Strona główna Wiadomości 9 Szef kuchni Bistro Pod Sowami o tworzeniu menu
REKLAMA

Tylko u nas!

Szef kuchni Bistro Pod Sowami o tworzeniu menu

Horecanet.pl, 9 stycznia 2018

Kiedy ktoś mnie pyta, dlaczego proponuję takie a nie inne potrawy, co mnie inspiruje, bez namysłu odpowiadam: polska tradycja i moje dzieciństwo. Wspomnienia z rodzinnego domu i naszego gospodarstwa przywołują cudowny obraz ziemniaków z ogniska z wiejskim masłem, smak dziczyzny i leśnych kurek, po prostu zapachy natury – mówi Damian Wajda, szef kuchni Bistro Pod Sowami

Szef kuchni Bistro Pod Sowami o tworzeniu menu

Autor: DW

Za czasów pierwszych Piastów kuchnia opierała się na prostych potrawach, przyrządzanych z wszelkich płodów rolnych, z mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych. Do tego dużo owoców, warzyw, miejscowych ziół, przypraw. Podczas biesiad średniowiecznych nie mogło zabraknąć wykorzystywanych obficie kasz, piwa i miodów pitnych. Pierwsze pisemne wzmianki kulinarne dotyczyły – jak byśmy dziś powiedzieli – kolacji w kręgach dyplomatycznych. Przyjęcia na cześć dygnitarzy rozsławiały naszych przodków w całej ówczesnej Europie i na Bliskim Wschodzie. Wychwalano smak i różnorodność potraw, a także polską gościnność. Francuski kompozytor i poeta Guillaume de Machault (1300 – 1377) zanotował: ,,A jak zostali ugoszczeni, obsłużeni, podejmowani chlebem, winem, wszelkimi rodzajami pożywienia i napojów, wszelkim ptactwem, rybami i innymi gatunkami mięs – szalony był kto pytał, bo nie powinno się pytać o to, jako że niepodobne tu odpowiedzieć, tak zostali wspaniale ugoszczeni”. Przez Polskę przechodziły główne trasy handlowe, łączące zachód i wschód Europy. Nasi antenaci mieli dostęp do przypraw, pochodzących z dalekich krain. Na kształt polskiej kuchni wpływało wiele nacji, zwłaszcza Ormianie, Żydzi, Francuzi, Niemcy, Holendrzy, Szkoci, Tatarzy, Rusini i Skandynawowie.

Lata dwudzieste
Lata dwudzieste ubiegłego stulecia miały ogromny wpływ na późniejszy kształt polskiej kuchni. Korzystano wówczas z produktów bardzo wysokiej jakości, które w dodatku znajdowały się tuż obok: w zagrodach, lasach, łąkach, rzekach, jeziorach. Szerokie zastosowanie znalazły proste i godne uwagi techniki kulinarne, takie jak: wędzenie, kiszenie, fermentowanie, przechowywanie w soli, piklowanie, przygotowywanie mięsa na ogniu.

Wspomniane metody obróbki surowca są powszechnie znane i większość z nas miała chyba okazję spróbować potraw, przyrządzanych w taki sposób. W Polsce znam jednak tylko kilka restauracji, które ko-rzystają z powodzeniem z dziedzictwa kulinarnego i wspomnianych technik.

Bistro Pod Sowami
Trudno byłoby wymarzyć sobie lepszą lokalizację dla restauracji, szanującej polskość i tradycję, nawiązującej do klimatu Warszawy lat dwudziestych XX wieku. Bistro Pod Sowami mieści się w ponad stuletniej, secesyjnej Kamienicy pod Sowami, niegdysiejszym Domu Massalskich, położonym na warszawskiej Pradze. Projekt budynku, wpisanego do rejestru zabytków, przypisuje się architektom Henrykowi Stifelmanowi i Stanisławowi Weissowi. Przepiękna secesyjna kamienica, która w roku 1945 na mocy dekretu Bieruta przeszła na własność miasta, przez wiele lat nie była remontowana i stale niszczała. Zniknęło wiele ornamentów, a ze szczytu domu trzeba było zdjąć rzeźby sów, ponieważ zagrażały one bezpieczeństwu. Na szczęście od kilku lat budynek, który znalazł nowe¬go właściciela, przechodzi generalny remont i odzyskuje dawną świetność. Cieszy to zarówno miłośników zabytków, jak i dobrej kuchni.

George Bernard Show powiedział, że nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. A jeśli tak, warto zajrzeć do karty menu w Bistro Pod Sowami. Znajdziemy w niej wszechstronny wybór polskich produktów w różnych prostych formach. Witryny chłodnicze, zdobiące wnętrza bistra, wypełnione są wędlinami, serami, konfiturami i musztardą jabłkową, przygotowywanymi według własnych receptur. To z takich produktów słynie polska wieś i różne regiony kraju. Dlatego można poczuć się tu domowo i swojsko...

Cały artykuł publikujemy w:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: LISTOPAD-GRUDZIEŃ

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Ekspert o trendach w kosmetyka spa

Aneta Muller właścicielka Spa Consulting

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.