Cushman & Wakefield: Kryzys wywołany przez pandemię wywiera potężny wpływ na rynek hotelowy w Europie

Udostępnij artykuł
Z nowego, cotygodniowego raportu COVID-19 Impacts For EMEA Real Estate, przygotowanego przez międzynarodową firmę doradczą Cushman & Wakefield, wynika, że kryzys wywołany przez pandemię COVID-19 ogromnie wpływa na rynek hotelowy w Europie w 2020 roku.

Dane za pierwsze dwa miesiące bieżącego roku wskazywały na wzrost przychodów na jeden dostępny pokój (RevPAR) w europejskich hotelach dzięki rosnącym średnim cenom za pokój (ADR) i to pomimo nieznacznego spadku obłożenia.

Po tym stosunkowo dobrym początku roku Europę dotknął kryzys związany z pandemią COVID-19, co spowodowało drastyczny spadek wskaźnika obłożenia hoteli w pierwszej połowie marca. Początkowo niektóre rynki odczuwały negatywne skutki w mniejszym stopniu niż inne (na przykład Wielka Brytania), ale obecnie większość hoteli w całej Europie – z wyjątkiem obiektów przy portach lotniczych – pozostaje zamknięta.

Hotel occupancy

Źródło: STR

Różni interesariusze, w tym właściciele i operatorzy hoteli oraz banki, angażują się w znalezienie rozwiązań kompromisowych takich jak obniżka lub odroczenie opłat, obniżenie wysokości czynszu lub wakacje czynszowe, a także zawieszenie spłaty kredytu i otwarcie nowych linii kredytowych – mówi Borivoj Vokrinek, dyrektor działu badań rynku hotelowego w regionie EMEA, Cushman & Wakefield.  – Sektor hotelowy koncentruje się na znalezieniu raczej tymczasowych rozwiązań na przetrwanie kryzysu niż na poszukiwaniu radykalnych i nieodwracalnych środków, mając przy tym nadzieję na odbicie w drugiej połowie roku. Wsparcie ze strony rządów państw w całej Europie będzie niewątpliwie kluczowe dla hoteli w pokonaniu obecnego kryzysu.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Niektóre hotele w Europie są przekształcane na szpitale, obiekty kwarantannowe, schroniska, tymczasowe budynki logistyczne, a niekiedy służą nawet, jako lokalizacje pracy tymczasowej oferujące pokoje w postaci prywatnych gabinetów osobom, którym trudno pracować z domu. Z kolei restauracje hotelowe przygotowują posiłki z dostawą do klienta, a pracowników kieruje się do pracy w firmach dostawczych lub w innych sektorach.

Pomimo wprowadzonych ograniczeń, obserwujemy, że utrzymuje się aktywność na rynkach najmu i transakcji inwestycyjnych w Europie. Niektórzy dynamicznie działający inwestorzy dysponujący dużym kapitałem będą zainteresowani wykorzystaniem szans, które pojawią się w najbliższych miesiącach, aby dokapitalizować inwestycje znajdujące się w trudnej sytuacji lub nabyć aktywa o ograniczonej płynności – mówi Jonathan Hubbard, dyrektor działu nieruchomości hotelowych na region EMEA w firmie Cushman & Wakefield.

Firma Cushman & Wakefield przeprowadziła rozmowy z 49 inwestorami na rynku hotelowym w regionie EMEA w połowie marca 2020 roku – 41 proc. z nich stwierdziło, że jest nadal zainteresowanych zawarciem transakcji inwestycyjnych.

activity status

Źródło: Dział badań Cushman & Wakefield

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 14.04.2020
Aktualizacja: 14.04.2020