Strona główna Wiadomości Szef kuchni restauracji Capri o grillu po włosku
REKLAMA

Tylko u nas!

Szef kuchni restauracji Capri o grillu po włosku

Horecanet.pl, 18 kwietnia 2018

Włoskie jedzenie kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami, pizzą oraz pysznymi pomidorowymi sosami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Włosi kochają grillować. Jakie mięso, przyprawy i dodatki wybrać? Nello Esposito z włoskiej restauracji Capri zdradza swoje patenty na grilla rodem z Italii.

Autor:

Włoska kuchnia jest pełna aromatu, świeżych składników, a przede wszystkim jest smaczna i lekka. Włosi nie mają zwyczaju duszenia mięs, zdecydowanie bardziej wolą je grillować, brylują szczególnie w stekach.

Mięso
Oprócz pizzy i past Włosi słyną również z najlepszej wołowiny na świecie, z chianiny. To rasa bydła, hodowana w rejonach Toscani, z której otrzymujemy steki po florencku. Tzw. steki Florentina to kawałki mięsa z kością młodych byków – są one jednym z najbardziej znanych dań kuchni toskańskiej.

– Przygotowując steki na grillu najważniejsze jest ich odpowiednie opiekanie. W tym przypadku stek powinien być serwowany na pół krwisto, a mięso powinno być miękkie i soczyste w środku. Zanim jednak położymy je na grillu skropmy odrobiną cytryny. Doda to mięsu trochę smaku oraz będzie miało wpływ na „kruchość”. Dodatkowo skropmy stek oliwą z oliwek oraz doprawmy solą i pieprzem – mówi Nello Esposito, szef kuchni włoskiej restauracji Capri.

Idealną alternatywą dla kiełbasy czy karkówki jest Arrosticini, które możemy zrobić z jagnięciny lub baraniny. Pokrojone w małe kawałki mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków oraz skrapiamy je delikatnie oliwą z oliwek. Następnie grillujemy i dopiero jak będą gotowe przyprawiamy solą.

Warzywa
Bakłażany z grilla po włosku są popularną przekąską, która zawsze sprawdza się na imprezach w ogrodzie. Ich przygotowanie trwa kilka minut, a gotowe danie jest przepyszne.

– Na początku wymieszajmy posiekane chilli, zmiażdżony czosnek, ocet, oliwę i ćwierć łyżeczki soli. Następnie pokrójmy bakłażany na plastry i upieczmy je na grillu. Gotowe bakłażany wymieszajmy z przygotowanym sosem i odstawmy na 5 minut, by nasiąkły. Na końcu posypmy dymką i sezamem przed podaniem ich naszym gościom – radzi Nello Esposito.

Kolejnym popularnym warzywem w kuchni włoskiej jest fenkuł, czyli koper włoski. Grillowany koper jest znakomitym dodatkiem do mięs czy ryb. Wystarczy go przekroić na pół oraz skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem, dodać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Następnie kładziemy go na grilla i opiekamy z każdej strony do uzyskania ciemnych pasków.

Dodatki
Włoska kuchnia pełna jest pomidorowych sosów, które są idealną bazą do wielu dań. Ich sekretem jest wcześniejsze grillowanie składników przed ich połączeniem, np. pomidorów czy mięsa, z którym będziemy taki sos łączyć. Innym popularnym sosem, który znakomicie komponuje się z sałatką jest sos włoski...

Cały tekst publikujemy w:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE
I NIEZALEŻNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW

link do aktualnego numeru
LUTY - MARZEC 2018

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Właściciel baru Woda Ognista o ofercie alkoholowej

Patryk Kowalski właściciel Woda Ognista

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE