Jak czyścić szklane powierzchnie?

Udostępnij artykuł
Z pewnością jeśli chodzi o walor estetyczny to szklane powierzchnie są niezwykle eleganckie i efektowne, jednak biorąc pod uwagę sposób oraz częstotliwość ich czyszczenia są bardzo trudne w utrzymaniu czystości. Na szkle widać każdy odcisk palca czy pyłek.

Przystępując do mycia szyb czy powierzchni, powinniśmy przygotować dobrą jakościowo ściereczkę oraz zadbać o odpowiedni płyn do mycia szyb. Na pewno każdemu użytkownikowi zależy na tym, aby nie pozostawiał on smug i szybko odparowywał, aby nie trzeba było długo go wycierać do sucha oraz, aby nabłyszczał czyszczoną powierzchnię. Dodatkowo powinien radzić sobie z kurzem, pyłkami z drzew i insektami oraz mieć przyjemny zapach, ponieważ rozpylając go, mamy z nim bezpośredni kontakt. Doskonale, gdy płyn ma również właściwości zabezpieczające przez ponownym osadzaniem się brudu.

Taki produkt sprawdzi się również przy czyszczeniu luster, szklanych stolików, witryn, elementów ze stali nierdzewnej. Warto mieć go pod ręką, gdy tylko pojawią się poodbijane odciski palców i smugi.

Clinex Glass – płyn do mycia szyb bez amoniaku

Ten nowy na rynku produkt nie zawiera amoniaku i pojawił się w nowej, odświeżonej formulacji. Usuwa najtrwalszy, zaschnięty brud i tłuszcz, a nawet insekty. Wzbogacony jest o polimery, które opóźniają osadzanie się kurzu, ponieważ wypełniają mikrorysy na powierzchni szyby, nadając jej połysk – zapobiega to dostawaniu się brudu i pary wodnej w głąb czyszczonej powierzchni. Dzięki temu powierzchnia nie brudzi się tak szybko, a proces kolejnego mycia jest znacznie uproszczony. Produkt szybko wysycha i odparowuje z czyszczonej powierzchni, nie pozostawiając smug. Ma cytrynowy zapach.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.11.2019
Aktualizacja: 26.11.2019