Krakowskie Zapusty w Starej Zajezdni by De Silva

Udostępnij artykuł
Na niedzielę 23 lutego zaplanowano trzecią edycję wydarzenia. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami – to wszystko czeka na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Świętowanie Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni Kraków by De Silva (ul. Św. Wawrzyńca 12) rozpocznie się 23 lutego o godzinie 10:00 i potrwa do 18:00. W tym roku program Zapustów powraca do swojej pierwotnej formuły – będzie więc zajadanie świeżego chrustu i karnawałowe tańce. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie przez cały dzień będą serwować tradycyjny ostatkowy chrust i róże karnawałowe. Co ważne, faworki będą wegetariańskie, bo smażone na roślinnym oleju. Stara Zajezdnia poprowadzi warsztaty smażenia chrustu, które rozpoczną się o 10:15, 12:00, 13:00, 15:15, 17:00. 

W ciągu dnia odbędzie się kilka pokazów tanecznych w wykonaniu uczniów z XXX Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Roztańczeni licealiści zaproszą także odwiedzających Zapusty krakowian i turystów na krótkie warsztaty taneczne z potańcówką, które odbędą się na antresoli Starej Zajezdni o godzinie 11:30, 12:30 oraz 14:30. 

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W Starej Zajezdni pojawi się w trakcie Zapustów wielu wystawców i producentów z regionu. Na tych, dla których chrust to za mało, czekać będą inne słodkości, do których kawę zaparzy krakowska palarnia Coffee Proficiency. Krakowianie i turyści będą mogli także zaopatrzyć się w tradycyjne krakowskie produkty posiadające certyfikaty Chronionego Oznaczenia Geograficznego – kiełbasę Piaszczańską od znanej z Targu Pietruszkowego firmy Gawor i Chleb z Piekarni Handelka. Na miejscu będzie można także zakupić kozie sery od Baby Jagły, pierogi i krokiety Marii Zdebskiej, naturalne soki z Tłoczni Pawłowski i sery od Serowarni Podłazy. Na Zapustach pojawią się także przedstawiciele Wodociągów Krakowskich, którzy promować będą kranowiankę, czyli po prostu wodę z kranu, która doskonale nadaje się do picia. Nie zabraknie eko-strefy zabaw dla dzieci. 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.02.2020
Aktualizacja: 14.02.2020