Strona główna Wiadomości maj I edycja Mazury HoReCa festiwal smaków zakończona
REKLAMA

Spotkanie branży

I edycja Mazury HoReCa festiwal smaków zakończona

Horecanet.pl, 25 maja 2016

W dniach 13-14 maja 2016 roku w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury odbyła się pierwsza edycja targów Mazury HoReCa festiwal smaków. W ciągu dwóch dni wydarzenia odwiedzający mogli zapoznać się z ofertą produktową blisko 120 firm z branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Autor:

Targom towarzyszył program prelekcji dedykowanych branży hotelarskiej i gastronomicznej. Odbyły się także liczne konkursy kulinarne, zarówno dla profesjonalnych kucharzy jak i dla uczniów szkół gastronomicznych. W konkursie „Gęsina w Restauracji” zwyciężyła potrawa autorstwa Bartłomieja Wrony i Jakuba Rusinka z restauracji „Oranżeria”, zaś najlepsze danie w konkursie „Drób na Polskim Stole” przygotował Krystian Piątek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie.

Zielona Budka, producent lodów, które zna chyba każdy Polak, zorganizowała konkurs „Zielona Budka Master Challenge”, który był skierowany zarówno do uczniów szkół o profilu gastronomicznym, jak i profesjonalistów. Zadanie konkursowe w bezpośredni sposób nawiązywało do nowego smaku lodów – karmel z solą. To niebanalne połączenie było prawdziwym wyzwaniem dla 16 zakwalifikowanych do konkursu adeptów sztuki kulinarnej - uczniów szkół gastronomicznych. Wynik ich pracy oceniało profesjonalne jury, któremu również przewodniczył ambasador Zielonej Budki. To samo jury oceniało również 16 profesjonalistów, którzy zakwalifikowali się do finałowej rozgrywki. Najwyżej oceniony został Maciej Pisarek z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej Karamać. Wśród zawodowców główna nagroda trafiła do rąk Jarosława Kina z restauracji „U Rzeźników”.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE 
ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP
DO PEŁNEGO WYDANIA
- link do aktualnego numeru: KWIECIEŃ 2016

Drugiego dnia wydarzenia dominowała formuła B2C i dla odwiedzających przygotowano cały szereg atrakcji, a całą imprezę poprowadził Karol Okrasa. Na kiermaszu kulinarnym „Smaki Regionów” swoje produkty zaprezentowali regionalni wytwórcy serów, pieczywa czy wędlin przyrządzanych według tradycyjnych receptur. Odbył się także Festiwal Food Trucków, gdzie można było spróbować nieco bardziej egzotycznych potraw z całego świata. Wszyscy miłośnicy gotowania mogli wziąć udział w warsztatach wędzenia i peklowania, przyrządzania sushi czy pieczenia chleba. W trakcie bicia rekordu w największej liczbie osób jedzących jednocześnie pierogi firma Delikates rozdała prawie 2 tys. pierogów.
   
W Mazury HoReCa festiwal smaków wzięło w sumie udział 118 firm oraz blisko 50 Profesjonalnych Kupujących z całej Polski. Organizatorzy już teraz rozpoczynają prace nad kolejną edycją. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.mazuryhoreca.pl
 

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Ekspert o systemach motywacyjnych w hotelu

Robert Węglarz właściciel firmy szkoleniowo-doradczej Alchemia Hotelarstwa

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.