AmRest przekazał trzy tony żywności najbardziej potrzebującym

Udostępnij artykuł
Operator restauracji KFC, Pizza Hut, Burger King oraz kawiarni Starbucks, już od trzech lat prowadzi działania mające na celu zapobieganie marnowaniu żywności, przekazując nadwyżki produktów do Banków Żywności. W marcu spółka przekazała ponad trzy tony jedzenia.

W zaistniałej sytuacji epidemiologicznej naturalnym krokiem było działanie, które uratuje przed zmarnowaniem niesprzedane produkty, a jednocześnie wspomoże najbardziej potrzebujących. Podopiecznym Banku Żywności w Radomiu przekazaliśmy pełnowartościową żywność w tym między innymi: sałatki, sery, jogurty i świeże soki – powiedziała Ewelina Jabłońska-Gryżenia, CSR Manager w AmRest.

W 2017 r. AmRest postanowił wykorzystać skalę swojego biznesu i podjąć szerokie działania zapobiegające marnowaniu żywności. Firma prowadzi m.in. program “Harvest”, polegający na regularnym dzieleniu się nadwyżkami produktów z restauracji oraz magazynów z potrzebującymi. Skala programu to 13 ton jedzenia przekazywane miesięcznie do Banków Żywności w Polsce, Hiszpanii, Bułgarii, Serbii oraz na Węgrzech.

SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.03.2020
Aktualizacja: 26.03.2020