Strona główna Wiadomości czerwiec 14 Nowe menu w OVO Bar & Restaurant
REKLAMA

Nieznane smaki lata we Wrocławiu

Nowe menu w OVO Bar & Restaurant

Horecanet.pl, 14 czerwca 2017

Płaszczka a la meuniere z cukinią i liśćmi kaffiru, a na deser parfait z mango i matchy. Nie musisz wyjeżdżać z Wrocławia, aby spróbować nietypowych połączeń kuchni polskiej i międzynarodowej. W OVO Bar & Restaurant właśnie zadebiutowało nowe, letnie menu. Szef kuchni proponuje w nim dania nieznane wcześniej tutejszym smakoszom.

Autor:

Autorem menu jest szef kuchni Piotr Apanel, który pracował wcześniej w czterech restauracjach uhonorowanych gwiazdką Michelin, w tym w restauracji Gordona Ramsay’a w Londynie.

- Wśród nowych dań znaleźć można zarówno lekkie przekąski z wykorzystaniem nowalijek, jak i starannie dopracowane dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej – mówi  Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant. - Staram się zaproponować gościom nowe smaki, których nie znajdą nigdzie indziej. Chciałbym, aby ich wizyta w naszej restauracji była dla nich wyjątkowym spotkaniem z nowymi, choć pozornie znajomymi składnikami – dodaje.

SUPPLIER OF THE YEAR 2017
PRESTIŻ • ZAUFANIE ODBIORCÓW • SUKCES SPRZEDAŻOWY
- kliknij po szczegóły -

Do takich dań należy m.in. polędwica jagnięca, podawana z dżemem z fig, kimchi z młodej marchewki, maślanką, kakao oraz marynowaną pszenicą. Z pewnością niełatwy do zrobienia we własnej kuchni byłby również sos na czerwonym winie, który jest przygotowywany przez 3 dni, czy też fermentowane grzyby z koprem włoskim.

Na przystawkę szef kuchni proponuje między innymi grillowaną ośmiornicę z chłodnikiem Ajo Blanco oraz humusem z ogórka. Niespotykane połączenie zaskakują również dania główne, na przykład płaszczka a la meuniere, podawana w otoczeniu liści kaffiru, z cukinią, melonem oraz kalarepą, doprawiona świeżymi ziołami.

- Danie to jest wyjątkową pozycją w naszym menu – mówi Piotr Apanel. – Płaszczka nie jest bowiem zbyt często spotykana na polskich stołach. Specjalnie dla naszych gości sprowadzamy ją z Francji. Ryba ta charakteryzuje się doskonałym smakiem, jest dość mięsista i nie posiada zbyt wiele ości.
Polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu reprezentuje sezonowa polędwica wołowa, która podawana jest ze szpikiem, szczypiorem, musztardą z pora, korzeniem cebuli i czosnkiem w miodzie. Podobnie znany na rodzimy talerzach królik stanowi bazę nowatorskiej odsłony bolognese z czarnym bzem i furikake. Elementy azjatyckiej kultury kulinarnej znajdziemy jeszcze w kilku innych propozycjach. Jakie jest źródło tej dalekowschodniej inspiracji?

– W europejskiej kulturze kulinarnej trudno znaleźć dodatki, które tak wzbogacają smak. Wynika to z faktu, że japońska kuchnia szuka smaku umami, czyli dopełnienia i unikalnego balansu między słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Korzystamy z tej wiedzy jednocześnie samodzielnie szukając wyjątkowych smaków z pomocą lokalnych dostawców – wyjaśnia Piotr Apanel.

ŚWIAT HOTELI
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO HOTELARZY
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
 link do aktualnego numeru: MAJ 2017

W żadnej innej wrocławskiej restauracji nie znajdziemy tak dużego wyboru tapas, czyli lekkich przekąsek. Są wśród nich m.in. chorizo podawane z emulsją z pomarańczy oraz potrójnie gotowanym ziemniakiem i miętą, a także krewetka z chili, czosnkiem i malinami, skropiona chlebową oliwą. 
W letnim menu nie mogło zabraknąć także dań z grilla. Dla gości restauracji przygotowano m.in. sezonowany antrykot wołowy oraz nawiązujące do kuchni śródziemnomorskiej - krewetki królewskie.

Przy sprzyjającej pogodzie dania OVO Bar & Restaurant można próbować na zielonym patio. - Jest dostępne dla wszystkich mieszkańców Wrocławia, którzy mogą tu również wziąć udział w przyjęciach, koncertach, wystawach czy pokazach filmowych – mówi Matthias Herd, dyrektor generalny DoubleTree by Hilton, w którym działa OVO Bar & Restaurant.

OVO Bar & Restaurant znajduje się w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw przy ulicy Podwale 84 we Wrocławiu.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE