Jak skutecznie i oszczędnie korzystać ze zmywarek gastronomicznych?

Udostępnij artykuł
Wybierając sprzęt do swojego lokalu, należy sugerować się wieloma czynnikami. We współczesnych czasach, w erze postępu technologicznego, mnogość rozwiązań sprawia, że przed zakupem należy rozważyć wiele „za” i „przeciw” oraz odpowiedzieć sobie na pytania: czego oczekujemy od sprzętu, jakie potrzeby ma spełniać oraz w jaki sposób selekcjonować środki myjące.
Wybór odpowiedniego sprzętu i akcesoriów

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że zmywarki niewiele się od siebie różnią, jednak to mit. Najlepiej porównać oferty przynajmniej kilku producentów, przyjrzeć się parametrom, przeliczyć oszczędności, np. energii czy wody.

Sprzęt to jednak nie wszystko. Poza wyborem odpowiedniej zmywarki, dla uzyskania satysfakcjonującego efektu, najlepiej używać środków nie tylko myjących, ale także nabłyszczających. Dzięki nim naczynia będą czyste, a dodatkowo będą wyglądały jak nowe. Płynem, który powstał z myślą o wszystkich restauratorach jest Clinex DishWash. Najlepiej stosować go w połączeniu z płynem nabłyszczającym Clinex DiShine. Obydwa produkty zaliczają się do zdecydowanej czołówki, o czym najlepiej świadczy fakt posiadania od wielu lat Złotego Medalu Konsumenckiego Lidera Jakości. Clinex DishWash i Clinex DiShine są rekomendowane dla profesjonalnych zmywarek w restauracjach, hotelach, zakładach zbiorowego żywienia,. Oznacza to, że produkty są na tyle uniwersalne, że można wykorzystywać je w wielu miejscach w obszarze HoReCa.

Jak zmywać skutecznie?

Płyn Clinex DishWash należy stosować przede wszystkich do mycia naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej, porcelany i tworzywa sztucznego. Produkt najlepiej łączyć z płynem nabłyszczającym Clinex DiShine. Nie zapominajmy jednak o stosowaniu prawidłowych proporcji:

Clinex DishWash – 1-5 ml płynu na 1 l wody

Clinex DiShine – 0,1-0,5 ml na 1 l wody

DishWash to bardzo wydajny produkt, który czyści naczynia, nawet z najtrudniejszych zabrudzeń. Co ważne – usuwa je niezależnie od stopnia twardości wody, a dodatkowo jest przykładem płynu ekologicznego, ponieważ jego formuła nie zawiera NTA, EDTA, chloru i fosforanów.

Czy da się pozbyć białych smug?

Często wydaje nam się, że po wyjęciu naczyń ze zmywarki, pojawienie się białych smug to coś normalnego, zwykły efekt uboczny, który jest czymś naturalnym i występuje zawsze i wszędzie. Tymczasem to tylko inna forma zabrudzenia, co z zasady oznacza oddalanie się od definicji czystości. Jeśli smugi pojawiają się także na Twoich naczyniach – stosowane płyny nie są skuteczne. Używając produktów Clinex masz pewność, że zastawa, która wyjmiesz ze zmywarki będzie naprawdę czysta. Ale nie tylko. Możesz być też pewny, że nie ulegną zniszczeniu.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.08.2019
Aktualizacja: 26.08.2019