Strona główna Wiadomości 2014 25 Ugotuj, schłodź, zregeneruj
REKLAMA

Profesjonalne wyposażenie

Ugotuj, schłodź, zregeneruj

Horecanet.pl, 25 lipca 2014

Duże bankiety to ogrom prac, które należy wykonać jednego dnia, co może doprowadzić do zdezorganizowania pracy w kuchni. Pytanie czy naprawdę musi tak być? Warto zastanowić się nad wyposażeniem swojej kuchni w urządzenie szybko chłodzące. W takich sytuacjach idealne rozwiązanie podsuwa technologia cook & chill (ugotuj i schłodź), w której wykorzystuje się nowoczesne urządzenia do szybkiego schładzania.

Autor:

Metoda Cook & Chill, czyli ugotuj i schłodź, jest metodą obróbki żywności, która pozwala na przygotowanie potrawkilka dni przed przyjęciem. Powyższa metoda jest wykorzystywana w gastronomii do produkcji posiłków o najwyższej jakości oraz o doskonałych walorach smakowo-estetycznych. Gotujemy je, smażymy lub pieczemy w zależności od tego jakie chcemy uzyskać danie. Przechowując posiłki należy maksymalnie zmniejszyć ryzyko ich zanieczyszczenia oraz skażenia przez namnażające się drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim poprzez ograniczenie czasu przetrzymywania żywności w zakresie temperatur sprzyjających aktywności i rozwojowi mikroorganizmów (5°C + 65°C). Szczególnie ważne staje się to w kuchniach, w których konieczne jest przygotowanie potraw lub półproduktów z pewnym wyprzedzeniem czasowym w stosunku do czasu wydania ich do konsumpcji.

Optymalnym rozwiązaniem w takim przypadku jest organizacja pracy kuchni w oparciu o technologię „ugotuj i schłodź”. Polega ona na przygotowaniu pełnowartościowych dań lub półproduktów poprzez wysokotemperaturową obróbkę termiczną, a następnie szybkim ich schłodzeniu w schładzarko-zamrażarce szokowej Dora Metal (od 70°C do 3°C w 90 minut) lub (od 90°C do -18°C w 270 minut) w celu uniknięcia rozwoju bakterii chorobotwórczych. Tak zamrożoną żywność można przechowywać przez kilka dni w zależności od wybranej metody produkcji. Na krótko przed wydaniem do konsumpcji należy ją zregenerować w piecu konwekcyjno-parowym Kromet w temperaturze 65°C. Pozwala to skrócić czas realizacji zamówienia (zdrowe danie w 5 minut!). Warto podkreślić, iż w ten sposób przygotowywane potrawy, oprócz gwarancji ich czystości bakteriologicznej, nie tracą smaku, barwy oraz formy.

 

 

Podstawowe etapy procesu technologicznego produkcji potraw w systemie szybkiego schładzania są następujące:
• przygotowanie surowców;
• obróbka termiczna;
• gwałtowne schłodzenie/zamrożenie;
• magazynowanie w niskich temperaturach;
• regeneracja w piecu konwekcyjno-parowym;
• wydanie do konsumpcji.

Metoda ta nadaje się do każdego typu kuchni. Jest ona stosowana w większości restauracji, a także bufetach, piekarniach, cukierniach, stołówkach szkolnych, szpitalach czy zakładach zajmujących się cateringiem, co umożliwia sprawną organizację bankietów i innych przyjęć okolicznościowych.

Pozwala to uniezależnić całkowicie produkcję potraw od bieżącej pracy kuchni. Przy zastosowaniu tej metody można w znaczący sposób wzbogacić menu obiektu gastronomicznego. Wprowadzenie metody „ugotuj i schłodź”, to najlepszy sposób na:
• zachowanie naturalnego smaku, barwy, wartości odżywczych i konsystencji potraw,
• brak spiętrzenia prac w godzinach serwowania posiłków, co daje lepszą organizację czasu pracy w kuchni,
• mniejsze koszty zużycia energii.

Technologia ,,Cook & Chill” gwarantuje właścicielom obiektów gastronomicznych opłacalność produkcji, a konsumentom – dania o najwyższej jakości. Wyposażenie kuchni w schładzarki i schłodzarko-zamrażarki szokowe Dora Metal powoduje, że praca w kuchni i przygotowanie smacznych potraw stają się łatwiejsze i bardziej komfortowe.

Więcej informacji na www.grupadorametal.pl

 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Michał Czeladzki o wołowinie

Michał Czeladzki szef kuchni Marcelino Chleb i Wino

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE