Jak dbać o profesjonalne urządzenia chłodnicze?

Udostępnij nas na:
Ten typ urządzeń wymaga szczególnej pielęgnacji. Pełnią one bardzo istotną rolę w każdej kuchni, zarówno tej domowej, jak i profesjonalnej. Lato zbliża się wielkimi krokami, więc zadanie utrzymania czystości i właściwego konserwowania urządzeń chłodniczych stanie się obowiązkiem. Jest to możliwe jedynie z zastosowaniem przeznaczonych do tego celu, profesjonalnych produktów czystości.

Domowe, czy biurowe urządzenia chłodnicze, które stanowią główną część systemu klimatyzacji, czyści się i konserwuje w łatwy sposób. Do tego celu w większości przypadków wystarcza oczyszczenie ich z kurzu oraz zdezynfekowanie za pomocą preparatu Clinex Nano Protect Silver Nice. Usunie on grzyby i bakterie, które namnażają się w pracującej klimatyzacji.

Jeśli chodzi o urządzenia chłodnicze w lodówkach przemysłowych i chłodniach stacjonarnych to muszą być dokładnie przygotowane przed i po każdym użyciu.  W tym przypadku sprawdzi się Clinex Barren. Jest to produkt, który myje powierzchnie zmywalne wnętrz chłodni, lodówek itp. Poza tym posiada własności bakteriobójcze, grzybobójcze, a także niszczy wszelkie inne mikroby. Te mikroorganizmy mogłyby zaszkodzić składowanej żywności.

Duże powierzchnie, a szczególnie te, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, muszą być dokładnie umyte i zdezynfekowane. Należy wiedzieć, że pozostałości substancji, a w głównej mierze tłuszczów to doskonała pożywka dla bakterii i grzybów.

Profesjonaliści w celu ich usunięcia używają preparatów Clinex 4Dirt Foam oraz Clinex Barren. Emulguje on tłuszcze obecne na powierzchni, więzi je i rozpuszcza. Radzi sobie z tłustymi plamami, przypalonym tłuszczem oraz innymi zanieczyszczeniami organicznymi. Jest przy tym całkowicie neutralny i bezpieczny w kontakcie z żywnością.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.