Jak utrzymać czystość w food trucku?

Udostępnij artykuł
Ta forma gastronomii jest już dla użytkowników czymś naturalnym. Dawno przestała kojarzyć się wyłącznie z frytkami i zapiekanką. Z pojazdu mogą zostać zaserwowane różnorodne przysmaki. Jego zaletą jest też możliwość przemieszczenia się na różne wydarzenia, koncerty, imprezy plenerowe. Ze względu na bardzo ograniczoną powierzchnię, utrzymanie czystości, przy konieczności ciągłego przygotowywania potraw, jest dużym wyzwaniem.

W przyczepie musi znaleźć się miejsce dla całej kuchni – zarówno do obróbki produktów, przygotowywania posiłków, czy zmywania naczyń. Muszą pojawić się też niezbędne sprzęty. Nie zapominajmy, że środku znajduję się zawsze minimum dwóch pracowników. Dania powstają na oczach konsumentów, więc nie ma tu mowy o niehigienicznym sposobie ich przyrządzania. Nieestetyczne wnętrze, brudne urządzania i piętrzące się brudne naczynia, z pewnością nie zachęcą potencjalnych gości do zakupu.

Ze względu na specyfikę food trucka i konieczność wyposażenia go w różnorodne urządzenia gastronomiczne i techniczne, niezbędne są także odpowiednie środki czystości. Pierwszą kuchenną zmorą są tłuste zabrudzenia, z którymi muszą borykać się nie tylko właściciele przyczep. Skutecznym preparatem, który można stosować na każdej powierzchni jest Clinex 4 Dirt. Doskonale rozpuszcza stare zanieczyszczenia olejowo-tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i wielowarstwowe powłoki brudu. Będzie pomocny w myciu blatów, szafek czy podłogi.

Kolejny istotny punkt to czystość powierzchni, które mają kontakt z żywnością. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie Clinex Barren, który bez trudu poradzi sobie i z dezynfekcją blatów, pojemników, jak i sprawdzi się przy myciu lodówki. Niezbędny jest także płyn do mycia naczyń, którego potrzebujemy w dużych ilościach. Powinien być on także wydajny, posiadać właściwości odtłuszczające, które zostaną aktywowane w ciepłej i zimnej wodzie, jak np. Clinex Handwash. Nieuniknione jest też pojawienie się tłustych plam na urządzeniach, np. płycie grillowej, frytownicy czy ruszcie, które są bardzo często używane, dlatego też trudne w utrzymaniu czystości. Z tego powodu najlepiej postawić na produkty gotowe do użycia, np. Clinex Fast Gast, który rozpuszcza silne i uporczywe zabrudzenia olejowo-tłuszczowe, przypalone resztki jedzenia, nie pozostawiając przy tym smug i zacieków na czyszczonych powierzchniach i Clinex Grill, który należy stosować na nienagrzany grill, piekarnik, ruszt i rożen.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.01.2020
Aktualizacja: 21.01.2020