Arte Culinaria Italiana rozstrzygnięty

Udostępnij nas na:
W konkursie wzięło 12 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Perino i drugiej – mięsnej z wykorzystaniem rostbef sezonowany na sucho Sokołów. Obowiązkowo ekipy użyły wybrany produkt firmy Debic. Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne w składzie: Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański ,Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne – Jan Filipczyk, Piotr Sabala, Jacek Kempa, Dariusz Ratuszniak, Krzysztof Gradzewicz  pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.

Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2019 wygrała reprezentacja restauracji Ed Red z Warszawy – Bartosz Biały i Łukasz Kostrzewski. Panowie przygotowali spaghetti alla chitarra con cozze oraz rostbef na tagliatelle z cukinii ze skwarkami z homara na collie pomidorowo-balsamicznym. Drugie miejsce zajęły panie z hotelu Lemon Resort Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon, a na trzecim miejscu uplasował się Szymon Szlendak i Tomasz Karoń z restauracji Oleska 102 z Opola.

Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli, by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji .

W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy.  Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury jedno autorskie danie- makaron Perino z użyciem jednominutowego steku wołowego Sokołów, wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników.

Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek i wokalisty- Izabeli Trojanowskiej, Wandy Kwietniewskiej i Pawła Stasiaka,  włoskiego muzyka Luigi Pagano, dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera oraz aktorów Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.

Wśród gwiazd triumfowała ekipa Wandy Kwietniewskiej. Drugie miejsce zajęła drużyna Izabeli Trojanowskiej, trzecie zaś zajęła drużyna Zygmunta Chajzera.

Po części oficjalnej , podczas której została wręczona niezliczona ilość nagród ,dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy konkursu bawili się przy muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano oraz wyśmienitych trunkach i smakowitych włoskich daniach. Konkurs i uroczystą galę prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.

W XIV konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

Restauracja Zielona Górka- Pabianice-Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski

Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem-Iwona Tomasiak ,Teresa Salamon

Restauracja Bistro Rój – Warszawa-Przemysław Łyszkowski, Przemysław Błaszczyk

Restauracja U Bielawnego  – Krotoszyn-Tomasz Ptak ,Bartłomiej Gniazdowski

Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz-Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm

Restauracja Oleska 102 – Opole- Szymon Szlendak, Tomasz Karoń

Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków- Mateusz Guzik,Rafał Tobiasz

Hotel Restauracja Piano- Lublin- Piotr Huszcz ,Paweł Gałecki

Restauracja Scandale Royal – Kraków-Tobiasz Dziura, Łukasz Niziński

Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa- Tomasz Kowal ,Kamil Miszczyk

Restauracja Ed Red – Warszawa-Bartosz Biały, Łukasz Kostrzewski

Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok- Angelo Colombo, Mateusz Nienałtowski

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.