Strona główna Wiadomości 11 Pizzeria? Czemu nie!
REKLAMA

Porady dotyczące uruchomienia lokalu

Pizzeria? Czemu nie!

Nowości Gastronomiczne, 11 stycznia 2017

Pizza stała się już naszym daniem narodowym. Polacy lubią ją jeść o każdej porze dnia i roku. Mimo wielu lokali serwujących to danie, na rynku wciąż jest miejsce dla tego typu konceptów. Zebraliśmy opinię ekspertów z branży oraz właścicieli dobrze już funkcjonujących pizzerii i podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas uruchomiania takiego lokalu.

Autor: Shutterstock

Po pierwsze trzeba sprawdzić czy w okolicy nie znajduje się już jakaś pizzeria indywidualna lub sieciowa. Lokale sieciowe to spora konkurencja, którą będzie ciężko pokonać. Klientów może nam również odebrać kebab lub inny lokal typu fast food.

Wystrój i sprzęt

Gdy mamy miejsce i odpowiedni przystosowany lokal (o szczegółach pisaliśmy już w wydaniu czerwcowym na str. 28) musimy zająć się wyposażeniem i wystrojem. Warto rozważyć zakup pieca opalanego drewnem. Jest to bardzo modne rozwiązanie, które z pewnością podyktuje również wystrój lokalu i będzie także trafnym chwytem marketingowym. Nie oznacza to, że pizza z standardowego pieca nie będzie smaczna. Wręcz przeciwnie. Obecnie na rynku jest wielu producentów oferujących sprzęt skrojony ma miarę lokalu i wystarczy tylko skontaktować się z firmą , która pomoże dobrać piec, jak również inny sprzęt gastronomiczny.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE - czasopismo restauratorów 
!!!ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA!!!
kliknij aby zapoznać się z numerem:
LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2016

Clue programu, czyli pizza

Jeżeli chcecie prowadzić pizzerię to przestrzegam przed kartą, w której klient będzie mógł znaleźć wszystko od pizzy przez burgery po pierogi. Obalę w tym miejscu wciąż funkcjonujący stereotyp, że im większy wybór tym lepiej. Nieprawda. Wystarczy, że lokal będzie oferować dobra pizzę i oferta obroni się sama. W dzisiejszych czasach warto postawić na specjalizację. Doradzam, prostą i przejrzystą kartę menu w, której znajdzie się kilka pozycji pizzy tradycyjnej na różnych rodzajach ciast. Warto też wymyślić pizzę o specjalnej nazwie i kompozycji składników, która będzie znakiem rozpoznawalnym tylko naszej pizzerii. Bardzo ważne w przypadku pizzerii jest jej sprzedaż nie tylko w lokalu, ale również dowóz do klienta. Na początku można pokusić się o bezpłatną dostawę w okolicy.

Obsługa z górnej półki

Mimo sporego bezrobocia wciąż trudno o dobrych pracowników. Kelner to w zasadzie jedyna osoba, z którą styka się klient. Zatrudniając obsługę sali, nie warto skupiać się tylko na doświadczeniu w tym zawodzie czy wiedzy kulinarnej. Trzeba zaufać intuicji. Osoba aplikująca na stanowisko powinna mieć miłą aparycję i sympatyczne usposobienie. Uśmiech na twarzy i chęć do pracy to jest to, co najważniejsze w tym przypadku. Natomiast jeśli chodzi o obsługę kuchni to warto zatrudnić kucharza z doświadczeniem i wiedzą, szczególnie wtedy, gdy są Państwo laikami w kwestii pizzy. Można wówczas zapytać o radę czy opinie. Z pewnością nasz kucharz poczuje się doceniony, a jego uwagi mogą okazać się bardzo cenne.

Kalkulator – ważny doradca

Zakładam, że oczywiste dla wszystkich jest to, że w przypadku każdego biznesu najważniejszy jest dobry biznes plan. Nie wystarczy obliczyć ile potrzebujemy pieniędzy na uruchomienie lokalu, trzeba też wyliczyć co będzie dalej – za dwa, trzy czy pięć miesięcy. Pizza nie może być zbyt mocno zmarżowana. Taniochy nikt nie doceni, drożyzny nikt nie kupi. Cena musi być po prostu odpowiednia. I jeszcze jedno, chyba najważniejsze – nie oszczędzaj na produktach. Warto kupić doskonały ser i wysokiej jakości mąkę. Gwarantuję, że to się zwróci w postaci powracających klientów.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Zmiany w prawie, które mogą dotyczyć gastronomów

Piotr Jankowski radca prawny Prawowgastronomii.pl

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.