Jak utrzymać czystość pomieszczeń, w których przechowujemy żywność?

Udostępnij nas na:
Gość wybierając restaurację, w której chce zjeść smaczny i zdrowy posiłek, obdarza ją kredytem zaufania. Liczy nie tylko na dobre jedzenie, ale także wierzy, że zostało ono przygotowane w odpowiednich warunkach, z zachowaniem wszystkich zasad. Właśnie dlatego czystość w pomieszczeniach, w których przechowywana jest żywność wymaga szczególnego zainteresowania.

Codziennie w kuchni przygotowywane są różnorodne potrawy i niestety jedną z przyczyn zatruć jest przenoszenie zarazków. Dlatego warto korzystać, np. z desek różnego koloru, które będą wykorzystywane do rożnych rodzajów żywności. Trzeba też oczywiście pamiętać o podstawowych zasadach, np. myciu rąk wodą i mydłem lub płynem dezynfekującym po obróbce surowego mięsa. Kolejna istotna kwestia to prawidłowe przechowywanie żywności, która powinna znajdować się pod przykryciem. Produkty surowe koniecznie musza być oddzielone od gotowanych i pieczonych. Bezwzględnie należy też odkażać często używane naczynia czy sztućce, zadbajmy również o mycie i dezynfekcję powierzchni, które mają nieustanny i bezpośredni kontakt z żywnością.

Jak wybrać odpowiednie środki do czyszczenia i dezynfekcji powierzchni?

Produkty, które wybierzemy koniecznie muszą posiadać pozwolenie Ministra Zdrowia na  obrót produktem biobójczym. Środki muszą być specjalnie przeznaczone do czyszczenia powierzchni mających kontakt z żywnością, aby nie wywoływać negatywnych skutków dla potraw, a w efekcie dla zdrowia. Jednym z produktów, który spełnia wszystkie te wymagania jest Clinex Barren. Z tym środkiem mamy nie tylko pewność, że bakterie zostaną usunięte, ale także, że odbyło się to w sposób bezpieczny i z zachowaniem zasad higieny.

Clinex Barren to koncentrat do mycia i dezynfekcji powierzchni zmywalnych mających kontakt z żywnością. Powstał na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Można go stosować w lokalach gastronomicznych, w zakładach kosmetycznych, w instytucjach użyteczności publicznej, w przemyśle mleczarskim, mięsnym oraz spożywczym.

Przed jego użyciem należy zamieść lub odkurzyć powierzchnię myjącą.  Rozcieńczamy preparat w proporcjach 50-100 ml na 10 l wody i nanosimy go na powierzchnię metodą pianową, ręcznego oprysku lub z wykorzystaniem mopa. Aby osiągnąć jego maksymalną skuteczność, dezynfekujemy w temp pokojowej i pozostawiamy preparat na ok. 5 minut.

W codziennym stosowaniu doskonale sprawdzi się również Clinex NPS Table, który dezynfekuje dzięki zawartości alkoholu. Przy jego tworzeniu wykorzystano nanotechnologię, co sprawia, że zapewnia długotrwałą czystość.


© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione