Konkurs Vergnano Best Barista 2018 rozstrzygnięty

Udostępnij artykuł
Sześciu reprezentantów z pięciu polskich miast zmierzyło się w walce o tytuł. Uczestnicy, którzy przebrnęli przez etap regionalnych kwalifikacji w Krakowie, Wrocławiu oraz Sopocie pojawili się w mieście królów polskich, aby zaprezentować swoje baristyczne umiejętności przed jury.

Po pasjonującej walce najlepszym baristą okazał się Tomasz Łój, na co dzień pracujący w Krakowie. Drugie miejsce zajął Kuba Kalusiński z Poznania, a na najniższym stopniu podium stanął reprezentant Ustki – Maciej Bożek. Zwycięzca otrzymał nagrodę główną w postaci tygodniowego szkolenia we Włoszech.

Finaliści w ciągu 30 minut musieli przygotować dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie kawowe drinki. Włosko-polskie jury w skład, którego weszli: sędzia główny konkursu Damian Burgess – dyrektor naczelny Akademii Kawy Caffè Vergnano, Carlo Pastore – Caffè Vergnano Poland Area Manager oraz Maciej Megas Head  Barista Esspresso Service Polska, oceniało nie tylko jakość wykonania i technikę pracy, ale również sposób autoprezentacji uczestników.

SWEETS & COFFEE
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

 – Ideą naszego konkursu jest pokazanie, że praca baristy to nie tylko parzenie kawy za pomocą automatycznego ekspresu. Obecnie jest to pewien rodzaj sztuki, poszerzania horyzontów smakowych czy odkrywania nowych, innowacyjnych sposobów na wyciągnięcie z kawy najlepszego smaku i aromatu. W Best Barista Vergnano ocenialiśmy dzisiaj nie tylko to, jak dobrą kawę otrzymaliśmy od zawodników ale także, ich sposób i technikę pracy, autoprezentację, to jak dobrze czują się za barem – mówi Carlo Pastore – Caffè Vergnano Poland area manager.

– Zawsze niezmiernie cieszę się na polski finał Naszego konkursu. Stoi on na bardzo wysokim poziomie, odzwierciedlając pasję uczestników – dodaje Damian Burgess.

Zwycięzcą konkursu został krakowianin Tomasz Łój, pracujący na co dzień w Nadwiślańska Resto&Vodka Bar w Krakowie. Oprócz podania idealnego espresso wykonał cappuccino z wylosowanym wzorem rozety oraz zaprezentował swoją własną wersję tego latte art. Jury doceniło również smak jego drinka na bazie kawy z dodatkiem Wermutu Martini Rubino oraz włoskiej wódki ziołowej Fernet Blanca. Zwycięzca konkursu w nagrodę wyjedzie do Włoch, gdzie będzie miał okazję wziąć udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla basistów prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.11.2018
Aktualizacja: 23.11.2018