Jak wybrać dobry młynek do kawy?

Udostępnij artykuł
Dlaczego nie zawsze ten napój smakuje tak samo? Nawet taka sama mieszanka, zaparzona w różnych kawiarniach, może smakować inaczej. Oprócz tego, że zależy to od jakości wody, ekspresu, doświadczenia baristy, to tajemnica smaku i aromatu espresso tkwi również w sposobie zmielenia ziaren. Warto zadbać, aby młynek do kawy w kawiarni był najwyższej jakości.

Sposób zmielenia ziaren jest kluczowy, aby wydobyć smak i zapach podczas ekstrakcji kawy. Zatem młynek do kawy, jego możliwości mielenia,  wydajność, funkcjonalność i ogólna konstrukcja urządzenia powinny być idealnie dopasowane do potrzeb klienta.

To w jaki sposób kawa zostanie zmielona jest bezpośrednio związane z czasem, który potem będzie potrzebny do przygotowania kawy. Jeśli będzie to drobne mielenie, to  całkowita powierzchnia ekstrakcji kawy będzie większa, i uzyskamy kawę bogatszą w smaku i aromacie.  Aby uzyskać filiżankę tak samo aromatycznej kawy, ale z kawy  grubo zmielonej, czas ekstrakcji powinien być znacznie dłuższy. Firma Koree ma do zaoferowania młynki do kawy dwóch firm.

Mazzer – połączenie tradycji z innowacją

MAZZER, to włoski producent młynków do kawy. Firma powstała w latach pięćdziesiątych XX wieku
i wyznacza trendy w produkcji młynków. Produkty są dystrybuowane do 90 krajów na całym świecie. Sprzęt jest dobrze znany z niezawodności, doskonałej technologii i wzornictwa, co zapewnia najwyższą jakość mielenia kawy.

Firma nieustanne poszukuje doskonałości zmierzając w przyszłość, ale wciąż pozostając w głębokiej więzi z przeszłością, złożoną z wartości i niezachwianego przywództwa w tym sektorze produkcji.

Można śmiało stwierdzić, że produkty Mazzer są synonimem wysokiej jakości, trwałości
i niezawodności,  dzięki czemu są cenione na całym świecie. Dlatego, każdego roku,  coraz więcej firm kawowych wybiera młynki do kawy Mazzer.

Z oferty Koree polecamy młynek Super Jolly Electronic. Jest to młynek  „on demand”, każda porcja ziaren mielona jest na żądanie prosto do portafiltra. Super Jolly Electronic posiada panel sterowania z osobnymi przyciskami dozowania pojedynczej oraz podwójnej dozy. Ponadto wyposażony jest w osobny przycisk mielenia ręcznego, oraz przyciski do regulacji ilości mielonej kawy. Stopień mielenia ustawiany jest za pomocą pierścienia przy hopperze, w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu łatwo jest dostosować sposób mielenia do własnych preferencji, zarówno do espresso jak i metod alternatywnych. Płaskie żarna wykonane są z hartowanej stali, cenionej za niezwykłą trwałość. Są łatwe w czyszczeniu, konserwacji i serwisowaniu. Młynek zapewnia szybkie mielenie przy niskim stopniu wytwarzania ciepła.

Ditting – szwajcarska precyzja

Młynki do kawy Ditting to precyzja w każdym szczególe. „Made in Switzerland” oznacza wysoką  jakość komponentów i precyzyjny proces produkcji, przy jednoczesnej dbałości  o dobre samopoczucie pracowników i zadowolenie klientów firmy. Ditting  jest jednym z wiodących producentów młynków do kawy, której znakiem rozpoznawczym jest wysoka jakość, innowacyjność i konkurencyjność na wciąż zmieniającym się rynku. Ditting oznacza również wieloletnią tradycję i doświadczenie zdobywane od 1928 roku.

Ditting jest najlepszym  wyborem, jeśli chodzi o precyzyjne mielenie – do każdej metody parzenia kawy. Wzory i profile żaren są idealnie dopasowywane do odpowiedniej metody parzenia, a także do pożądanej wydajności mielenia. Ponieważ z doświadczenia wiadomo, że stopień  rozdrobnienia ziaren kawy naprawdę robi różnicę. W każdym stopniu rozdrobnienia kawy niemożliwe są zanieczyszczenia krzyżowe różnych jej mieszanek lub gatunków wewnątrz młynka. Dzięki temu może odbywać się bezproblemowe mielenie różnych gatunków kawy w tym samym młynku.

Dzięki zastosowaniu młynków Ditting zawsze jest możliwe uzyskanie oczekiwanych i powtarzalnych wyników, a mielenie kawy może  odbywać się w sposób ciągły. Prosta  konstrukcja  Dittinga, w połączeniu z optymalną funkcjonalnością, przekonały do tych młynków wymagających klientów i wiodących międzynarodowych ekspertów kawowych z całego świata.

Z oferty Koree szczególnie polecamy model Ditting PEAK. Jest to automatyczny młynek do kawy typu “on demand”. Odporny na zużycie i z doskonałym odprowadzaniem ciepła, dzięki zastosowanej  podwójnej wentylacji. Bezstopniowa regulacja powoduje, że każda porcja kawy jest równomiernie i świeżo mielona. Młynek jest idealnym rozwiązaniem dla kawiarni, restauracji, hoteli i firm cateringowych, które cenią sobie wysokiej jakości kawę, pełną smaku i aromatu. Ma płaskie żarna i możliwość programowania pojedynczej i podwójnej dozy. Bardzo łatwy w konserwacji i utrzymaniu czystości.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.05.2020
Aktualizacja: 19.05.2020