Strona główna Wiadomości ZP HoReCa walczy z szarą strefą w gastronomii
REKLAMA

Spotkanie Związku

ZP HoReCa walczy z szarą strefą w gastronomii

Horecanet.pl, 4 grudnia 2017

W piątek 1 grudnia, w restauracji Sphinx w Warszawie odbyło się kolejne spotkanie członków ZP HoReCA. Grupa robocza ds. walki z szarą strefą oraz zaproszeni goście rozmawiali na temat problemów branży, z którymi będą musieli się zmierzyć w przyszłym roku.

Autor:

Punktem wyjścia rozmów był raport „Przeciwdziałanie szarej strefie w Polsce poprzez efektywny wymiar sprawiedliwości”, wydanym przez Global Compact Poland, z którego wynika, że poziom szarej strefy w pojedynczym punkcie gastronomicznym może wynosić nawet powyżej 50 proc. obrotów. Zjawisko maleje wraz z profesjonalizacją zarządzania i sformalizowaniem sprzedaży w restauracji.

Restauratorzy skupili się głownie na opracowaniu najlepszych metod na walkę z nieuczciwymi przedsiębiorcami. Do poruszanych kwestii należały - elektroniczna fiskalizacja, ocena działalności aparatu państwowego w zakresie kontroli, zmiany w Kodeksie Wykroczeń, odpowiedzialność pracowników restauracji za niefiskalizowanie sprzedaży. Uczestnicy dyskusji poruszyli także kwestie związane z planowanym zmianami w prawie pracy.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE I NOWOCZESNE CZASOPISMO RESTAURATORÓW
!!! ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA !!!
link do aktualnego numeru: PAŹDZIERNIK

Eksperci ZP HoReCa podkreślali konieczność promowania uczciwych postaw biznesowych  oraz  tworzenia dobrych strategii rozwojowych dla branży. W tym celu z początkiem roku ZP HoReCa ruszy z programem, który będzie promował uczciwych przedsiębiorców a także edukował społeczeństwo. Uczestnicy spotkania zwracali uwagę na rangę edukacji w zakresie problemów branży. Podkreślano ogromną rolę klientów w procesie egzekwowania od branży HoReCa uczciwych postaw z korzyścią dla całego społeczeństwa. 

Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa) to organizacja branżowa, która reprezentuje i chroni polski rynek gastronomiczny w kraju i za granicą. Do jej zadań należy działanie na rzecz rozwiązywania problemów branży, tworzenia korzystnych dla jej rozwoju warunków, a także dbanie o pozytywny wizerunek sektora gastronomicznego. ZP HoReCa przekształciła się z Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu, która powstała w 2016 roku z inicjatywy wiodących przedstawicieli branży. ZP HoReCa zrzesza obecnie około 2 tys. lokali gastronomicznych na terenie całego kraju.

Wszelkich informacji na temat członkostwa udziela biuro ZP HoReCa
biuro@zphoreca.pl

© BROG Marketing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Personalia

Komentarz

Komentarz dnia

Ekspert o systemach motywacyjnych w hotelu

Robert Węglarz właściciel firmy szkoleniowo-doradczej Alchemia Hotelarstwa

Kalendarium wydarzeń

Więcej...

BROG Marketing © BROG Marketing Sp. z o.o. S.K. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Kliknij ZGADZAM SIĘ, aby ta informacja nie pojawiała się więcej.
Kliknij
TUTAJ, aby zapoznać się z naszą polityką prywatności oraz dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.