Strona główna Wiadomości marzec Roaster z palarni Blue Orca Coffee o wyborze kawy
REKLAMA

Tylko u nas!

Roaster z palarni Blue Orca Coffee o wyborze kawy

Horecanet.pl, 14 marca 2018

Na każdym etapie produkcji, obróbki i przygotowania kawy najważniejsze jest utrzymanie jakości. Najdrobniejszy nawet błąd może znacząco zaburzyć smak i wygląd kawy już w filiżance. Każdy moment ma znaczenie, a osiągnięcie sukcesu musi być opatrzone ciężką pracą wielu osób.

Roaster z palarni Blue Orca Coffee o wyborze kawy

Autor: DK

Kawowa podróż – co właściwie dzieje się z kawą zanim będziemy mogli ją wypić? Droga jest niesłychanie długa i często kręta. Kawa jest owocem, który przypomina wiśnię. Rozróżniamy dwa podstawowe gatunki: arabica i robusta. Każdy je zna: ta pierwsza cieszy się ogromnym uznaniem, robusta zaś jest często dyskwalifikowana ze względu na popularne ziarna niskiej jakości lub zbyt duży udział procentowy w mieszankach. Zagłębiając się bardziej powinniśmy wspomnieć o odmianach botanicznych, których jest wiele, a najpopularniejsze z nich to: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai, Maragogype, SL-28, SL-34, Pacamara, czy Kent. Różnic między odmianami jest dużo, głównie wielkość ziaren, obfitość zbiorów, odporność na choroby i szybkość dojrzewania owoców. Znaczenie ma również lokalizacja samej plantacji, rodzaj gleby, nawodnienie czy nasłonecznienie. Aby wydobyć ziarno, miąższ należy usunąć. Są trzy rodzaje obróbki: natural, washed, honey.

CZASOPISMO SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO BRANŻY
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
 link do aktualnego numeru: LUTY-MARZEC 2018

– Naturalna, inaczej „na sucho” jest najstarszą znaną metodą. Przy jej zastosowaniu nie zużywa się wody, co ma szczególne znaczenie w krajach cierpiących na jej deficyt. Po zbiorze są suszone w pełnym słońcu i regularnie przegarniane na betonowym patio przez kilka dni, aż do momentu, w którym miąższ staje się kruchy i z łatwością odpada od ziaren. Obróbka kawy metodą na sucho przekłada się na charakterystykę o intensywnym, mocno owocowym profilu smakowym, daje pełne body, dużą słodycz oraz niską kwasowość.

– Na mokro jest wieloetapową z udziałem wody. Owoce najpierw trafiają do maszyny zwanej depulperem, gdzie miąższ jest zrywany mechanicznie. Następnie ziarna z resztami miąższu lądują w basenach fermentacyjnych, to pozwala pozbyć się resztek miąższu. Dodatkowo ziarna są płukane, żeby finalnie trafić na betonowe stoły lub łoża w celu wysuszenia. Napar w filiżance jest delikatniejszy o nieco intensywniejszej kwasowości.

– Honey jest połączeniem obu obróbek wspomnianych wcześniej. Początkowym etapem jest mechaniczne zerwanie miąższu, jednakże jedynie częściowo, tak przygotowane ziarna dalej poddawane są suszeniu podobnie jak w obróbce na sucho. Ziarna wyglądają jakby były oblane miodem, stąd też nazwa tej obróbki, której efektem jest bardzo wysoka owocowa słodycz. Tak przygotowana kawa może wyruszyć w trasę często kilka tysięcy kilometrów, a w palarni rozpoczyna się kolejny kluczowy etap, możliwe że najistotniejszy, rolą Roastera jest zdefiniowanie kawy, która została mu powierzona.

Proces palenia jest złożonym przedsięwzięciem, wyselekcjonowanym ziarnom poświęcamy wiele godzin i prób na dopasowanie profilu palenia, który uznamy za perfekcyjny. Testem dla kawy jest tzw. cupping – profesjonalna degustacja i ocena kawy.

Świeżo wypaloną kawę, zapakowaną w odpowiednie torebki można dostarczyć do różnych miejsc: kawiarni, restauracji, hoteli czy stacji paliw. Kawę możemy nazywać świeżą do trzech miesięcy od wypalenia. Po upływie tego czasu dość szybko traci aromat, walory smakowe i intensywność. Generalizując na ogólne pojęcie jakości kawy wpływ mają trzy rzeczy: plantacja, palarnia oraz miejsce, w którym kawa jest parzona. Do przygotowania dobrego naparu, konieczne jest spełnienie odpowiednio dobranych czynników jak doza kawy, stopień zmielenia, temperatura i ciśnienie wody oraz jej jakość. Na każdym z tych etapów może pojawić się błąd, który zaburzy efekt w filiżance. Jak widać, wszystko ma znaczenie, a osiągnię¬cie sukcesu musi być opatrzone ciężką pracą wielu osób.

Autorem jest Dominik Krajewski
Roaster w Blue Orca Coffee – Palarnia Kawy

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE