Strona główna Wiadomości Michał Czeladzki o wołowinie
REKLAMA

Tylko u nas!

Michał Czeladzki o wołowinie

Horecanet.pl, 19 czerwca 2018
komentuje: Michał Czeladzki
szef kuchniMarcelino Chleb i Wino

Wołowina to wspaniały produkt dla każdego kucharza, zarówno profesjonalisty, jak i domowego entuzjasty sztuki kulinarnej. Otrzymuje się ją z bydła, które skończyło pół roku. Jest to szlachetny gatunek mięsa, łatwo rozpoznawalny ze względu na kruchość, kolor oraz smak. Warto nadmienić, że to jedno z najbardziej wartościowych mięs.

Michał Czeladzki o wołowinie

Autor: Horecanet

Welsh black, Piemontese, Hereford, Angus i najbardziej rozpieszczona krowa na świecie – Wagyu z której pochodzi najlepsza wołowina czyli kobe to niektóre rasy bydła, z którymi miałem przyjemność „współpracować”. Pomysłów na jej przyrządzenie jest wiele. Przepisy można liczyć w tysiącach. Gotowanie, duszenie, smażenie, grillowanie, jedzenie na surowo, wędzenie – to wszystko można z nią zrobić. Ja osobiście preferuję wołowinę przyrządzaną na grillu. Nie ważne czy jest to stek z polędwicy, czy antrykot i czy jest natarty czosnkiem, skropiony oliwą, oprószony solą morską, zawsze smakuje bosko. Sekret tkwi w prostocie. Nie zapominajmy również o prawdziwych, ociekających tłuszczem, odymionych zapachem grilla burgerach, które w ostatnim czasie są bardzo popularne. Otwierające się na każdym „rogu” foodtracki serwują nam takie pyszności w przeróżnych odsłonach.


W mojej kuchni do wołowiny lubię używać alkoholi. Najczęściej sięgam po szkocką whisky, zaraz po niej czerwone, wytrawne wino. Doskonale pasują do tego typu mięsa zarówno w formie marynat, jak i sosów. Połączenie intensywnego aromatu „szkockiej” z wołowiną, dostarcza naszemu podniebieniu prawdziwą smakową petardę. Do tego jeszcze delikatny dodatek warzywny, oczywiście też „z pazurem” jakim jest koper włoski (najlepiej pieczony z płatkami parmezanu). Pamiętajmy o sezonowych, świeżych warzywach, które są dostępne na pobliskim placu czy bazarku. Nie bójmy się również eksperymentować z dodatkami. Najlepsze, sprawdzone dodatki do wołowiny to naturalne zioła – rozmaryn, tymianek czy czosnek lub grzyby – podgrzybek, maślak, borowik. W przypadku wołowiny nie ma ograniczeń, bo kto powiedział, że orzech laskowy czy czekolada albo owoce nie będą pasować? Oczywiście, że warto ich użyć. Wołowina pozwala na prawie nieograniczoną zabawę smakami – na tym właśnie polega jej fenomen.

Powoli do kuchennych łask wracają również, wydawać by się mogło, zapomniane części ciała bydła. Podroby, bo o nich mowa czyli ogon, policzki, jądra czy mózg. Duszone ogony z włoską pancettą i warzywami korzeniowymi, pieczone policzki wołowe w czerwonym winie, które po 3h przyrządzania rozpływają się w ustach - coś pysznego! Obróbka tych fragmentów może nie należy do najprostszych, ale zdecydowanie warto spróbować i pokombinować z nimi w kuchni.

Zachęcam do tworzenia dań z wołowiny – regularnego poznawania jej na nowo Jeżeli nie macie zbyt dużo czasu to zapraszam do naszej restauracji, która pozwoli Wam odkryć wszystkie tajniki tego wyjątkowego mięsa.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE
I NIEZALEŻNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW

link do aktualnego numeru
MAJ 2018


 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Właściciel baru Woda Ognista o ofercie alkoholowej

Patryk Kowalski właściciel Woda Ognista

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE