Strona główna Wiadomości Gdy UEFA wkracza do hotelu...
REKLAMA

Tylko u nas!

Gdy UEFA wkracza do hotelu...

Horecanet.pl, 14 listopada 2017

W czerwcu br. w Kielcach odbywały się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej do 21 lat (U-21). Jednak same przygotowania do tej imprezy zaczęły się już wiosną rok wcześniej. UEFA, czyli główny organizator, rozpoczął poszukiwania bazy noclegowej dla drużyn narodowych. W Kielcach mieli gościć Anglicy, Szwedzi, Słowacy i Polacy...

Autor:

Przedstawiciele UEFA dokonali przeglądu wszystkich hoteli, które odpowiadały ich wymogom. Hotel Uroczysko w Cedzynie pod Kielcami był jednym z nich. Kontrola obiektu była bardzo szczegółowa. Dotyczyła standardu, czystości, funkcjonalności i co bardzo ważne warunków bezpieczeństwa...

Wśród wszystkich kontrolowanych obiektów na placu boju pozostały dwa. Jeden miał zostać hotelem pobytowym, a drugi tranzytowym. Różnica polegała na tym, że w jednym z nich mieli przebywać przez cały pobyt (12 dni ) Anglicy, a w drugim również przez 12 dni pozostałe zespoły (Szwedzi, Słowa¬cy i Polacy). Z perspektywy czasu byłem bardzo zadowolony, że UEFA przyznała nam status hotelu tranzytowego i mogłem poznać wszystkich tych niesamowitych ludzi. 

Oczywiście przy tak ogromnej imprezie należało podpisać stosowne dokumenty. UEFA przesłała trzydziestostronicową umowę. Sama treść oraz objętość mogłaby zniechęcić do jej podpisania. Dziesiątki paragrafów, obostrzeń, których nie wykonie groziło w najlepszym razie zerwaniem umowy, a w najgorszym – bardzo wysokimi karami. Fakt nasz hotel do tej pory nie obsługiwał tak ogromnej i prestiżowej imprezy sportowej, jaką były Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej U-21. Co prawda byliśmy rekomendowani w katalogach UEFA na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej 2012 r., ale na tym się skończyło, gdyż Kielce nie dysponowały odpowiednim stadionem. Zarząd hotelu powie¬rzył mi organizacje oraz negocjacje warunków co było ogromnym wyzwaniem. Wiedziałem, że nasz obiekt spełnia wszystkie niezbędne wymogi i byłem przekonany, że załoga podoła tak dużemu wyzwaniu. Chciałbym tu nadmienić, że niektórzy zawodnicy to prawdziwe gwiazdy, które można spotkać w pierwszych reprezentacjach narodowych i podczas rozgrywek Pucharów Europejskich. Głównym spornym punktem umowy były koszty pobytu drużyn (noclegi, wyżywienie oraz sale konferencyjne). Nie na wszystkie ustalenia chcieliśmy się zgodzić, dlatego negocjacje nie zakończyły się na jednym e-mailu. Ostatecznie zostały ustalone podstawowe ceny. Wszystko to co wykraczało poza ustalenia miało być regulowane przez poszczególne zespoły, w szczególności chodziło tu o menu, które każda z drużyn miała diametralnie różne, ale o tym trochę później. Nie wspomniałem, że umowa była napisana w języku angielskim i tylko w tym języku podlegała negocjacjom. Przetłumaczenie jej przez UEFA na język polski zamykało nam możliwość dokonywania jakichkolwiek zmian. Dlatego musieliśmy sami uporać się ze specyficznym prawniczym językiem, ale było warto, bo dzięki temu mogliśmy nie zgodzić się na pewne warunki, jak również wprowadzić swoje. Według mnie negocjacje zakończyły się książkowo, a mianowicie WIN – WIN.

Co po umowie…
Samo podpisanie umowy nie oznaczało sukcesu, było jednym z etapów do jego osiągniecia. Oczywiście pojawiły się osoby ze sceptycznym nastawieniem, które zamiast wspierać potrafiły gderać, że nic z tego nie będzie, że ta umowa to żaden interes itd. Jak się na szczęście okazało byli w dużym błędzie. Wpłata pierwszej transzy zaliczki upewniła nas w przekonaniu, że UEFA nie wycofa się z umowy. Teraz czekaliśmy tylko na przyjazd przedstawicieli drużyn ze Szwecji, Słowacji no i oczywiście z Polski, a dokładniej z PZPN. Pierwsi przybyli Szwedzi, a dokładnie kierownik drużyny. Był to początek kwietnia 2017 r. Wymogi jakie nam przedstawiono nie zaskoczyły nas, ponieważ byliśmy przyzwyczajeni do wysokiego standardu świadczonych usług. Drużyna miała na wyłączność dwa pietra plus salę na odprawy, salę na sprzęt oraz salę dla ekipy masażystów.

Autorem jest Waldemar Matwiejew
menadżer Hotel Uroczysko w Cedzynie

Cały tekst publikujemy w:
ŚWIAT HOTELI

NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO HOTELARZY

!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
 link do aktualnego numeru:
WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2017


 

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Szef kuchni Hotelu Mikołajki o menu na zimę

Tomasz Milewski szef kuchni Hotel Mikołajki

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.