Strona główna Wiadomości czerwiec 6 Kolorowe pyszności na lato
REKLAMA

Tylko u nas!

Kolorowe pyszności na lato

Horecanet.pl, 6 czerwca 2017
komentuje: Tomasz Różański
szef kuchniFlavoria w Hotelu IBB Andersia

Nowalijki są niezastąpione, a teraz mamy okazję cieszyć się ich zaletami. Na straganach jest ich mnóstwo i wprost nie wypada przejść obok obojętnie. Zgrabne rzodkiewki, smukłe marchewki, małe, purpurowe buraczki, ciemnozielone ogórki, młoda kapusta i jasnozielona sałata zapraszają do cieszenia się ich smakiem.

Kolorowe pyszności na lato

Autor: IBB

Świeży, zielony szczypiorek – który dodany do „zwykłej jajecznicy” tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Cebulka dymka, pachnące pomidory, podsmażone na oliwie z dodatkiem pieczywa – taka przystawka to samo zdrowie. Ich wykorzystanie w kuchni pozwala na zadbanie zarówno o zdrowie, jak i o wyjątkowy smak potraw. Na wiosną można sięgnąć po wiosenne warzywa, która w dużej ilości pojawiają się, szczególnie w okresie maja.

Co ciekawe, istnieją również warzywa, które możemy zbierać nie tylko wczesną wiosną, ale także w czasie niezbyt mroźnej zimy. Do takiej uprawy z pewnością znakomicie nadaje się smaczna i wartościowa roszponka, która w naszym kraju jest jeszcze stosunkowo mało znana i niedoceniana, mimo iż zasługuje na znacznie większą uwagę i zainteresowanie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: MAJ 2017

Ważne jest, by sięgać po nowalijki zarówno świeże, jak też pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Na pewno nie jest najlepszym sposobem postawienie na nowalijki kupowane w marketach, które nie  zawsze są w stanie zapewnić odpowiednią jakość a przede wszystkim świeżość. Nowalijki można wykorzystać w bardzo wielu przyprawach nawet jako dodatek. Można je podawać choćby do ziemniaków podawanych na różne sposoby, które są bardzo często stosowane w polskiej kuchni.

Doskonałym pomysłem na śniadanie, którym możemy zaskoczyć naszych gości jest przygotowanie twarogu z wykorzystaniem różnych, aromatycznych nowalijek – rzodkiewka, szczypior, cebulka.  Do wzbogacenia smaku można użyć na przykład świeżej bazylii.

Nowalijki to doskonały sposób na wzbogacenie diety osób w każdym wieku, jednak jest do szczególnie istotne dla dzieci, u których można wzbogacić dietę o liczne i cenne witaminy przy jednoczesnym zapewnieniu bardzo wyjątkowego smaku potraw dopasowanego do indywidualnego smaku danej osoby.

Autorem tesktu jest Tomasz Różański szef kuchni w
restauracji Flavoria w Hotelu IBB Andersia
 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE