Kiedy kawa smakuje najlepiej?

Udostępnij artykuł
Jej aromat wywołują w nas najlepsze skojarzenia. Ile razy zdarzyło się nam wejść do kawiarni tylko dlatego, że wokół niej unosił się wspaniały zapach? Czy jednak  znacznie częściej wybieramy to miejsce, w którym kawa smakuje nam najbardziej? 

Kawiarnie mają się dobrze, kiedy ich goście zaglądają do nich często i zabierają ze sobą swoich przyjaciół. Dlatego warto serwować najlepszą kawę, po prostu. Na smak kawy wpływa jakość ziaren, sposób ich palenia oraz  jakość wody, ale to sposób jej zaparzania ma fundamentalne znaczenie.

Bariści wiedzą o tym, że dobry ekspres pomaga zaparzyć najlepszą kawę na świecie. A kiedy dodatkowo mogą dowiedzieć się więcej  o możliwościach urządzeń do parzenia kawy, ich praca jest jeszcze lepsza. 

Serwis ma znaczenie

Specjaliści w firmie Koree uczestniczą w licznych szkoleniach u producentów urządzeń przeznaczonych do przygotowywania kawy, dodatkowo sami pogłębiają swoją wiedzę, a to sprawia, że urządzenia te nie mają przed nimi żadnych tajemnic. Chętnie dzielą się swoją wiedzą, dlatego mogą potencjalnemu klientowi powiedzieć wszystko o ekspresach do kawy  takich firm jak: La Marzocco, MODBAR, Thermoplan,  a także o zaparzaczach Fetco i  młynkach do kawy Mazzer i Ditting.

Dodatkową usługą jest konfiguracja ekspresu w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać jego możliwości. Pracownicy Koree doskonale wiedzą, jak wpływa na smak kawy odpowiedni sposób zmielenia ziaren, ciśnienie i jakość stosowanej wody, a także czas ekstrakcji.

Na co dzień programują oferowane przez firmę ekspresy do kawy, w związku z tym potrafią w tych urządzeniach optymalnie i zgodnie z życzeniem klienta ustawić, następujące parametry:

– ciśnienie pod jakim pompa dostarcza  wodę,
– grubość mielenia ziaren kawy,
– ilość kawy przewidzianej na jedną porcję napoju,
– siłę ubicia zmielonej kawy,
– długość pre-infuzji, czyli wstępnego namoczenia zmielonej kawy, na chwilę przed dodaniem właściwej, większej ilości wody do ekstrakcji.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Dobry ekspres to jest to

Szukając wysokiej jakości automatycznego ekspresu do kawy, warto wybrać Black&White4, marki Thermoplan. To urządzenie szwajcarskiej produkcji, dzięki bogatym możliwościom konfiguracji, pozwala zaprogramować praktycznie każdy rodzaj kawy. Jest to ekspres z ekranem dotykowym, z możliwością spieniania mleka, również na zimno, ma wbudowane młynki do kawy, lodówkę na  mleko i może zawierać moduł do przygotowywania czekolady.

W dziedzinie tradycyjnych ekspresów do kawy, warto zwrócić uwagę na markę La Marzocco – ich urządzenia zostały zaprojektowane w taki sposób, aby przyspieszyć  proces parzenia, a jednocześnie zapewnić maksymalny komfort pracy. Ekspresy tej marki powstają przy współpracy z doświadczonymi baristami, dlatego ich funkcjonalność testowana jest w najróżniejszych sytuacjach. Zastosowany system Steam Flush w modelu KB90 powoduje, że  po każdej ekstrakcji, grupa zaparzająca ekspresu jest  czyszczona wyrzutem gorącej pary, co pozwala utrzymać ją w czystości nawet podczas godzin szczytu.

MODBAR także powstał w efekcie wieloletniej współpracy z baristami, właścicielami kawiarni, palarniami kawy i inżynierami. Stworzone zostało  nowoczesne urządzenie, które całkowicie zmieniło wyobrażenie gościa o kawie. Urządzenie pozwala na  programowanie profili ciśnienia parzenia, a także umożliwia stosowanie manualnego lub automatycznego trybu. MODBAR posiada  automatyczny program płukania i mycia,  a także możliwość kontrolowania temperatury parzenia.

Dla amatorów kawy zaparzanej w systemie przelewowym, proponujemy zaparzacze do kawy FETCO serii XTS. Mają one  programowalny ekran dotykowy, możliwość zapisania do czterech programów zaparzania, a także jest w nich zapisana historia ewentualnych błędów.

Zastosowano w tych urządzeniach rewolucyjną kaskadową kopułę zraszacza – co zapewnia równomierne nasycenie kawy. Przy zastosowaniu takiego zaparzacza można zaparzyć  do 97 l kawy na godzinę (w zależności od modelu urządzenia).

Bez młynka ani rusz

Niezmiernie ważny dla uzyskania smacznej kawy jest również rodzaj  zastosowanego młynka.

Dzięki regulacji stopnia rozdrobnienia kawy, każda porcja jest równomiernie i świeżo mielona, zaspokajając indywidualne zapotrzebowanie. Młynki Ditting  są idealnym rozwiązaniem dla kawiarni, restauracji, hoteli i firm cateringowych, które cenią sobie wysokiej jakości kawę, pełną smaku i aromatu.

Młynek Mazzer MINI ELECTRONIC Typ A , sprawia, że  każda porcja ziaren mielona jest na żądanie prosto do portafiltra. Młynek posiada panel sterowania, a dodatkowo jest  wyposażony w osobny przycisk mielenia ręcznego oraz przyciski do regulacji ilości mielonej kawy. Mocny, a przy tym cichy silnik wyposażony jest w system automatycznego wyłączania. Płaskie żarna są łatwe w czyszczeniu, konserwacji i serwisowaniu. Młynek zapewnia szybkie mielenie przy niskim stopniu wytwarzania ciepła. Idealny do mniejszych kawiarni, restauracji i dla wymagających home baristów.

Jeśli w kawiarni lub restauracji barista pracuje na urządzeniach zakupionych w firmie Koree, zawsze może liczyć  na niezawodną współpracę z pracownikami działu technicznego. Doradzą, podpowiedzą, zaprogramują i sprawią, że gościezawsze dostaną pyszną kawę.

Zapraszamy na naszą doskonałą kawę podczas  Festiwalu Kawy w PKiN w Warszawie 21-22 marca 2020, a także podczas targów EuroGastro w Warszawie w dniach 25-27 marca 2020 w  PTAK Warszaw Expo, gdzie będzie można  zobaczyć  m.in. wyjątkowy system do parzenia kawy MODBAR. Więcej informacji na www.koree.pl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.02.2020
Aktualizacja: 11.02.2020