Kraków: Restauracja Yulan już zaprasza gości

Udostępnij nas na:
Kartę dań pomógł stworzyć pochodzący z Chin i mający kulinarne sukcesy na arenie międzynarodowej, Zhoulezi Nicholas Yinliang Lu. To gwarancja wyśmienitego smaku i dań cieszących nie tylko podniebienie, ale też oko największego smakosza. Lokal został otwarty w hotelu Metropolo by Golden Tulip w Krakowie, przy ul. Orzechowej 11.

Nie wszyscy być może wiedzą, że jedzenie dla Chińczyków ma wyjątkowe znaczenie. Traktują je niemal mistycznie, co widać w każdym przygotowywanym posiłku. Zgodnie z regułami, Chińczycy starają się jeść trzy ciepłe posiłki w ciągu dnia. W restauracji Yulan, która jest jedyną taką w Krakowie, znajdziemy sporo ciekawych pozycji, które podbiją podniebienie każdego smakosza.

Na początek w tę niezapominaną podróż do Państwa Środka zabierze nas chiński naleśnik Jiang Bing z dodatkiem wyśmienitych przypraw, a dla wielbicieli nieco ostrzejszych smaków, szef kuchni proponuje omlet po chińsku z szalotką i bulwiastym czosnkiem.

Te i inne przystawki tylko rozbudzą kubki smakowe, bo również zupy dadzą satysfakcję najbardziej wymagającym degustatorom. Chińska zupa pomidorowa z jajkiem to kwintesencja wielu smaków Azji, która zachwyci nawet rodowitych mieszkańców Chin.

Z kolei na danie główne goście najczęściej sięgają po małże po syczułańsku, ale równie zachęcająco brzmi tofu „Mapo” w sosie ostrygowym.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – GRUDZIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.