Strona główna Wiadomości Jak powstaje menu Green Caffè Nero?
REKLAMA

Sieć o swojej ofercie

Jak powstaje menu Green Caffè Nero?

Horecanet.pl, 13 lutego 2018

- Obserwujemy jak zmieniają się potrzeby gości, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Dlatego śledzimy trendy w żywieniu, podróżujemy po Polsce i świecie w poszukiwaniu lokalnych producentów oraz inspiracji. Stawiamy na nieszablonowe połączenia, tworząc od podstaw jedzenie w Muffia Bakery, która jest piekarnią i kuchnią Green Caffè Nero - przekonują twórcy sieci.

 

Autor:

- Nigdy nie użylibyśmy w naszej kuchni produktów, których nie chcielibyśmy podać własnej rodzinie czy zjeść samemu. Nasi klienci cenią sobie to, że nasze kawiarnie to nie tylko znakomita kawa, ale również wyjątkowo smaczne, świeże i domowo wyglądające jedzenie. Jako jedyni wśród podobnych firm produkujemy jedzenie od podstaw – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

RYNEK DOSTAWCÓW
HORECA W POLSCE - RAPORT 2018

ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP
DO PEŁNEGO WYDANIA
w wersji elektronicznej - kliknij

Czysta etykieta – filozofia naszej kuchni
Green Caffè Nero działa jak dobra restauracja. Jedzenie przygotowuje się tutaj od podstaw. Do kuchni Muffia Bakery codziennie dostarczane są świeże produkty pochodzące z zaufanych źródeł od starannie wyselekcjonowanych, sprawdzonych dostawców, którzy gwarantują zdrowe i najwyższej jakości produkty. Na bieżaco dostarczane są świeże sery, warzywa, wędliny oraz mięsa. W Muffii to wszystko jest marynowane, przyprawiane, gotowane, krojone i pakowane. Tak powstają składniki kanapek. Następnie gotowe półprodukty trafiają do kawiarni, gdzie bariści na bieżąco przygotowują z nich świeże bagietki, ciabatty, podpłomyki i focaccie.

- W naszym jedzeniu nie stosujemy sztucznych konserwantów, polepszaczy, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. Czyli prosto i zdrowo, jednak bez kompromisów w kwestii smaku. Dlatego nasze kanapki mają maksymalnie czterogodzinny termin przydatności do spożycia. Ponieważ cieszą się dużym powodzeniem wśród klientów, to praktycznie wszystkie je sprzedajemy – mówi Wojciech Klimczak, szef kuchni Green Caffè Nero. - Od prawie 10 lat jestem odpowiedzialny za smaczną  i zdrową kuchnię Green Caffè Nero – za to, by składniki wykorzystywane w kanapkach, quiche’ach czy ciastach odpowiednio się ze sobą komponowały i były niezmiennie najwyższej jakości – dodaje.

W kuchni i piekarni GCN praca jest zmianowa. Pierwsze przygotowania rozpoczynają się już o 1 w nocy – wtedy mieszane są składniki do wypieku ciast oraz tart słonych. Dostawy składników do kanapek oraz słone dania wyjeżdżają już około 5 rano, tak aby dotrzeć do kawiarni zanim pojawią się w nich pierwsi klienci. Następnie, około godziny 8 dociera do kawiarni druga dostawa ciast i ciasteczek. Wyrabianych jest ręcznie setki potraw.

- Dostawy jedzenia do naszych kawiarni odbywają się codziennie – 7 dni w tygodniu, dwa razy dziennie – podsumowuje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Niestrudzenie szukamy niespotykanych surowców
- Trochę czasu zajęło nam znalezienie niewielkich, lokalnych dostawców, którzy nie tylko odpowiadają naszym potrzebom i wizji, ale także mogą dostarczać produkt najwyższej jakości. W Green Caffè Nero cheddar to nie jest zwykły cheddar, ale ser ręcznie wyrabiany przez zakład produkcji serów rodziny Alvis oddalony od miasta Cheddar w Anglii o niecałe 10 km i według tej samej receptury od 1952 roku. Mięsa i wędliny pochodzą od niewielkich, rodzinnych firm. Delikatne mięso indycze z wolnego chowu, przygotowywane jest metodą sous-vide, czyli pakowane do szczelnych, zamkniętych próżniowo torebek, a następnie wolno gotowane w niskiej temperaturze. Nasze bagietki to tylko te autentyczne na francuskim zakwasie Levain. Natomiast tuńczyk to nie genetycznie modyfikowana ryba, a tuńczyk z certyfikatem niezależnej, międzynarodowej organizacji MSC (Marine Stewardship Council) - tłumaczy Adam Ringer.

Dbamy o bezpieczeństwo naszych klientów
Serwowanie świeżego jedzenia w kawiarniach nie mogło się obyć bez wpływu na ich codzienne funkcjonowanie.

- Bariści otrzymują odpowiednie szkolenia i wiedzę o dostarczanych do nas produktów oraz z przygotowywania kanapek. Wdrożyliśmy wewnętrzne systemy bezpieczeństwa i kontroli jakości. Wszyscy nasi dostawcy posiadają niezbędne certyfikaty. Monitorujemy i sprawdzamy pod względem mikrobiologicznym wszystkie produkty dostarczane do nas, sprawdzamy ich jakość również na miejscu w kawiarni. Wiele konkurencyjnych kawiarni ułatwia sobie życie, zamawiając gotowe kanapki czy mrożone ciasta. My jesteśmy wierni zasadzie „dzisiaj zrobione, dzisiaj zjedzone”. I choć mamy przez to dwa razy więcej pracy niż nasza konkurencja, to codziennie podejmujemy wyzwanie - wszystko po to, aby nasi klienci mogli cieszyć się świeżym, bezpiecznym jedzeniem codziennie w każdym lokalu – podkreśla Krzysztof Kaliciński, dyrektor operacyjny Green Caffè Nero.

A już w najnowszym wydaniu Sweets & Coffee
wywiad z Adamem Ringerem!
Zapraszamy do lektury!

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Moya: Zmiany rynkowe skłaniają do ewaluacji asortymentu

Filip Puchalski Dyrektor ds. Operacyjnych Moya

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.