Dlaczego restaurator potrzebuje prawnika?

Udostępnij nas na:
Co składa się na sukces lokalu? Z pewnością dobre jedzenie, ciekawe menu. Ale na pewno także miła, kompetentna obsługa i przytulny wystrój. Czy powodzenie i rozwój marki może jednak zależeć od właściwego rozwiązania kwestii prawnych związanych z prowadzoną działalnością?

Dziś kiedy nasze restauracje są już w tak dużym stopniu profesjonalne oraz gdy właściwie każdy aspekt działalności branży gastronomicznej jest obudowany przepisami prawnymi, wydaje się że dużą rolę w rozwoju lokalu może pełnić także efektywna współpraca z prawnikiem.

Musimy przy tym pamiętać, że gastronomia jest w tej złej sytuacji, iż nie posiada żadnego kodeksu, obejmującego całość materii prawnej dotyczącej tej branży. Przepisów prawnych regulujących prowadzenie działalności gastronomicznej należy zatem szukać wśród wielu aktów prawnych, regulujących poszczególne zagadnienia, jak kodeks cywilny, kodeks pracy, ustawa o przeciwdziałaniu alkoholizmowi, ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, ustawy podatkowe czy słynne już RODO.

Stała współpraca czy doraźna pomoc?

Jeżeli Twoja restauracja jest niewielka, nie organizujesz zbyt wielu przyjęć okolicznościowych bądź eventów, nie zatrudniasz wielu pracowników, nie jesteś franczyzodawcą, a restauracja nie ma skomplikowanej struktury organizacyjnej, z pewnością wystarczająca może okazać się pomoc doraźna, po którą sięgasz wtedy kiedy napotykasz na jakiś problem prawny, bądź chcesz wdrożyć w życie jakiś jednorazowy projekt. Tak było w przypadku RODO. Wiele restauracji, które na co dzień nie korzystało ze stałej współpracy z prawnikiem potrzebowało kogoś, kto przeprowadzi je przez wdrożenie nowych przepisów, dostosowanych stricte dla branży gastronomicznej.

Jednak nawet wtedy, tylko przy okazji wdrażania RODO przeważnie pojawiały się jakieś poboczne tematy, które dopiero teraz ujrzały światło dzienne. Nagle bowiem okazywało się, że umowa na organizację przyjęć okolicznościowych powinna być gruntownie przebudowana, że trzeba również zaktualizować obowiązujący regulamin, że pracownicy nie byli dotąd w jakikolwiek sposób zobowiązani do zachowania w poufności tajemnicy przedsiębiorstwa, a umowa z firmą księgową jest zupełnie nieadekwatna do warunków waszej współpracy.

Projekt RODO często zatem poszerzał się o kolejne zagadnienia, a na końcu zamieniał się także w stałą współpracę, gdyż nagle restauratorzy zdawali sobie sprawę z tego, że w ich restauracji jest wiele obszarów, które wymagają jednak prawnego wsparcia.

Wracając do tego co napisałam powyżej – jeżeli Twoja restauracja na co dzień organizuje wiele przyjęć i eventów, masz co najmniej kilkunastu albo więcej pracowników, jesteś franczyzodawcą, a sama struktura organizacyjna Twojej restauracji jest dość rozbudowana, warto od razu rozważyć nawiązanie stałej współpracy z prawnikiem.

Ostatecznie, taka współpraca na pewno okaże się także tańsza, aniżeli pojedyncze projekty realizowane z prawnikiem. Warunki finansowe często są bowiem negocjowane, a stawka godzinowa pracy prawnika jest niższa niż proponowana przy jednorazowych zleceniach.

Przy czym na pewno jest jeszcze co najmniej jedna zaleta stałej współpracy pomiędzy restauracją, a prawnikiem. Jest to pewna znajomość restauracji, jej problemów, specyfiki, ale także historii. Prawnik, który współpracuje z restauracją na dłuższą metę, z pewnością bardziej będzie w stanie wczuć sie w problemy i potrzeby tejże restauracji aniżeli prawnik, który będzie miał styczność z daną restauracją jedynie jednorazowo. Znajomość klienta jest bowiem bardzo ważnym elementem długofalowej współpracy prawnika nie tylko w branży restauracyjnej, ale także w wielu innych branżach.

Co ważne, dziś współpraca z prawnikiem może odbywać się na bardzo elastycznych zasadach. Może to być współpraca mailowa, telefoniczna, poprzez organizowane telekonferencje. Nie wymaga ona często osobistej obecności prawnika na miejscu, angażuje ona maksymalnie niewiele Twojego czasu w stosunku do uzyskiwanych korzyści.

Autorką tekstu jest Marta Kosecka,
adwokat, autorka bloga przepisnagastronomie.pl

Cały tekst publikujemy w:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.