Jak prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję?

Udostępnij nas na:
Kwestia czystości w gastronomii nie podlega żadnym kompromisom – należy przywiązywać do niej szczególną uwagę i na pierwszym miejscu stawiać bezpieczeństwo naszych gości. W jaki sposób czyścić powierzchnie, dobierać prawidłowe środki i przeprowadzać kontrolę?

Bezsprzecznym wymaganiem, a wręcz obowiązkiem jest mycie, dezynfekcja oraz konserwacja maszyn i urządzeń, co reguluje Dobra Praktyka Higieniczna GHP czyli Good Hygiene Practice).

Czyszczenie, mycie, dezynfekcja – co jest czym?

Żeby wszystkie te procesy zostały przeprowadzone w prawidłowy sposób, wymagane jest planowanie czynności, określenie stosowanych metod i wybranie najbardziej skutecznych środków. Poprzez czyszczenie przygotowujemy powierzchnię do mycia, co skutkuje lepszymi efektami końcowymi. Możemy wybrać opcję ręczną lub mechaniczną. Przy dezynfekcji eliminujemy wszystkie drobnoustroje, które mogą stać się zagrożeniem dla gości. Tu z kolei do wyboru jest dezynfekcja chemiczna i fizyczna.

Oczywiście utrzymanie czystości na wysokim poziomie wymaga systematyczności. Pomieszczenia, w których dochodzi do bezpośredniego kontaktu z żywnością należy myć i dezynfekować codziennie, po zakończonej pracy. W pierwszej kolejności skupiamy się na myciu wstępnym, a następnie na właściwym. Wtedy też stosujemy specjalny środek myjący. Po płukaniu przeprowadzamy dezynfekcję odpowiednim preparatem, a na końcu suszenie.

Środek do dezynfekcji – pożądane cechy

Narzędziem, które pomoże nam w utrzymaniu czystości jest plan higieny, który zawiera wszystkie czynności, metody i środki i może ustrzec nas przed popełnianiem błędów. Jeśli chodzi o produkty do mycia i dezynfekcji, to muszą one spełniać bardzo rygorystyczne normy. Potwierdzeniem, że zdecydowaliśmy się na dobry produkt jest atest Państwowego Zakładu Higieny. Warunki, które powinien spełniać środek do mycia i dezynfekcji to:

  • skuteczność niezależnie od stopnia twardości wody,
  • skoncentrowana formuła,
  • wysoka wydajność i łatwość użycia,
  • jasna instrukcja rozcieńczania,
  • neutralność dla skóry.

Dezynfekcja może być doraźna, okresowa lub codzienne – zależy, o którym elemencie wyposażenia kuchni mówimy. Każdego dnia powinniśmy dezynfekować stoły, blaty, zlewy, umywalki. Gotowym produktem, który w tym przypadku zda egzamin jest ClinexNano Protect Silver Table. Ten środek posiada szerokie spektrum działania niszczące bakterie, grzyby, oraz zarodniki. Produkt nie wymaga spłukiwania powierzchni nie mających bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Do tego rodzaju dezynfekcji przyda się też produkt myjąco-dezynfekujących, który ma wyeliminować niepożądane drobnoustroje. Doskonale sprawdzi się Clinex Barren, który radzi sobie z usuwaniem zabrudzeń oraz posiada wiele innych możliwości, jeśli chodzi o bakterie oraz grzyby. Ten środek spełni też wymagania dezynfekcji okresowej.

Przeprowadzane prace dezynfekujące i czyszczące powinny podlegać regularnej kontroli osiąganych efektów. Dzięki temu, w przypadku pojawienia się  problemów można szybko zareagować, wprowadzić usprawnienia i zmiany. Zalecane jest wykonywanie wymazów z powierzchni, które są czyszczone i dezynfekowane. Dotyczy to m.in. blatu roboczego i urządzeń kuchennych. Przeprowadza się też badania chemiczne wspomnianych powierzchni w celu kontroli pozostałości preparatów dezynfekujących i czyszczących.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione