Strona główna Wiadomości Menu w Albertinie inspirowane podróżą do Francji
REKLAMA

Nowe propozycje restauracji

Menu w Albertinie inspirowane podróżą do Francji

Horecanet.pl, 4 października 2017

Dominikańska 3 w Krakowie to adres dobrze znany koneserom wyjątkowych smaków. Znajdująca się tam restauracja Albertina nieustannie zaskakuje kolejnymi odsłonami menu typu fine dining, co jest naturalną konsekwencją starań właścicieli. Tym razem nowa karta została zainspirowana kuchnią mistrza w branży, u którego prestiżowy staż odbył szef kuchni Grzegorz Fic.

Autor:

Na sukces Albertiny składa się zbiór starannie przemyślanych koncepcji, które w założeniu i praktyce tworzą miejsce wyjątkowe na skalę regionu, z ambicją zajęcia na trwałe pozycji lidera w sektorze fine dining. Zlokalizowana w centrum Krakowa restauracja ma wiele do zaproponowania. Aranżacja wnętrz zakłada wybór między elegancką częścią restauracyjną, a klimatyczną winiarnią, bogatą w wina całego świata. W ich różnorodności można się rozsmakować, korzystając z rzadko spotykanej i największej w Polsce instalacji dyspenserów Enomatic. - Goście cenią sobie fakt, że mogą sami decydować o wyborze i pojemności wina. - Mogą spróbować kilku lub kilkunastu win zanim ostatecznie wybiorą coś do posiłku. Wśród starannie wyselekcjonowanych 32 etykiet - dobranych do nowego menu, każdy ma szansę odkryć swoje preferencje. Tego typu kontakt z winem jest rzadkością w Polsce – wyjaśnia właścicielka Barbara Zamorska.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: WRZESIEŃ

Albertina Restaurant & Wine przyciąga jednak przede wszystkim doskonałym menu, za którym stoi współwłaściciel i szef kuchni - Grzegorz Fic. Jego kunszt został doceniony podczas licznych uroczystości najwyższej rangi, a wśród gości bywały tak koronowane głowy, jak i przedstawiciele świata polityki, biznesu oraz szeroko pojętego show biznesu. Nieustannie podnoszone kwalifikacje przekładają się na prestiżowe wyróżnienia, wśród których jest nagroda ufundowana przez Ambasadora Francji w Polsce: pana Pierre Lévy`ego. Grzegorz Fic został bowiem laureatem w trzeciej edycji „Goût de France/Good France” i odbył prestiżowy staż u najlepszego kucharza na świecie - Pierre Gagnaire`a w jego restauracji z 3* Michelin w Hotelu Balzac w Paryżu. – Ta nagroda dała mi szansę pracy z człowiekiem, którego nazwisko znają wszyscy szefowie kuchni na świecie. Pierre jest niezwykle skromny, emanujący fantastyczną energią, a przede wszystkim umiejętnie inspirujący.

O swoim spotkaniu z mistrzem opowiada Grzegorz Fic: Praca u boku Gagnaire`a stała się inspiracją do stworzenia nowej karty menu, która charakteryzuje się bliską obu panom tendencją do niecodziennych połączeń i wieloelementową złożonością. Nowe dania zaskakują kontrastami, feerią składników, a nawet sposobem serwowania. Szczególną uwagę należy zwrócić na takie danie, jak: Żabnicę w specku z palony tymiankiem, do którego podane jest ragoût z fasoli, chorizo i warzyw sezonowych oraz risotto z tapioki i mascarpone. Jest to zestawienie, inspirowane szkołą najlepszego kucharza na świecie. Wśród dań mięsnych znalazły się m.in.: Polędwiczka z dzika z pokrzywą/ Kurki/ Puree z korzenia pietruszki/ Sos jałowcowy oraz Kotlet jagnięcy w dymie/ Biała kasza gryczana/ Pomidor cherry faszerowany bakłażanem/ Sos rozmarynowy. W tworzeniu karty pomógł z pewnością fakt, że restauracja posiada jedno z nielicznych w Polsce, profesjonalnych homarium, a w im: homary, kraby i ostrygi. Dzięki temu serwowane owoce morza mają zawsze bezdyskusyjnie najlepszą jakość, jaką można zweryfikować, zamawiając nowe danie z karty: Raviolo ze świeżym homarem/ Przegrzebki/ Smażona salsefia/ Kolendra, jak również po prostu świeże homary.

- W karcie menu Albertiny stałą pozycję zajmuje dziczyzna, której obecność wynika z doskonałej orientacji Grzegorza w kwestii jej przyrządzania i serwowania - informuje Barbara Zamorska. Maestrią łączenia słodkości z pikanterią jest z pewnością: Tatar z sarny/ Bakłażan/ Por/ Kapusta włoska/ Trufla. Danie jest podróżą przez wiele smaków: od słodkiego mięsa, poprzez pikantny por, a na aromatycznej trufli kończąc. Nowa karta menu w Albertinie to apoteoza kunsztu mistrza i warsztatu pojętnego ucznia.

Ambitne menu, liczne sukcesy, gotowość do dzielenia się wiedzą, apetyt na doskonalenie umiejętności kulinarnych zostały docenione przez elitarną Fundację Klubu Szefów Kuchni. Grzegorz Fic w lipcu 2017 roku został przyjęty do grona najlepszych szefów kuchni w kraju, a Prezes KSK Jarosław Walczyk tak podsumował to wyróżnienie: - Bardzo się cieszę że tak młody i utalentowany szef kuchni dołączył do naszego klubu […] Liczę na aktywne wsparcie działalności klubu przez Grzegorza, aby pobudzał krakowski świat kulinarny do współpracy z naszym klubem. – W powodzeniu współpracy z KSK z całą pewnością pomoże szefowi kuchni Albertiny jego entuzjazm i pasja, z jaką pracuje na rzecz regionalnej i ogólnopolskiej gastronomii. Właściciele restauracji już opracowują kolejne niespodzianki  dla swoich gości.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Ekspert o systemach motywacyjnych w hotelu

Robert Węglarz właściciel firmy szkoleniowo-doradczej Alchemia Hotelarstwa

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.