Strona główna Wiadomości 16 Kilka słów o trendach w cateringu
REKLAMA

Rozwój branży

Kilka słów o trendach w cateringu

Horecanet.pl, 16 maja 2017

Choć Anno Domini 2017 rozpoczął się na dobre, zdecydowanie nie jest za późno na zaznajomienie się z trendami, obowiązującymi w jednym z najmocniejszych sektorów rynku gastronomicznego – usług cateringowych. Tym bardziej, że wiele z nich będzie się rozwijać i obowiązywać znacznie dłużej niż przez najbliższy rok.

Autor:

Usługi cateringowe to niewątpliwie jeden z najmocniejszych sektorów rynku gastronomicznego. W tym wycenianym na blisko 4,5 mld złotych segmencie szybkie tempo rozwoju sprawia, że nieustannie pojawiają się nowe trendy i wyzwania. O jakich trendach mowa?

Na jeden kęs
Finger Foods to mini dania, które należy spożywać bez użycia sztućców i talerzy. Te małe przekąski niewątpliwie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju bankietach i imprezach, a wszystko za sprawą ich wielkości na tzw. jeden kęs.

- Naszym znakiem rozpoznawczym są FingerCoctail, stanowiące artystyczne mini dania w formie finger food. Każde z mini dań przygotowywane jest zgodnie z architekturą kulinarną, polegającą na takich połączeniach smakowych i produktowych, aby doznania jakie ze sobą niosą były pełnowartościową podróżą kulinarną. Tu równie istotne są walory wizualne, jak i smakowe. Co ważne, jako dekorację stosujemy elementy molekularne, takie jak pianki sferyczne, a także własnej produkcji kawiory o smaku coca coli czy kiwi oraz jadalne bryłki złota, srebra lub miedzi. Do prezentacji naszych finger foodów używamy szeregu elementów, wykonanych zarówno z materiałów biodegradowalnych, jak i żywych plastrów drewna oraz kamieni naturalnych – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: KWIECIEŃ 2017

Gotowanie na „żywo”, czyli ...
Stacje live cooking to doskonały kulinarny sposób na uatrakcyjnienie wszelkich uroczystości. To właśnie tu - na oczach gości – kucharz na bieżąco przygotowuje dla nich potrawy, opowiadając w trakcie pokazu o przepisie i sposobie podania dania. Co ciekawe, to często sami goście mają możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym – pod czujmym okiem kucharza – do przygotowywania części dań.

- Obecnie live cooking przestaje być traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy. To nierzadko główny punkt uroczystości, gdzie kucharz stanowi pewnego rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej. Niemniej warto pamiętać, że bezpośredni kontakt z klientem wymaga wysokiej kultury osobistej i łatwości nawiązywania kontaktu. Stąd rola typu mistrz-uczeń to dla kucharza niełatwe zadanie - ocenia Damian Wiatrak.

Powiew natury
Moda na „eko” trwa nieprzerwanie od wielu lat. Niemniej obecny w segmencie usług cateringowych trend eko obejmuje znacznie więcej niż „tylko” certyfikowane produkty – nie bez znaczenia jest tu także dbałość o środowisko naturalne i szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu.

- W Deli Catering nie tylko sięgamy po produkty zakupione od sprawdzonych rolników. Zależało nam także na stworzeniu czegoś zupełnie nowego na rynku eventów, co stanowiłoby połączenie najlepszej jakości produktów z ekologicznymi aranżacjami meblowymi w tle. Tak oto, wraz z firmą Star Event oraz Siedzę na Palecie, zjednoczyliśmy siły i powstała marka EKO FOR 1000. Współtworząc projekt EKO FOR 1000 chcieliśmy pójść o krok dalej i stworzyć kompleksowy produkt, oparty nie tylko na zdrowym menu, lecz także i ekologicznej scenografii. Stąd EKO FOR 1000 to nie tylko specjalnie dedykowana oferta cateringowa – to także ekologiczne aranżacje meblowe, w skład których wchodzą palety, skrzynie, a także szpule i baloty słomy. Całość zamykają, na specjalne życzenie klienta, warsztaty kulinarne i nauka zdrowego odżywiania podczas imprezy – mówi Damian Wiatrak.

Opakowanie do zjedzenia od zaraz
Co ciekawe, także i w kontekście samego „podawania” nie bez znaczenia jest trend eko, gdzie opakowania z tworzyw sztucznych coraz częściej zastępuje się ich ekologicznymi odpowiednikami, a do obsługi cateringowej chętniej wykorzystuje się szklane opakowania. W wyniku postępu technologicznego do obsługi cateringowej coraz chętniej sięga się także po opakowania jadalne, gdzie niewątpliwą zaletą jest możliwość tworzenia tychże opakowań z surowców powszechnie dostępnych i tanich. Prognozuje się, że w obliczu niezwykle rygorystycznych przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa żywności, a także z uwagi na światową tendencję do wykorzystywania substancji naturalnych, to właśnie tego typu opakowania częściowo - lub nawet całkowicie - zastąpią konwencjonalne opakowania.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE