Kolacja Mistrzów w Barce Tumskiej

Udostępnij artykuł
W minioną sobotę w Restauracji Barka Tumska – Słodowa 10 miał miejsce niespotykany event kulinarny: Kolacja Mistrzów – Polskie ryby i skorupiaki. Jak wskazuje sama nazwa wydarzenia, zostało przygotowane przez uznanych i cenionych szefów kuchni.


Fot. Grzegorz Musiał

Event zorganizowali: Mariusz Kucharczak – szef kuchni Grupy LEO (Zamek Kliczków, Folwark Książęcy, Karczma Młyńska – Hotel Tumski, Barka Tumska – SŁODOWA 10), Zbigniew Jóźwiak – head chef restauracji Barka Tumska – SŁODOWA 10, Łukasz Wącirz – szef kuchni w Avocado Restaurant & Wine, Jakub Kojder – sous chef w Restauracji Bottiglieria 1881.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Całe menu przygotowanie specjalnie na tę kolację, nawiązywało do niezwykłej lokalizacji całorocznej  restauracji na rzece Odrze, Barki Tumskiej – SŁODOWEJ 10 i bliskości malowniczego Ostrowa Tumskiego.

Przystawkę pierwszą przygotował Mariusz Kucharczak i była to potrawka ze ślimaków z kurkami i popcornem z kaszy gryczanej w kwaśnej śmietanie i młodym majeranku. Do dania zostało dobrane wino Estampa Reserva Cabernet Sauvignion (czerwone, wytrawne, Chile). Za drugą przystawkę odpowiadał Łukasz Wącirz i przygotował okonia z avocado, rzodkiewką, ogórkiem, dzikim ryżem i jabłkiem. Zaserwowano wino Mesta Tempranillo Rose BIO (różowe, wytrawne, Hiszpania).

Jakub Kojder do zupy z wędzonego węgorza z dashi dobrał wino – Forster Qualitatiswein TrockenRiesling (białe, półwytrawne, Niemcy). Pierwsze danie główne autorstwa Mariusza Kucharczaka składało się z suma z rakami, pietruszką i selerem naciowym z jabłkiem oraz wina – Estampa Reserva Viognier Assemblage (białe, wytrawne, Chile). Turbot bałtycki z ziemniakami i miso przygotował Jakub Kojder i dobrał do niego Mesta Verdejo BIO (wino białe, wytrawne, Hiszpania). Deser Łukasza Wącirza – bliny z białą czekoladą, avocado, gruszką, leszczyną i kawiorem – wzbogacało wino – Duc de Foix Cava Brut (białe, musujące, Hiszpania).

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 29.08.2018
Aktualizacja: 29.08.2018