powiększ tekst
Strona główna » Wiadomości » 2011 » czerwiec » 28 » Polskie barmaństwo jest na światowym poziomie
REKLAMA

Doganiamy inne kraje w wielu aspektach

Polskie barmaństwo jest na światowym poziomie

źródło: Horecanet.pl, 28.06.2011 (zaktualizowany 28.06.2011 09:20)
komentuje: Patryk Le Nart
Dyrektor Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów

Nowe trendy barmańskie w Polsce nie różnią się od światowych. Lata, w których musieliśmy doganiać Europę czy resztę globu już dawno minęły. W ciągu ostatnich dziesięciu lat nawet udało nam się wyjść na prowadzenie w niektórych aspektach rzemiosła barmańskiego.

Polskie barmaństwo jest na światowym poziomie
Patryk Le Nart, założyciel i dyrektor MSBiSAutor: Patryk Le Nart

Wszystkie nowości, czy to produkty czy techniki pracy, wdrażane są w naszym kraju prawie w tym samym czasie co w pozostałych krajach z wysoko rozwiniętą kulturą barmańską. To co na pewno możemy obserwować od kilku lat to stanowcze odejście od produktów pseudo naturalnych, coraz częściej dominują świeże owoce, naturalne syropy czy pozbawione konserwantów purre.

Technika przygotowania koktajli również nie jest traktowana po macoszemu, a rozważania na temat wielkości i kształtu kostek lodu są na porządku dziennym. To czego intensywny rozwój będziemy mogli oglądać w najbliższym czasie to tzw. barmaństwo molekularne. Coraz więcej na rynku dostępnych jest odczynników i narzędzi przeznaczonych do tworzenia pianek, kawiorów czy żeli.

Jakkolwiek interesujące, kompozycje te nie zdominują kart koktajli, gdyż zbyt dużo jest zachodu z przygotowywaniem ich na większą skalę. Tak więc to co zaobserwujemy tego lata w barach nie będzie różnić się zbytnio od tego czym mogliśmy raczyć się w latach poprzednich. Jedyne różnice mogą wynikać z jakości obsługi, do której coraz częściej restauratorzy przywiązują większa wagę w myśl hasła że nawet najsmaczniejszy koktajl nie zastąpi profesjonalnego serwisu.

Patryk Le Nart jest dyrektorem i założycielem Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów współpomysłodawcą Flair Master Class oraz właściciel Bar Catering. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w szkole zajęciami.

Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe z najlepszych lokali Nowego Jorku. Sędzia techniczny zawodów w stylu klasycznym i flair.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.