Ekspres kolbowy – na co zwrócić uwagę?

Udostępnij nas na:
Przed podjęciem decyzji o wyborze ekspresu do swojego biznesu, należy zastanowić się, jakie są nasze oczekiwania oraz potrzeby i dopiero na tej podstawie przystąpić do zakupu.

Na rynku ekspresów dostępnych jest kilka technologii parzenia kawy, jednak do profesjonalnego biznesu polecane są głównie dwa typy – kolbowe i automatyczne. Profesjonalne ekspresy kolbowe to sprzęt, który idealnie nadaje się do każdego lokalu gastronomicznego. Espresso, cappuccino, czy caffe latte zadowolą każdego konesera kawy. W ofercie Grafen dostępne są kolbowe ekspresy do kawy włoskiego producenta WEGA, dostosowane do indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Stanowią one połączenie nowoczesnych rozwiązań technologicznych oraz niebanalnego designu. Zależy nam na tym, aby nasi klienci wykorzystali potencjał zakupionego sprzętu do maksimum, dlatego dbając o Państwa komfort zapewniamy profesjonalne szkolenie przy zakupie ekspresu kolbowego z naszej oferty.

Wydajność – słowo klucz

W przypadku urządzeń do użytku profesjonalnego, szczególnie ważne są rozwiązania technologiczne, które ułatwiają i przyspieszają proces parzenia kawy, zapewniając najwyższy komfort pracy oraz łatwość konserwacji urządzenia. Tutaj bierzemy pod uwagę wielkość bojlera oraz ilość grup w ekspresie. Grupa to element ekspresu, w którym dochodzi do ekstrakcji kawy w odpowiednich parametrach – temperaturze, ciśnieniu wody, wielkości porcji zmielonej kawy. W zależności od potrzeb, możemy wybrać ekspres jedno lub dwugrupowy. Odpowiednio dobrana pojemność bojlera to taka, która odpowiada na nasze potrzeby związane z ilością serwowanych kaw mlecznych. Im większy bojler tym stabilniejsza maszyna – gwarantuje nam to stały dopływ pary wodnej do spieniania mleka bez zmian w jej ilości i temperaturze.

Podwyższona grupa? A może autosteamer?

Podwyższona grupa to więcej miejsca między blatem roboczym a wylewką. To rozwiązanie umożliwiające użycie wyższego szkła do serwowania, np. latte czy innych kaw mlecznych. Autosteamer jest systemem automatycznego spieniania mleka – podgrzewa i napowietrza mleko w dzbanku do odpowiedniej zaprogramowanej temperatury. Dzięki temu użytkownik oszczędza czas, a ponadto w przypadku, gdy mamy mniej doświadczony lub rotujący personel, możemy zagwarantować naszemu gościowi zawsze ten sam, powtarzalny i najwyższej jakości smak serwowanych napojów.

Multiboiler – rozwiązanie dla każdego?

To doskonała opcja dla profesjonalistów – w takiej maszynie poza głównym bojlerem, który odpowiada za produkcję gorącej wody i pary wodnej, mamy dla każdej grupy osobno dedykowany bojler. To rozwiązanie pozwala na pełniejszą kontrolę nad procesem parzenia kawy, umożliwia bardziej indywidualne podejście do espresso. Kolejnym plusem takiej maszyny jest jej energooszczędność, a także możliwość dostosowania i zaprogramowania jej do własnych potrzeb i upodobań. Przykładem tzw. multibojlera w ofercie Grafen będzie dwugrupowy, elektroniczny ekspres Wega My Concept. To jeden z najbardziej zawansowanych technologicznie ekspresów do kawy dostępnych na rynku. Najnowocześniejsza technologia sprawiają, że ekspres ten przeznaczony jest dla wymagających baristów, którzy chcą zaserwować kawę o niepowtarzalnym aromacie i smaku.

Kolejny ważny punkt – niezawodność

Oferujemy najwyższej klasy rozwiązania znanych europejskich producentów. Dopilnowaliśmy, aby w naszym asortymencie znalazły się tylko takie produkty, które spełniają najbardziej wygórowane wymagania, zarówno profesjonalnych baristów, jak i miłośników i pasjonatów kawy, niekoniecznie znających tajniki przygotowywania tego aromatycznego czarnego trunku.

Przestrzeń, styl, design – czy to się naprawdę liczy?

Wybierając sprzęt do naszego lokalu myślimy o wydajności, przeznaczeniu oraz o cenie. Czasem zapominamy, że jemy (i pijemy) oczami. Różnorodność modeli, które zawarliśmy w ofercie sprawia, że wybór nie będzie prosty, ale gwarantuje podjęcie właściwej decyzji. Zwróćmy uwagę na przestrzeń, jaką dysponujemy w lokalu (dla mniejszych oferujemy modele Compact). Także design ma znaczenie. Każdy lokal jest inny, o zróżnicowanym stylu, a ekspres może być jego świetnym uzupełnieniem, bądź głównym akcentem – przez wygląd, podświetlenie, wielkość.

Wielu o tym zapomina… Gwarancja i serwis

Zapewniamy profesjonalny serwis, dzięki któremu można uzyskać pełne wsparcie w czasie użytkowania zakupionych u nas produktów. To wartość, która pozwoli skupić się na kwestii najistotniejszej – prowadzeniu dochodowego i profesjonalnego biznesu. Ponadto, aby mieć pewność, że personel właściwie będzie korzystać z nowego ekspresu oferujemy bezpłatne szkolenia posprzedażowe.

Akcesoria i dodatki

Aby do maksimum ułatwić zakup oraz późniejsze użytkowanie ekspresu, oferujemy wysokiej jakości kawy ziarniste, młynki do kawy, filtry do wody oraz akcesoria dla baristów, a także szereg innych produktów dla osób korzystających z ekspresów oraz wielbicieli dobrej kawy. Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty oraz życzymy samych przyjemnych chwil spędzonych z filiżanką doskonałej kawy.

Autorem tekstu jest Radosław Nowaczyk, Category Manager Grafen

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.