Strona główna Wiadomości 2014 11 Przemyślany układ baru zapewnia komfort personelowi
REKLAMA

Tylko u nas!

Przemyślany układ baru zapewnia komfort personelowi

Horecanet.pl, 10 lipca 2014
komentuje: Jacek Polcyn
dyrektor marketinguDora Metal

Od funkcjonalnie zaprojektowanego baru uzależnione jest tempo i wygoda przygotowania wielu drinków. Nalanie klientowi piwa nie stanowi dużego problemu, tutaj potrzebujemy nalewak, kratkę ociekową i zraszacz do kufli, dopiero przy drinku, szczególnie składającym się z wielu składników, zaczynają się schody. Istotne jest to, aby barman miał wszystko w zasięgu ręki: od kieliszka przez alkohol, po owoce.

Jacek Polcyn, Dora Metal

Autor: JP

 
 

Szkło najczęściej układane jest na wolnej powierzchni blatu barowego. Jednak można zaoszczędzić część miejsca i zamontować „wieszaki” na kieliszki. Umieszczając część kieliszków nad barmanem umożliwiamy mu łatwiejszy dostęp do szybko potrzebnego szkła.

Kolejnym elementem jest lód. Należy zadbać o to, by pod blatem znajdowała się kostkarka lub szuflada z wanną na lód, z której barman może bezpośrednio przesypać kostki lodu do szklanki/kieliszka. Istotną częścią wyposażenia jest podręczna półka na butelki, pozwalająca barmanowi przechowywać najczęściej serwowany alkohol, jak również syropy smakowe. Jeżeli kelner nie ma możliwości krojenia owoców do drinków na bieżąco, przydatna będzie nadstawka z małymi pojemnikami GN, w których można przechowywać wcześniej pokrojone owoce i inne stosowane w danym drinku dodatki.

>>> Zapoznaj się z czerwcowym wydaniem „Świata Hoteli” w wersji elektronicznej

Przy pracowitym wieczorze może zabraknąć szkła. Dlatego warto zainwestować w zmywarkę podblatową umieszczoną za barem, do której barman może na bieżąco przenosić brudne szklanki i również bezpośrednio z niej wykładać czyste.

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Szef kuchni Hotelu Mikołajki o menu na zimę

Tomasz Milewski szef kuchni Hotel Mikołajki

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.