powiększ tekst
Strona główna Wiadomości 2014 25 Ugotuj, schłodź, zregeneruj

Profesjonalne wyposażenie

Ugotuj, schłodź, zregeneruj

źródło: Horecanet.pl, 25.07.2014 (zaktualizowany 25.07.2014 10:51)

Duże bankiety to ogrom prac, które należy wykonać jednego dnia, co może doprowadzić do zdezorganizowania pracy w kuchni. Pytanie czy naprawdę musi tak być? Warto zastanowić się nad wyposażeniem swojej kuchni w urządzenie szybko chłodzące. W takich sytuacjach idealne rozwiązanie podsuwa technologia cook & chill (ugotuj i schłodź), w której wykorzystuje się nowoczesne urządzenia do szybkiego schładzania.

Ugotuj, schłodź, zregeneruj

Metoda Cook & Chill, czyli ugotuj i schłodź, jest metodą obróbki żywności, która pozwala na przygotowanie potrawkilka dni przed przyjęciem. Powyższa metoda jest wykorzystywana w gastronomii do produkcji posiłków o najwyższej jakości oraz o doskonałych walorach smakowo-estetycznych. Gotujemy je, smażymy lub pieczemy w zależności od tego jakie chcemy uzyskać danie. Przechowując posiłki należy maksymalnie zmniejszyć ryzyko ich zanieczyszczenia oraz skażenia przez namnażające się drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim poprzez ograniczenie czasu przetrzymywania żywności w zakresie temperatur sprzyjających aktywności i rozwojowi mikroorganizmów (5°C + 65°C). Szczególnie ważne staje się to w kuchniach, w których konieczne jest przygotowanie potraw lub półproduktów z pewnym wyprzedzeniem czasowym w stosunku do czasu wydania ich do konsumpcji.

Optymalnym rozwiązaniem w takim przypadku jest organizacja pracy kuchni w oparciu o technologię „ugotuj i schłodź”. Polega ona na przygotowaniu pełnowartościowych dań lub półproduktów poprzez wysokotemperaturową obróbkę termiczną, a następnie szybkim ich schłodzeniu w schładzarko-zamrażarce szokowej Dora Metal (od 70°C do 3°C w 90 minut) lub (od 90°C do -18°C w 270 minut) w celu uniknięcia rozwoju bakterii chorobotwórczych. Tak zamrożoną żywność można przechowywać przez kilka dni w zależności od wybranej metody produkcji. Na krótko przed wydaniem do konsumpcji należy ją zregenerować w piecu konwekcyjno-parowym Kromet w temperaturze 65°C. Pozwala to skrócić czas realizacji zamówienia (zdrowe danie w 5 minut!). Warto podkreślić, iż w ten sposób przygotowywane potrawy, oprócz gwarancji ich czystości bakteriologicznej, nie tracą smaku, barwy oraz formy.

 

 

Podstawowe etapy procesu technologicznego produkcji potraw w systemie szybkiego schładzania są następujące:
• przygotowanie surowców;
• obróbka termiczna;
• gwałtowne schłodzenie/zamrożenie;
• magazynowanie w niskich temperaturach;
• regeneracja w piecu konwekcyjno-parowym;
• wydanie do konsumpcji.

Metoda ta nadaje się do każdego typu kuchni. Jest ona stosowana w większości restauracji, a także bufetach, piekarniach, cukierniach, stołówkach szkolnych, szpitalach czy zakładach zajmujących się cateringiem, co umożliwia sprawną organizację bankietów i innych przyjęć okolicznościowych.

Pozwala to uniezależnić całkowicie produkcję potraw od bieżącej pracy kuchni. Przy zastosowaniu tej metody można w znaczący sposób wzbogacić menu obiektu gastronomicznego. Wprowadzenie metody „ugotuj i schłodź”, to najlepszy sposób na:
• zachowanie naturalnego smaku, barwy, wartości odżywczych i konsystencji potraw,
• brak spiętrzenia prac w godzinach serwowania posiłków, co daje lepszą organizację czasu pracy w kuchni,
• mniejsze koszty zużycia energii.

Technologia ,,Cook & Chill” gwarantuje właścicielom obiektów gastronomicznych opłacalność produkcji, a konsumentom – dania o najwyższej jakości. Wyposażenie kuchni w schładzarki i schłodzarko-zamrażarki szokowe Dora Metal powoduje, że praca w kuchni i przygotowanie smacznych potraw stają się łatwiejsze i bardziej komfortowe.

Więcej informacji na www.grupadorametal.pl

 

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Konferencje

Komentarz

Komentarz dnia

Brak pomysłu na rynek paliw

Andrzej Sikora Prezes Instytut Studiów Energetycznych

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.