Strona główna Wiadomości 9 Druga edycja Spotkania z Self Cooking Center
REKLAMA

Znamy termin wydarzenia

Druga edycja Spotkania z Self Cooking Center

Horecanet.pl, 9 stycznia 2018

Ubiegłoroczny konkurs kulinarny Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz cieszył się dużym zainteresowaniem, dlatego w tym roku czeka nas jego druga edycja. Formuła konkursu została zachowana, a jego głównym celem jest promowanie młodych, zdolnych kucharzy oraz poszerzanie znajomości zastosowania technologii konwencyjno-parowej w pracy kuchni profesjonalnej.

Autor:

Druga edycja wydarzenia odbędzie się 25 października, a jego organizatorami pozostają Zamek Topacz oraz firma Rational. Podobnie jak podczas pierwszej edycji, dwuosobowe drużyny powalczą o nagrody pieniężne oraz staż u boku doświadczonego szefa kuchni Rafała Borysa.

Temat przewodni drugiej edycji konkursu jest jeszcze owiany tajemnicą. Zadaniem, tym razem ośmiu, a nie sześciu dwuosobowych zespołów, będzie stworzenie przepisu na danie główne w oparciu o technologię konwekcyjno-parową.

- Przyjęta formuła konkursu ma zachęcić jego uczestników do łączenia tradycji kulinarnych ze współczesnymi metodami obróbki termicznej. Chcemy także rozbudzić wśród młodych ludzi zamiłowanie do produktów regionalnych i zachęcić ich do poszukiwania w nich pomysłów i inspiracji kulinarnych – powiedział Rafał Borys, szef kuchni Restauracji w Zamku Topacz.

Konkurs kierowany jest do młodych kucharzy. Wydarzenie ma pomóc im w doskonaleniu umiejętności oraz zdobywaniu wiedzy kulinarnej. Dodatkowo będzie dla nich doskonałą okazją do konfrontacji i wymiany doświadczeń zawodowych z innymi osobami z branży.

Jak wyglądała I edycja konkursu?
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie autorskiego przepisu z gęsiną w roli głównej. Do rywalizacji stanęło sześć zespołów wyłonionych w I etapie. Kucharze zmierzyli się z przygotowaniem potraw według własnych przepisów na oczach gości oraz Jury Technicznego, które bacznie śledziło ich technikę pracy. Do konkursu zaproszono również Jury Degustacyjne, które dania smakowało bez wiedzy na temat ich autorów.

Zwycięzcami okazali się Dawid Konieczny oraz Dominik Łukasik. Podniebienia Jury zjednali sobie przepisem na gęś z topinamburem i szarą renetą, dzięki któremu zdobyli nagrodę główną, czyli staż w Restauracji w Zamku Topacz oraz 3000 zł.

Wydarzenie uświetniły pokazy kulinarne oraz degustacja win z Winnic Wzgórz Trzebnickich. Goście obecni podczas konkursu mogli również kosztować produktów regionalnych, takich jak sery, chleby czy kiszone warzywa. Dzień zakończyła oficjalna Gala, podczas której odbyła się „Kolacja na cztery czapki”.
Druga edycja konkursu to kolejna szansa dla uzdolnionych kucharzy na wspaniałą przygodę kulinarną i zawodową.

Regulamin konkursu Spotkanie z Self Cooking Center w Zamku Topacz można znaleźć na stronie wydarzenia na Facebooku: http://bit.ly/2tL5Qf7 oraz na : www.rational-online.com

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Komentarz

Komentarz dnia

Silver tsunami - nowa grupa gości hoteli

Robert Moskwa dyrektor marketingu i sprzedaży Uzdrowisko Konstancin-Zdrój

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.