Strona główna Wiadomości 9 Szef kuchni Bistro Pod Sowami o tworzeniu menu
REKLAMA

Tylko u nas!

Szef kuchni Bistro Pod Sowami o tworzeniu menu

Horecanet.pl, 9 stycznia 2018

Kiedy ktoś mnie pyta, dlaczego proponuję takie a nie inne potrawy, co mnie inspiruje, bez namysłu odpowiadam: polska tradycja i moje dzieciństwo. Wspomnienia z rodzinnego domu i naszego gospodarstwa przywołują cudowny obraz ziemniaków z ogniska z wiejskim masłem, smak dziczyzny i leśnych kurek, po prostu zapachy natury – mówi Damian Wajda, szef kuchni Bistro Pod Sowami

Szef kuchni Bistro Pod Sowami o tworzeniu menu

Autor: DW

Za czasów pierwszych Piastów kuchnia opierała się na prostych potrawach, przyrządzanych z wszelkich płodów rolnych, z mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych. Do tego dużo owoców, warzyw, miejscowych ziół, przypraw. Podczas biesiad średniowiecznych nie mogło zabraknąć wykorzystywanych obficie kasz, piwa i miodów pitnych. Pierwsze pisemne wzmianki kulinarne dotyczyły – jak byśmy dziś powiedzieli – kolacji w kręgach dyplomatycznych. Przyjęcia na cześć dygnitarzy rozsławiały naszych przodków w całej ówczesnej Europie i na Bliskim Wschodzie. Wychwalano smak i różnorodność potraw, a także polską gościnność. Francuski kompozytor i poeta Guillaume de Machault (1300 – 1377) zanotował: ,,A jak zostali ugoszczeni, obsłużeni, podejmowani chlebem, winem, wszelkimi rodzajami pożywienia i napojów, wszelkim ptactwem, rybami i innymi gatunkami mięs – szalony był kto pytał, bo nie powinno się pytać o to, jako że niepodobne tu odpowiedzieć, tak zostali wspaniale ugoszczeni”. Przez Polskę przechodziły główne trasy handlowe, łączące zachód i wschód Europy. Nasi antenaci mieli dostęp do przypraw, pochodzących z dalekich krain. Na kształt polskiej kuchni wpływało wiele nacji, zwłaszcza Ormianie, Żydzi, Francuzi, Niemcy, Holendrzy, Szkoci, Tatarzy, Rusini i Skandynawowie.

Lata dwudzieste
Lata dwudzieste ubiegłego stulecia miały ogromny wpływ na późniejszy kształt polskiej kuchni. Korzystano wówczas z produktów bardzo wysokiej jakości, które w dodatku znajdowały się tuż obok: w zagrodach, lasach, łąkach, rzekach, jeziorach. Szerokie zastosowanie znalazły proste i godne uwagi techniki kulinarne, takie jak: wędzenie, kiszenie, fermentowanie, przechowywanie w soli, piklowanie, przygotowywanie mięsa na ogniu.

Wspomniane metody obróbki surowca są powszechnie znane i większość z nas miała chyba okazję spróbować potraw, przyrządzanych w taki sposób. W Polsce znam jednak tylko kilka restauracji, które ko-rzystają z powodzeniem z dziedzictwa kulinarnego i wspomnianych technik.

Bistro Pod Sowami
Trudno byłoby wymarzyć sobie lepszą lokalizację dla restauracji, szanującej polskość i tradycję, nawiązującej do klimatu Warszawy lat dwudziestych XX wieku. Bistro Pod Sowami mieści się w ponad stuletniej, secesyjnej Kamienicy pod Sowami, niegdysiejszym Domu Massalskich, położonym na warszawskiej Pradze. Projekt budynku, wpisanego do rejestru zabytków, przypisuje się architektom Henrykowi Stifelmanowi i Stanisławowi Weissowi. Przepiękna secesyjna kamienica, która w roku 1945 na mocy dekretu Bieruta przeszła na własność miasta, przez wiele lat nie była remontowana i stale niszczała. Zniknęło wiele ornamentów, a ze szczytu domu trzeba było zdjąć rzeźby sów, ponieważ zagrażały one bezpieczeństwu. Na szczęście od kilku lat budynek, który znalazł nowe¬go właściciela, przechodzi generalny remont i odzyskuje dawną świetność. Cieszy to zarówno miłośników zabytków, jak i dobrej kuchni.

George Bernard Show powiedział, że nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. A jeśli tak, warto zajrzeć do karty menu w Bistro Pod Sowami. Znajdziemy w niej wszechstronny wybór polskich produktów w różnych prostych formach. Witryny chłodnicze, zdobiące wnętrza bistra, wypełnione są wędlinami, serami, konfiturami i musztardą jabłkową, przygotowywanymi według własnych receptur. To z takich produktów słynie polska wieś i różne regiony kraju. Dlatego można poczuć się tu domowo i swojsko...

Cały artykuł publikujemy w:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: LISTOPAD-GRUDZIEŃ

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Właściciel baru Woda Ognista o ofercie alkoholowej

Patryk Kowalski właściciel Woda Ognista

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG B2B © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Wszelkie prawa zastrzeżone.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").
W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Państwa danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdą Państwo podstawowe informacje na ten temat. Proszę pamiętać, że w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości w tym zakresie możesz skontaktować się z nami wysyłając e-mail na adres biuro@brogb2b.pl.


Kto będzie administratorem Państwa danych?
Administratorem Państwa danych będziemy my: BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Warszawie (dalej będziemy używać skrótu "BROG B2B"). Szczegółowe informacje dotyczące administratora znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Państwa z naszych usług, w tym portali internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez BROG B2B (np. subskrypcja bezpłatnych newsletterów czy formularz zamówień).

Dlaczego chcemy przetwarzać Państwa dane?
Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?
Zgodnie z obowiązującym prawem Państwa dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie mają Państwo prawa w stosunku do swoich danych?
Mają Państwo między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Mogą Państwo także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w Polityce Prywatności. Tam też znajdą Państwo informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

UKRYJ TE INFORMACJE