Spotkanie z SelfCookingCenter w Zamku Topacz już 17 października

Udostępnij nas na:
Po raz trzeci do Zamku Topacz pod Wrocławiem zawitają obiecujący kucharze z całej Polski, aby zawalczyć o zwycięstwo w konkursie dla młodych kulinarnych talentów. Zadaniem dwuosobowych zespołów będzie przygotowanie autorskich potraw wpisujących się w temat przewodni tegorocznej edycji konkursu – FOOD WASTE, czyli niemarnowanie żywności. Nasze media – Świat Hoteli oraz portal Horecanet.pl – objęły patronat medialny nad wydarzeniem.

Spotkanie z SelfCookingCenter to cykliczne wydarzenie współorganizowane z marką Rational – producentem inteligentnych pieców konwekcyjno-parowych. Celem konkursu jest wyłonienie najzdolniejszych kucharzy, którzy nie ukończyli jeszcze 27 roku życia. Podobnie jak w poprzednich edycjach, o wygranej zadecyduje oryginalność pomysłu, bezbłędne wykonanie potrawy i nawiązanie do tematu przewodniego konkursu. Choć zgłoszenia można nadsyłać już teraz, finał konkursu odbędzie się 17 października 2019 roku w Zamku Topacz.

Motyw tegorocznej edycji spotkania z SelfCookingCenter to kolejne wyzwanie dla kreatywności młodych kucharzy i kucharek. Wymyślona i przyrządzona przez nich potrawa musi nie tylko spełniać wysokie wymagania estetyczne i smakowe międzynarodowego jury, ale także nawiązywać do jednego z najbardziej palących problemów obecnych czasów – kwestii marnowania żywności. Według badań przeprowadzonych przez CBOS, statystyczny Polak wyrzuca ponad 200 kg jedzenia rocznie. Jak temu przeciwdziałać? Zdaniem organizatorów konkursu, potrzeba nam nie tylko edukacji, ale także inspiracji.

ŚWIAT HOTELI: sierpień – wrzesień 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

– Dlaczego zdecydowaliśmy się na taki motyw przewodni? To proste – chcemy wyznaczać trendy. Zeszłoroczna edycja odbyła się pod hasłem WEGANIZM. Myśleliśmy wtedy, że przygotowanie potraw na najwyższym poziomie bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego będzie dla uczestników prawdziwym wyzwaniem. Tymczasem zaprezentowali nam oni wyśmienite dania, którym niczego nie brakowało. Chcemy po raz kolejny pobudzić kreatywność najzdolniejszych młodych kucharzy, podnosząc jednocześnie poprzeczkę. Czy potrafią gotować zgodnie z duchem zero waste, ograniczając do minimum kuchenne resztki? Przekonamy się już w październiku!– mówi Rafał Borys, Szef Kuchni Zamku Topacz.

Zwycięski zespół zdobędzie nagrodę pieniężną, a także zaproszenie na staż u boku Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz, Rafała Borysa. Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić formularz na stronie www.sscc.info i załączyć zgodny z regulaminem autorski przepis. Zgłoszenia nadsyłać można do  22 września 2019.

Więcej informacji znaleźć można na stronie
www.zamektopacz.pl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.