Kierownik ds. zakupów i logistyki Pijalni Czekolady E.Wedel: Rzetelny dostawca musi rozumieć nasze standardy

Udostępnij artykuł
Komentuje Jarosław Matłach, kierownik ds. zakupów i logistyki Spółka Pijalnie Czekolady E.Wedel
[SPECJALNIE DLA NAS] Zwiększona ilość punktów gastronomicznych powoduje, że firmy zajmujące się dostawami żywności, inwestują, aby poszerzyć swoje możliwości logistyczne. Stają się również bardziej profesjonalne, dla przykładu: dając możliwość składania zamówień poprzez aplikacje czy proponując warsztaty kulinarne.

Na rynku mogą pojawić się także nowe firmy, które będą w stanie dostarczać produkty również do klienta sieciowego, prowadzącego swoje punkty na terenie całej Polski. Mam tu na myśli przedsiębiorstwa, które znane są klientom detalicznym, ale z uwagi na możliwości magazynowe/logistyczne, nie są w stanie prowadzić dystrybucji na terenie całej Polski.

Dostawcy i dystrybutorzy będą także poszerzać swoją ofertę asortymentową w oparciu o panujące na rynku trendy ekologiczne. Jeśli chodzi o trendy, to na pewno muszę wskazać ten związany z ochroną środowiska, który jest silny i prowadzi do zwiększenia proekologicznych rozwiązań w gastronomii. Jako przykład, warto podać tu chociażby zwiększenie ilości opakowań biodegradowalnych, które pojawiają się w ostatnim czasie na rynku.

Kolejną kwestią jest też zmiana sposobu myślenia społeczeństwa, przede wszystkim jeśli chodzi o zdrowe żywienie. Rosnąca świadomość dotycząca składów produktów, równie istotnie wpływa na naszą branżę. Goście coraz bardziej doceniają wysoką jakość produktów, które zostały użyte do przygotowania dań, to daje szansę na dynamiczny rozwój dostawców dla których na pierwszym miejscu jest jakość produktu.

Jako konsumenci poszukujemy także produktów charakteryzujących się tzw. „czystą etykietą”, co otwiera drogę tym dostawcom i producentom, którzy oferują produkty dopasowane do obecnych potrzeb konsumentów. Rozpoznanie i dopasowanie się do potrzeb klienta, to kluczowa kwestia, aby rozwijać się na tym rynku. Pijalnie Czekolady E.Wedel przywiązują szczególną uwagę w kwestii doboru dostawców. Przede wszystkim ze względu na fakt, że poszukujemy takich rozwiązań produktowych, które będą spełniały wymagania jakościowe naszych gości. Tak więc zapewnienie odpowiedniej jakości dostarczanych produktów, terminowość dostaw oraz adekwatna do jakości cena, to główne kryteria oceny dostawcy.

Oczywiście, dostawcą w tym ujęciu może być zarówno producent, dystrybutor, jak i usługodawca. Współpracę podejmujemy z firmami, które charakteryzują się odpowiednimi możliwościami produkcyjnymi/dystrybucyjnymi, o stabilnej kondycji finansowej, które są w stanie zapewnić nam odpowiednią jakość produktu i usług.

W naszej opinii rzetelny dostawca to taki, który rozumie standardy, jakie utrzymane są w Pijalniach Czekolady E.Wedel. Ważna dla nas jest także jego elastyczność oraz umiejętność zrozumienia potrzeb, w szczególności naszego dążenia do dostarczania konsumentom unikatowych wyrobów.

Komentarz powstał na potrzeby:
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 04.03.2020
Aktualizacja: 04.03.2020