powiększ tekst
Strona główna Wiadomości 2014 25 Ugotuj, schłodź, zregeneruj

Profesjonalne wyposażenie

Ugotuj, schłodź, zregeneruj

źródło: Horecanet.pl, 25.07.2014 (zaktualizowany 25.07.2014 10:51)

Duże bankiety to ogrom prac, które należy wykonać jednego dnia, co może doprowadzić do zdezorganizowania pracy w kuchni. Pytanie czy naprawdę musi tak być? Warto zastanowić się nad wyposażeniem swojej kuchni w urządzenie szybko chłodzące. W takich sytuacjach idealne rozwiązanie podsuwa technologia cook & chill (ugotuj i schłodź), w której wykorzystuje się nowoczesne urządzenia do szybkiego schładzania.

Ugotuj, schłodź, zregeneruj

Metoda Cook & Chill, czyli ugotuj i schłodź, jest metodą obróbki żywności, która pozwala na przygotowanie potrawkilka dni przed przyjęciem. Powyższa metoda jest wykorzystywana w gastronomii do produkcji posiłków o najwyższej jakości oraz o doskonałych walorach smakowo-estetycznych. Gotujemy je, smażymy lub pieczemy w zależności od tego jakie chcemy uzyskać danie. Przechowując posiłki należy maksymalnie zmniejszyć ryzyko ich zanieczyszczenia oraz skażenia przez namnażające się drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim poprzez ograniczenie czasu przetrzymywania żywności w zakresie temperatur sprzyjających aktywności i rozwojowi mikroorganizmów (5°C + 65°C). Szczególnie ważne staje się to w kuchniach, w których konieczne jest przygotowanie potraw lub półproduktów z pewnym wyprzedzeniem czasowym w stosunku do czasu wydania ich do konsumpcji.

Optymalnym rozwiązaniem w takim przypadku jest organizacja pracy kuchni w oparciu o technologię „ugotuj i schłodź”. Polega ona na przygotowaniu pełnowartościowych dań lub półproduktów poprzez wysokotemperaturową obróbkę termiczną, a następnie szybkim ich schłodzeniu w schładzarko-zamrażarce szokowej Dora Metal (od 70°C do 3°C w 90 minut) lub (od 90°C do -18°C w 270 minut) w celu uniknięcia rozwoju bakterii chorobotwórczych. Tak zamrożoną żywność można przechowywać przez kilka dni w zależności od wybranej metody produkcji. Na krótko przed wydaniem do konsumpcji należy ją zregenerować w piecu konwekcyjno-parowym Kromet w temperaturze 65°C. Pozwala to skrócić czas realizacji zamówienia (zdrowe danie w 5 minut!). Warto podkreślić, iż w ten sposób przygotowywane potrawy, oprócz gwarancji ich czystości bakteriologicznej, nie tracą smaku, barwy oraz formy.

 

 

Podstawowe etapy procesu technologicznego produkcji potraw w systemie szybkiego schładzania są następujące:
• przygotowanie surowców;
• obróbka termiczna;
• gwałtowne schłodzenie/zamrożenie;
• magazynowanie w niskich temperaturach;
• regeneracja w piecu konwekcyjno-parowym;
• wydanie do konsumpcji.

Metoda ta nadaje się do każdego typu kuchni. Jest ona stosowana w większości restauracji, a także bufetach, piekarniach, cukierniach, stołówkach szkolnych, szpitalach czy zakładach zajmujących się cateringiem, co umożliwia sprawną organizację bankietów i innych przyjęć okolicznościowych.

Pozwala to uniezależnić całkowicie produkcję potraw od bieżącej pracy kuchni. Przy zastosowaniu tej metody można w znaczący sposób wzbogacić menu obiektu gastronomicznego. Wprowadzenie metody „ugotuj i schłodź”, to najlepszy sposób na:
• zachowanie naturalnego smaku, barwy, wartości odżywczych i konsystencji potraw,
• brak spiętrzenia prac w godzinach serwowania posiłków, co daje lepszą organizację czasu pracy w kuchni,
• mniejsze koszty zużycia energii.

Technologia ,,Cook & Chill” gwarantuje właścicielom obiektów gastronomicznych opłacalność produkcji, a konsumentom – dania o najwyższej jakości. Wyposażenie kuchni w schładzarki i schłodzarko-zamrażarki szokowe Dora Metal powoduje, że praca w kuchni i przygotowanie smacznych potraw stają się łatwiejsze i bardziej komfortowe.

Więcej informacji na www.grupadorametal.pl

 

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Zmiany kierownicze w Hilton

11 stycznia 2017

Konferencje

Komentarz

Komentarz dnia

Trzeba się wykazać inicjatywą

Bogdan Panek właściciel Partnerskiej Stacji Paliw BP w Tarnobrzegu

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.