Strona główna Wiadomości czerwiec 6 Kolorowe pyszności na lato
REKLAMA

Tylko u nas!

Kolorowe pyszności na lato

Horecanet.pl, 6 czerwca 2017
komentuje: Tomasz Różański
szef kuchniFlavoria w Hotelu IBB Andersia

Nowalijki są niezastąpione, a teraz mamy okazję cieszyć się ich zaletami. Na straganach jest ich mnóstwo i wprost nie wypada przejść obok obojętnie. Zgrabne rzodkiewki, smukłe marchewki, małe, purpurowe buraczki, ciemnozielone ogórki, młoda kapusta i jasnozielona sałata zapraszają do cieszenia się ich smakiem.

Kolorowe pyszności na lato

Autor: IBB

Świeży, zielony szczypiorek – który dodany do „zwykłej jajecznicy” tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Cebulka dymka, pachnące pomidory, podsmażone na oliwie z dodatkiem pieczywa – taka przystawka to samo zdrowie. Ich wykorzystanie w kuchni pozwala na zadbanie zarówno o zdrowie, jak i o wyjątkowy smak potraw. Na wiosną można sięgnąć po wiosenne warzywa, która w dużej ilości pojawiają się, szczególnie w okresie maja.

Co ciekawe, istnieją również warzywa, które możemy zbierać nie tylko wczesną wiosną, ale także w czasie niezbyt mroźnej zimy. Do takiej uprawy z pewnością znakomicie nadaje się smaczna i wartościowa roszponka, która w naszym kraju jest jeszcze stosunkowo mało znana i niedoceniana, mimo iż zasługuje na znacznie większą uwagę i zainteresowanie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: MAJ 2017

Ważne jest, by sięgać po nowalijki zarówno świeże, jak też pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Na pewno nie jest najlepszym sposobem postawienie na nowalijki kupowane w marketach, które nie  zawsze są w stanie zapewnić odpowiednią jakość a przede wszystkim świeżość. Nowalijki można wykorzystać w bardzo wielu przyprawach nawet jako dodatek. Można je podawać choćby do ziemniaków podawanych na różne sposoby, które są bardzo często stosowane w polskiej kuchni.

Doskonałym pomysłem na śniadanie, którym możemy zaskoczyć naszych gości jest przygotowanie twarogu z wykorzystaniem różnych, aromatycznych nowalijek – rzodkiewka, szczypior, cebulka.  Do wzbogacenia smaku można użyć na przykład świeżej bazylii.

Nowalijki to doskonały sposób na wzbogacenie diety osób w każdym wieku, jednak jest do szczególnie istotne dla dzieci, u których można wzbogacić dietę o liczne i cenne witaminy przy jednoczesnym zapewnieniu bardzo wyjątkowego smaku potraw dopasowanego do indywidualnego smaku danej osoby.

Autorem tesktu jest Tomasz Różański szef kuchni w
restauracji Flavoria w Hotelu IBB Andersia
 

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Ekspert o systemach motywacyjnych w hotelu

Robert Węglarz właściciel firmy szkoleniowo-doradczej Alchemia Hotelarstwa

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.