Amaro otwiera restaurację w Zakopanem

Udostępnij artykuł
To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy tworzony w nowym, pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & SPA pod nazwą Heart by Amaro. Otwarcie obiektu i restauracji planowane jest na sezon zimowy 2019/2020.

Wojciech Modest Amaro to prawdziwy pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja Atelier Amaro w 2013 roku odznaczona została jako pierwsza w Polsce Gwiazdką Michelin. Powstająca w hotelu Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem restauracja to drugi autorski projekt Wojciecha Modesta Amaro, będący spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.

Koncepcja restauracji, podobnie jak hotelu Nosalowy Park, nawiązywać będzie do tradycji w nowoczesnym wydaniu i będzie unikatowym projektem na zakopiańskiej scenie kulinarnej, a także niezwykle nowatorskim na skalę Polski.

Od lewej: Milena Kaszuba-Janus red. naczelna Nowości Gastronomicznych – czasopisma restauratorów, Wojciech Modest Amaro, Wiktor Wróbel, prezes zarządu Nosalowy Dwór, Karolina Stępniak red. naczelna Świata Hoteli – czasopisma hotelarzy, dyr. wydawnicza BROG B2B

Pomysł na tę restaurację jest wynikiem wieloletniego procesu, idei, która dojrzewała przez lata; jest efektem wielu poszukiwań i osobistych doświadczeń i inspiracji zebranych z różnych zakątków świata. To projekt płynący z serca, bardzo osobisty, nie mający porównania z żadnym z moich dotychczasowych przedsięwzięć. To absolutna nowość na polskim rynku restauracyjnym, miejsce celebrowania radości z jedzenia, dzielenia się nim. To nowy koncept, nowa propozycja, która nie ma odniesienia do żadnego projektu istniejącego obecnie na polskim rynku gastronomicznym. Chcę, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty oraz w trosce o zdrowie najmłodszych specjalne menu „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Ważny jest dla mnie związek z naturą i miłość do gór – dlatego też restauracja powstaje właśnie w Zakopanem. Ogromnie ważny jest też dla mnie partner, z którym będę realizować ten projekt – Grupa Nosalowy to działające od 20 lat rodzinne przedsiębiorstwo, z wielką starannością podchodzące do swych projektów – mówi Wojciech Modest Amaro.

Ze strony Invest Nosalowy Dwór sp z o.o.: z Maciejem Gaczorkiem, prokurentem, a także prezesem zarządu w spółkach inwestycyjnej i projektowej; ze strony Nosalowy Dwór sp z o.o.: z prezesem Wiktorem Wróblem; Tomaszem Bursztynowiczem, dyrektorem powstającego Nosalowy Park Hotel & Spa, a także: Wojciechem Budzowskim, dyrektorem Nosalowy Dwór Resort & Spa, osobami bezpośrednio odpowiedzialnymi za zakupy (KUPCAMI) oraz innymi przedstawicielami Grupy będzie można spotkać się osobiście podczas organizowanego przez nas XIV Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL 2019 (11 grudnia, Marriott Warsaw Hotel),
>> Szczegóły: WWW.PROFITHOTEL.PL <<

Możliwość współtworzenia tego projektu jest dla nas wielkim wyróżnieniem, ale też i wyzwaniem. Cieszymy się, że wspólnie z Panem Wojciechem Modestem Amaro i jego żoną Agnieszką możemy tworzyć zupełnie nowy koncept na polskim rynku gastronomicznym. W dokonaniach Państwa Amaro szczególnie cenimy najwyższą jakość oraz nieustającą pasję i zaangażowanie. To wartości, które przyświecają również zespołowi hotelu Nosalowy Park oraz całej Grupie Nosalowy – mówi w imieniu Grupy Nosalowy Wiktor Wróbel, prezes zarządu Nosalowy Dwór Sp. z o.o., wchodzącej w skład Grupy Nosalowy.

Wojciech Modest Amaro to najbardziej utytułowany i rozpoznawalny na świecie polski szef kuchni. W 2019 roku zaliczony do grona 100 najlepszych kucharzy świata przez The Best Chef Awards. Samouk i pasjonat, który spędził ponad 8 lat poza granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel Forgotten Fields Farm, projektu dedykowanego przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Nosalowy Park Hotel & SPA to nowy prestiżowy projekt Grupy Nosalowy. Obiekt powstaje w Zakopanem, w rozbudowywanym pałacu Villa Marilor z 1905 roku, zlokalizowanym zaledwie 500 m od ulicy Krupówki. Inwestycja wyróżniać się będzie nowoczesną elegancją oraz niebanalną interpretacją regionalnej tradycji. Będzie miejscem, z którego każdy wyjedzie nie tylko wypoczęty, ale i bogatszy o inspirujące doświadczenia. Nosalowy Park zachęci swoich gości do odkrycia czegoś nowego, pójścia o krok dalej i spojrzenia na to, co już znane z innej perspektywy. Projekt hotelu opracowany został przez Biuro Architektoniczne Kahl-Gaczorek. Nawiązuje do najlepszych wzorców zakopiańskiej architektury mieszczańskiej, inspirując się stylem secesyjnym i art deco. Za projekt wnętrz odpowiada sopocka pracownia Ideograf. W hotelu do dyspozycji gości znajdą się restauracje, bary i kawiarnie, przestrzeń biznesowa i konferencyjna, strefa wellness z saunami i basenem, centrum fitness, luksusowe NABE SPA oraz nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro.

Nosalowy Park Hotel & SPA wraz z Nosalowy Dwór Resort & SPA stanowić będzie integralną część infrastruktury hotelowej Grupy Nosalowy w Zakopanem.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 13.11.2019
Aktualizacja: 22.11.2019