Jak utrzymać porządek w małym bistro?

Udostępnij artykuł
Dobry lokal gastronomiczny, bez względu na wielkość musi odznaczać się smaczną kuchnią, sprawną i miłą obsługą, niezapomnianą atmosferą, ale też czystością. To często pierwsza kwestia, na którą goście zwracają uwagę. Wysoka ocena dania może wynikać nie tylko ze smaku, ale też wrażenie ogólnego.

Podobnie, jak w wielu innych przypadkach, najlepszym sposobem na utrzymanie czystości na wysokim poziomie jest regularność. Systematyczność prac skutkuje zachowaniem higieny, a tym samym zadowoleniem gości. Jednak pamiętajmy, że czystość nie dotyczy tylko kuchni, sali konsumpcyjnej, ale też, np. toalet. W tym celu najlepiej stworzyć dyżury wśród pracowników, podczas których będą odpowiedzialni za umycie podłogi, wytarcie klamek i kurków, uzupełnienie mydła, papieru czy ręczników. W kuchni każdy pracownik odpowiada za utrzymanie czystości w okolicy swojego stanowiska pracy. Przed każdym otwarciem lokal powinien być gruntowanie posprzątany, jednak porządki te powinny mieć miejsce po zamknięciu poprzedniego dnia.

Przed zaproszeniem gości należy dopiąć jedynie ostatnie szczegóły. Idealnym preparatem, który pozwoli utrzymać czystość w sali konsumpcyjnej jest Clinex Blink. Jest to uniwersalny preparat do czyszczenia wszelkich powierzchni zmywalnych odpornych na działanie wody. Duża ilość alkoholu sprawia, że myta powierzchnia szybko wysycha, nie pozostawiając smug ani zacieków. Nadaje czyszczonej powierzchni delikatny połysk, pozostawiając przyjemny zapach. Preparat ten nadaje się do ręcznego mycia posadzki, a także przy odpowiednim zalecanym stężeniu do przemywania stolików przed przyjęciem nowych klientów.

Kolejnym niezbędnym preparatem w każdej kuchni, zarówno w domu, jak i w lokali gastronomicznym jest płyn do mycia naczyń, np. Clinex Handwash. Dzięki wysokim zdolnościom do emulgowania tłuszczów skutecznie usuwa wszelkiego typu zabrudzenia, zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie.  Często sen z powiek potrafią spędzić tłuste plamy, dlatego warto zaopatrzyć się, np. w Clinex 4 Dirt, który doskonale rozpuszcza stare zanieczyszczenia olejowo-tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i wielowarstwowe powłoki brudu. Nie zapominajmy też o dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Tutaj godny polecenia jest Clinex Barren, zasadowy preparat na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio- i grzybobójczym, przeciw grzybom drożdżopodobnym, przeznaczony do dezynfekcji i mycia wodoodpornych powierzchni, urządzeń mających bezpośredni kontakt z żywnością.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 25.10.2019
Aktualizacja: 25.10.2019