Jakie potrawy przygotują polscy finaliści na Les Chefs en Or?

Udostępnij artykuł
Do finału konkursu pozostały już tylko 3 dni. W najbliższy weekend Emil Guzik i Ernest Jagodziński, polscy reprezentanci w kategorii Profesjonalista i Uczeń staną do kulinarnej rywalizacji z najlepszymi kucharzami w Europie. Ostatnie chwile przed konkursem uczestnicy poświęcają na dopracowywanie dań do perfekcji. Jakie obowiązkowe składniki muszą wykorzystać w konkursie i co znajdzie się w ich popisowym menu? Poniżej uchylamy rąbka tajemnicy.

W kategorii juniorów finaliści muszą w ciągu 3 godzin przygotować danie z obowiązkowym wykorzystaniem dorsza czerniaka i trzech warzywnych dodatków. Najważniejsze kryteria brane pod uwagę w rywalizacji to smak potraw, znajomość i właściwe wykorzystywanie technik kulinarnych, organizacja pracy i maksymalne zagospodarowanie produktu. Ten ostatni czynnik ma związek m.in. z obecnym trendem zero waste, o którym pisali eksperci na łamach Trendbooka opublikowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

Głównym składnikiem wymaganym w kategorii profesjonalistów jest kaczka. Tutaj także najważniejszym kryterium branym pod uwagę przez jury jest sposób zagospodarowania mięsa, a także niełączenie  produktów odzwierzęcych, czyli masła i śmietany.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

– W konkursie dostajemy do zagospodarowania dwie kaczki, z których musimy przygotować dziewięć porcji. Osobiście jestem miłośnikiem kuchni azjatyckiej, skąd pomysł na przygotowanie kaczki podwędzanej na gałęziach sosny, z yuzu, mandarynką, kiełkami kolendry i topinamburem. Polskim akcentem potrawy będą dodatki w postaci gruszki i trawy żubrowej– komentuje Ernest Jagodziński.

Dla polskich finalistów udział w Les Chefs en Or to duże wyróżnienie, możliwość rozwoju oraz wymiany doświadczeń z najlepszymi kucharzami w Europie. Trzymamy kciuki za zwycięstwo w konkursie!

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

 

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 07.11.2018
Aktualizacja: 07.11.2018