Aperitivo Time Food Festival w Elektrowni Powiśle

Udostępnij artykuł
Obok najlepszych włoskich restauracji w naszym kraju, na festiwalu pojawią się także lokale z Włoch – z Wenecji, Mediolanu czy z regionu Emilia-Romania. Wydarzenie w oprawie Insta-Friendly odbędzie się w dniach od 7 do 9 czerwca.

Trend na wspólne spędzanie czasu w barach i restauracjach przybiera na sile. Nic dziwnego, to świetna okazja do poznania nowych połączeń kulinarnych, a także możliwość, by wspólnie cieszyć się czasem z przyjaciółmi.

Najbliższa okazja do wspólnych spotkań w gronie znajomych, przy pysznym jedzeniu pojawi się już w dniach 7-9 czerwca podczas Aperitivo Time Food Festival, w nowej lokalizacji na mapie Warszawy, czyli – Elektrowni Powiśle. Wstęp na wydarzenie jest darmowy, więc wszyscy chętni będą mieli okazję poczuć prawdziwie włoski klimat popołudniowego aperitivo!

Wyróżnikiem Aperitivo Time Food Festival będzie obecność restauratorów prosto z Włoch, którzy zostali zaproszeni przez Restaurant Week, jednego z organizatorów wydarzenia. Specjalnie na festiwal przyjadą szefowie kuchni ze znakomitych włoskich restauracji:  Marco Galtarossa z Zanze XVI w Wenecji, Dario Guidi z Antica Osteria Magenes z Mediolanu i Federeico D’Amato z Caffe’ Arti E Mestieri z regionu Emilia-Romania. Przygotują swoje popisowe dania, klasyki włoskiej kuchni.  

Na Aperitivo Time Food Festival spotkamy także reprezentację włoskich restauracji z Polski: Flambéeria, Trattoria Boccone, Leonardo Verde, Tutto Bene, CuliInaria Italiana, Figlia di Papà, ORZO, Quattro Canti, Vaffanapoli i Amuni z Warszawy, oraz Fifne Lody Włoskie i Pan Panini z Poznania, a także Piec na Szewskiej z Wrocławia. Wśród serwowanych dań, przygotowanych specjalnie na tę okazję, będą m.in.: Piadina Romagnola, Tarte Flambée, Bruschetta, Makaron jajeczny Campofilone, Arrancini, Lampredotto czy Tiramisù.

Dodatkiem do przekąsek, jak na aperitivo przystało, podczas festiwalu będą serwowane koktajle na bazie wermutów, przyjemnie zaostrzające apetyt. W barowym menu znajdziecie: Martini Bianco & Tonic, Martini Asti, Martini Prosecco oraz nowe Martini Fiero & Tonic z dodatkiem czerwonych pomarańczy. Lekkie, chłodne i orzeźwiające propozycje, o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu, idealnie komponujące się z jedzeniem.

Organizatorzy zadbali o to, by wszyscy Instagramerzy mieli wspaniałe ujęcia. Na festiwalu będzie czekać wiele atrakcji, które będą idealnym pretekstem do sfotografowania. 

Aperitivo Time Food Festival to także możliwość wzięcia udziału w ciekawych warsztatach:

  • warsztaty kulinarno – sensoryczne z Larą Gessler, gdzie nauczysz się dobierać i łączyć smaki
  • warsztaty fotograficzne z Wujaszkiem Lifestyle, który opowie o tym jak tworzyć perfekcyjne zdjęcia na Instagram
  • warsztaty koktajlowe, podczas których nauczysz się przyrządzać koktajl Martini Fiero & Tonic

Będą też hostessy z Instaxami do uwiecznienia wspólnych chwil, oraz stoisko do scrapbooking w strefie Instax, aby ozdobić swoje zdjęcie.

Dodatkowe atrakcje:

  • klimatyczna muzyka na żywo
  • strefa chillout dla spragnionych wypoczynku
  • strefa Insta Friendly – każdy element festiwalu będzie Insta-fotogeniczny!
  • stoisko tatuatorskie ze zmywalnymi tatuażami w stylu Martini
  • strefy partnerów: Instax, Kinley, Illy, Noizz.

Pełen harmonogram wydarzeń można znaleźć na stronie martini.restaurantweek.pl 

W festiwalowym menu każdy znajdzie coś dla siebie – planowane są propozycje mięsne i wege. Ceny za poszczególne dania  wahają się od 6 do 35 zł.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 27.05.2019
Aktualizacja: 27.05.2019