Grycan z wiosennymi nowościami

Udostępnij artykuł
W ofercie lodziarnio-kawiarni znalazły się dwa nowe desery lodowe: Sernik w Pomarańczach oraz Bezowe Tiramisu. Do smaków deserowych dołączył orzech włoski z daktylami oraz sernik z pomarańczą. Kolejne nowości to słony karmel z solą morską, lody krówkowe oraz sorbet z brzoskwiń i marakui, które będą dostępne zarówno w lokalach, jak i w sprzedaży detalicznej.

– Desery lodowe to nasza specjalność! Potwierdzają to opinie wielbicieli deserów z całej Polski. Z ogólnopolskiego badania zrealizowanego przez Maison & Partners* wynika, że 91 proc.  respondentów uważa nas za ekspertów w dziedzinie przygotowywania deserów lodowych. Niezmiernie nas to cieszy i mobilizuje do tworzenia nowych kompozycji – mówi Elżbieta Grycan, właścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń. – W tym roku, na rozpoczęcie sezonu wiosennego, proponujemy naszym gościom dwie autorskie propozycje, dla których inspiracją były nasze Smaki Deserowe.

Deser Sernik w Pomarańczach to połączenie Smaku Deserowego Sernikowe z Pomarańczą, lodów waniliowych oraz czekoladowych z kawałkami sernika tradycyjnego, który wypiekany jest w pracowniach cukierniczych oraz puszystej bitej śmietany i domowej konfitury z pomarańczy. Kompozycję dopełnia dekoracja z siekanej gorzkiej czekolady oraz chrupiącej rurki wypiekanej i ręcznie zwijanej we własnej pracowni cukierniczej.

Deser Bezowe Tiramisu to kompozycja Smaku Deserowego Mocca z Bezą i Gorzką Czekoladą, lodów tiramisu oraz waniliowych z puszystą bitą śmietaną i kawałkami ciastka Tramisu. Ciastko, jak i użyte w deserze chrupiące beziki kawowe, wypiekane są we własnej pracowni cukierniczej. Całość udekorowana jest aromatycznym kakao.

Każdy z deserów dostępnych w lodziarnio-kawiarniach Grycan przygotowywany jest na indywidualne zamówienie. Ich podstawą są lody produkowane rzemieślniczymi metodami, według tradycyjnych receptur, a dekorację stanowią starannie wyselekcjonowane i przygotowane dodatki – owoce, ręcznie wytwarzane ciasteczka, bezy i rurki waflowe oraz polewy z owoców i czekolady. Nowe desery będą dostępne w lodziarnio-kawiarniach od 30 marca w cenie 21,90 PLN.

Smaki Deserowe

Powstają na miejscu w lodziarnio-kawiarniach, poprzez połączenie lodów Grycan z najwyższej jakości dodatkami: kruszonymi ciasteczkami, konfiturami, sosami, karmelem czy bakaliami. Taki sposób przygotowania lodów daje niezliczone możliwości komponowania smaków!

– Smaki Deserowe to nasz autorski pomysł na zamknięcie w jednej kulce tego, co w deserach najlepsze: lodów wytwarzanych rzemieślniczymi metodami oraz wykwintnych dodatków. Stworzyliśmy je po to, aby nasi goście w porcji lodów mogli zaznać słodkich, kwaśnych, a nawet słonych smaków, kremowych i chrupiących struktur, rozmaitych konsystencji – mówi Elżbieta Grycan, właścicielka sieci Grycan – Lody od pokoleń.
– Serdecznie zapraszamy do naszych lokali na te oryginalne lodowe połączenia!

Wraz z nadejściem wiosny, w lodziarnio-kawiarniach Grycan – Lody od pokoleń znalazły się dwa nowe Smaki Deserowe:

  • Lody Orzech Włoski z Daktylami – połączenie lodów Orzech Włoski z syropem daktylowym, siekanymi daktylami oraz orzechami włoskimi.
  • Lody Sernikowe z Pomarańczą – kompozycja lodów Sernikowych z bakaliami oraz domową konfiturą z pomarańczy.

Smaki Deserowe dostępne są we wszystkich lodziarnio-kawiarniach sieci Grycan – Lody od pokoleń w cenie 4,50 PLN za jedną porcję na wynos/5 PLN na miejscu.

Słony Karmel z solą morską, lody Krówkowe oraz Sorbet z Brzoskwiń i Marakui

Nowe smaki będą dostępne zarówno w lokalach, jak i w sprzedaży detalicznej.

– Z roku na rok konsumenci coraz chętniej wracają do smaków, które dobrze znają i które kojarzą im się z czasami dzieciństwa. Z drugiej strony nie mogą oprzeć się pokusie próbowania nowych, oryginalnych, a nawet niezwykłych wariantów. Mając na uwadze tak różnorodne potrzeby i oczekiwania naszych klientów, tej wiosny wprowadziliśmy do oferty lody Słony Karmel z solą morską, lody inspirowane krówkami oraz sorbet, w którym połączyliśmy słodkie i kwaśne owoce egzotyczne – mówi Elżbieta Grycan, właścicielka marki Grycan – Lody od pokoleń. – Jesteśmy przekonani, że dzięki umiejętnemu komponowaniu smaków, tradycyjnym metodom produkcji oraz najwyższej jakości, którą zawsze stawiamy na pierwszym miejscu, nasze tegoroczne nowości zostaną pozytywnie odebrane przez konsumentów.

Już w kwietniu do handlu detalicznego trafią dobrze znane gościom lodziarnio-kawiarni autorskie Lody Słony Karmel z solą morską. Swój smak oraz kremową strukturę zawdzięczają dodatkowi prawdziwego, domowego karmelu. Do zamrożonej masy dodano również gęsty sos karmelowy, powstały z powolnego gotowania cukru z masłem i odrobiną soli morskiej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. To unikalne rozwiązanie zapewnia lodom niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Lody Słony Karmel z solą morską będą dostępne w pudełkach o pojemności 500 ml w cenie 12,90 PLN.

Drugą, z tegorocznych nowości od marki Grycan są Lody Krówkowe wzorowane na popularnych, polskich cukierkach, których smak i aromat nieodzownie kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Masa krówkowa, potrzebna do stworzenia tych lodów, przygotowywana jest w fabryce Grycan od podstaw, według tradycyjnej receptury, poprzez długie gotowanie mleka z cukrem, tak jak dawniej robiły to polskie gospodynie domowe. Nowe lody dostępne będą w trzech wariantach opakowań: 125 ml z dołączoną łyżeczką w cenie 3,20 PLN, 500 ml w cenie 10,90 PLN oraz 1100 ml w cenie 19,50 PLN.

Do sprzedaży trafi również Sorbet z Brzoskwiń i Marakui. Jego niezwykły smak to zasługa dojrzałych, słodkich brzoskwiń z Grecji oraz orzeźwiającej marakui. To prawdziwa eksplozja smaku, która w jednej łyżeczce lodów zamyka wspomnienia najmilszych chwil lata. Oryginalnego wyglądu nadają sorbetowi czarne pestki marakui. Sorbet z Brzoskwiń i Marakui dostępny będzie w opakowaniu 500 ml w cenie 11,90 PLN.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 22.03.2019
Aktualizacja: 22.03.2019