Strona główna Wiadomości Lokal pod restaurację - jak wybrać?
REKLAMA

Porady eksperta

Lokal pod restaurację - jak wybrać?

Horecanet.pl, 13 lutego 2018

Mówi się, że o popularności restauracji powinno świadczyć serwowane w niej jedzenie, ale nawet najlepsza kuchnia nie obroni się, gdy nie zadbamy o właściwą lokalizację. Wybór właściwego miejsca może zaważyć o końcowym sukcesie działalności. Jakimi kryteriami należy kierować się przy wyborze lokalu przeznaczonego pod gastronomię?

Autor: Shutterstock

Otwarcie nowej restauracji lub knajpy wiąże się z dużymi wydatkami m.in. na wystrój, sprzęt czy zatrudnienie personelu. W budżecie należy uwzględnić także czynsz, jaki trzeba będzie płacić za wynajęcie lokalu. W tym przypadku nie należy sugerować się oszczędnościami. Tanie pomieszczenie z reguły wiąże się z mało atrakcyjną lokalizacją, a to ona będzie odgrywać kluczową rolę na początku funkcjonowania działalności.

- Lokalami najczęściej wybieranymi pod gastronomię są te znajdujące się na starówkach, przy najbardziej ruchliwych ulicach i deptakach. Sporym zainteresowaniem cieszą się także pomieszczenia w pobliżu dużych osiedli, gdzie wraz z budownictwem mieszkaniowym prężnie rozwija się także infrastruktura – komentuje Agata Polińska z serwisu Otodom.

RYNEK DOSTAWCÓW
HORECA W POLSCE - RAPORT 2018

ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP
DO PEŁNEGO WYDANIA
w wersji elektronicznej - kliknij

Wybór lokalizacji oraz samego lokalu są także ściśle uzależnione od rodzaju kuchni, jaka będzie serwowana w restauracji. Jeżeli nastawiamy się na dania typu fast food, street food i przekąski, powinniśmy rozglądać się za pomieszczeniami przy ruchliwych i dobrze skomunikowanych ulicach. Restauracje serwujące bardziej wymagającą kuchnię powinny znajdować się w otoczeniu, które pozwala na dłużej cieszyć się jedzeniem. Na etapie poszukiwania miejsca należy przeprowadzić rekonesans po okolicznych knajpach i sprawdzić pod kątem konkurencji, czy kuchnia tam serwowana nie będzie bliźniacza do naszej oferty oraz ilu klientów odwiedza punkty gastronomiczne w danej okolicy. Warto także sprawdzić ilość miejsc parkingowych oraz odległość przystanków komunikacji miejskiej.

Nie można zapomnieć o metrażu, który powinien być dopasowany do profilu restauracji. Należy uwzględnić salę dla gości i liczba stolików lub miejsc siedzących, ale także zaplecze i kuchnię. Mniejsze pomieszczenia są przystosowane do prowadzenia knajpy, baru typu fast food, ewentualnie bistra. Większa powierzchnia pozwala na przyjmowanie dużej liczby gości, a nawet organizowania imprez okolicznościowych.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Makarun o zakazie handlu

Marcin Szworak współwłaściciel Makarun Spaghetti and Salad

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE