Strona główna Wiadomości 16 Kilka słów o trendach w cateringu
REKLAMA

Rozwój branży

Kilka słów o trendach w cateringu

Horecanet.pl, 16 maja 2017

Choć Anno Domini 2017 rozpoczął się na dobre, zdecydowanie nie jest za późno na zaznajomienie się z trendami, obowiązującymi w jednym z najmocniejszych sektorów rynku gastronomicznego – usług cateringowych. Tym bardziej, że wiele z nich będzie się rozwijać i obowiązywać znacznie dłużej niż przez najbliższy rok.

Autor:

Usługi cateringowe to niewątpliwie jeden z najmocniejszych sektorów rynku gastronomicznego. W tym wycenianym na blisko 4,5 mld złotych segmencie szybkie tempo rozwoju sprawia, że nieustannie pojawiają się nowe trendy i wyzwania. O jakich trendach mowa?

Na jeden kęs
Finger Foods to mini dania, które należy spożywać bez użycia sztućców i talerzy. Te małe przekąski niewątpliwie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju bankietach i imprezach, a wszystko za sprawą ich wielkości na tzw. jeden kęs.

- Naszym znakiem rozpoznawczym są FingerCoctail, stanowiące artystyczne mini dania w formie finger food. Każde z mini dań przygotowywane jest zgodnie z architekturą kulinarną, polegającą na takich połączeniach smakowych i produktowych, aby doznania jakie ze sobą niosą były pełnowartościową podróżą kulinarną. Tu równie istotne są walory wizualne, jak i smakowe. Co ważne, jako dekorację stosujemy elementy molekularne, takie jak pianki sferyczne, a także własnej produkcji kawiory o smaku coca coli czy kiwi oraz jadalne bryłki złota, srebra lub miedzi. Do prezentacji naszych finger foodów używamy szeregu elementów, wykonanych zarówno z materiałów biodegradowalnych, jak i żywych plastrów drewna oraz kamieni naturalnych – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: KWIECIEŃ 2017

Gotowanie na „żywo”, czyli ...
Stacje live cooking to doskonały kulinarny sposób na uatrakcyjnienie wszelkich uroczystości. To właśnie tu - na oczach gości – kucharz na bieżąco przygotowuje dla nich potrawy, opowiadając w trakcie pokazu o przepisie i sposobie podania dania. Co ciekawe, to często sami goście mają możliwość wyboru składników, z których ma zostać przyrządzone danie, przyłączając się tym samym – pod czujmym okiem kucharza – do przygotowywania części dań.

- Obecnie live cooking przestaje być traktowany jako jeden z wielu elementów dobrej imprezy. To nierzadko główny punkt uroczystości, gdzie kucharz stanowi pewnego rodzaju atrakcję, a aktywne uczestnictwo gości pozwala na ich integrację. W ten sposób przygotowana potrawa bez wątpienia zostanie w pamięci na dłużej. Niemniej warto pamiętać, że bezpośredni kontakt z klientem wymaga wysokiej kultury osobistej i łatwości nawiązywania kontaktu. Stąd rola typu mistrz-uczeń to dla kucharza niełatwe zadanie - ocenia Damian Wiatrak.

Powiew natury
Moda na „eko” trwa nieprzerwanie od wielu lat. Niemniej obecny w segmencie usług cateringowych trend eko obejmuje znacznie więcej niż „tylko” certyfikowane produkty – nie bez znaczenia jest tu także dbałość o środowisko naturalne i szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu.

- W Deli Catering nie tylko sięgamy po produkty zakupione od sprawdzonych rolników. Zależało nam także na stworzeniu czegoś zupełnie nowego na rynku eventów, co stanowiłoby połączenie najlepszej jakości produktów z ekologicznymi aranżacjami meblowymi w tle. Tak oto, wraz z firmą Star Event oraz Siedzę na Palecie, zjednoczyliśmy siły i powstała marka EKO FOR 1000. Współtworząc projekt EKO FOR 1000 chcieliśmy pójść o krok dalej i stworzyć kompleksowy produkt, oparty nie tylko na zdrowym menu, lecz także i ekologicznej scenografii. Stąd EKO FOR 1000 to nie tylko specjalnie dedykowana oferta cateringowa – to także ekologiczne aranżacje meblowe, w skład których wchodzą palety, skrzynie, a także szpule i baloty słomy. Całość zamykają, na specjalne życzenie klienta, warsztaty kulinarne i nauka zdrowego odżywiania podczas imprezy – mówi Damian Wiatrak.

Opakowanie do zjedzenia od zaraz
Co ciekawe, także i w kontekście samego „podawania” nie bez znaczenia jest trend eko, gdzie opakowania z tworzyw sztucznych coraz częściej zastępuje się ich ekologicznymi odpowiednikami, a do obsługi cateringowej chętniej wykorzystuje się szklane opakowania. W wyniku postępu technologicznego do obsługi cateringowej coraz chętniej sięga się także po opakowania jadalne, gdzie niewątpliwą zaletą jest możliwość tworzenia tychże opakowań z surowców powszechnie dostępnych i tanich. Prognozuje się, że w obliczu niezwykle rygorystycznych przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa żywności, a także z uwagi na światową tendencję do wykorzystywania substancji naturalnych, to właśnie tego typu opakowania częściowo - lub nawet całkowicie - zastąpią konwencjonalne opakowania.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.