Strona główna Wiadomości marzec Jak uniknąć nadmiernej rotacji pracowników?
REKLAMA

Tylko u nas!

Jak uniknąć nadmiernej rotacji pracowników?

Horecanet.pl, 6 marca 2018
komentuje: Maciej Marks
współwłaściciel Kafka oraz Jaś i Małgosia

Nie mam rzetelnej i stuprocentowo sprawdzalnej odpowiedzi na to pytanie. Można się odwoływać do dziesiątków badań i doświadczeń, wprowadzać je w życie, by po jakimś czasie obudzić się z kolejnym poszukiwaniem nowych osób.

Jak uniknąć nadmiernej rotacji pracowników?

Autor: Karolina Jóźwiak, www.fotogenetycznie.pl

Do zobrazowania ogółu problemu posłużę się swoim lokalnym rynkiem. Warszawska gastronomia to najbardziej dynamicznie rozwijający się sektor gastro w Polsce. Stolica to największy napływ ludności, najwyższa średnia płac i najwięcej otwierających się i upadających kawiarni/restauracji. Najwyższe w kraju pensje w gastro. Największa rotacja pracowników.

Pracownik porzucający swoje dotychczasowe miejsce pracy niemal na pewno znajdzie gdzie indziej posadę z wyższą stawką. Rynek warszawski zasysa pracowników z potężną siłą. Pracodawcy zabiegając o nowy staff muszą konkurować między sobą oferując wyższe stawki, bo to ta wartość przeważa o decyzji przyjścia, lub nie, do nowej pracy. Kiedyś początkowa stawka zaczynała się od okolicy 8 zł, przez lata niewiele się zmieniało, by następnie w stosunkowo krótkim okresie 3-4 lat podskoczyć o 25 proc., a po tegorocznych zmianach z wielkości stawki minimalnej o kolejne 10 proc. Wszystko to przy inflacji, w latach 2014-17, w okolicach 0 proc. To znak cywilizowania się tej branży. Wyższe stawki powodują, że praca w gastronomii przestaje być traktowana jako dorabianie sobie w czasie studiów, jako praca tymczasowa. To z jednej strony dobrze – postępuje profesjonalizacja branży, z drugiej - podnosi koszty prowadzenia działalności, co przekłada się na rentowność i szanse sukcesu.
Jest źle, a będzie jeszcze gorzej. Liczba 19-25 latków, którzy tradycyjnie szukali pracy w gastro, czyli przyrost naturalny osób urodzonych w końcówce XX wieku, jest ujemna. Praca wśród młodych przestaje być traktowana jako coś naturalnego – wprowadzenie w dojrzałe życie i dorobienie do kieszonkowego. Wyższy poziom zarobków dorosłych mieszkańców wielkich miast, wychowywanie dzieci „pod kloszem” nadmiernej opiekuńczości rodziców, przekłada się na mniejsze zainteresowanie pracą zarobkową wśród młodych.

CZASOPISMO SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO BRANŻY
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
 link do aktualnego numeru: LUTY-MARZEC 2018

Czego nie robić, by pracowników zrekrutować i utrzymać? Z moich rozmów z kandydatkami (a, jakże, też rekrutuję) przeważa jeden schemat. Najbardziej do poszukiwań nowej posady skłania nieuczciwość i nierzetelność w kwestiach finansowych. Opóźnienia w wypłacaniu pensji, pomniejszanie naliczania godzin, brak wypłat za urlopy/zwolnienia, przeciągające się w nieskończoność umowy zlecenie, to powtarzające się zarzuty pod adresem pracodawców. Rzadziej to niemiła atmosfera, czy roszczeniowy i nadmiernie wykorzystujący (w opinii pracowników) tryb pracy. Pracownicy mając na rynku inne opcje porzucają dotychczasowe miejsca pracy i szukają miejsc nowych…

I wyjątkowo krótkie podsumowanie tego przydługiego wywodu powyżej. Co robić, by pracowników zrekrutować i zatrzymać? Traktować tak, jakbyśmy sami chcielibyśmy być traktowani - w całej rozciągłości ich pracy u nas.. Tylko i aż tyle.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE