o 4,1 proc.). Wzrost płac obserwowano we wszystkich sekcjach, w tym największy ponownie m.in. w zakwaterowaniu i gastronomii (o 4,7 proc.).

Źródło: Mały Rocznik Statystyczny Polski 2015

Cały tekst wraz ze wszystkimi wykresami pojawił się
w wydaniu Rynek Gastronomiczny w Polsce - Raport 2015

Zapraszamy do lektury!

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE - RAPORT 2015
ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA - KLIKNIJ

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Właściciel restauracji z przewodnika Michelin o personelu

Andrzej Rudnicki-Sipayłło współwłaściciel Merliniego 5 oraz Mokotowska 69

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.