La Marzocco – projekt, wykonanie i profesjonalizm najwyższej klasy

Udostępnij nas na:
Firma rozwijała się dzięki pasji jej twórców poprzez poświęcenie, miłość, dumę i szacunek dla pracy, co zawsze podkreślał – Piero Bambi, syn Giuseppe, założyciela firmy.

La Marzocco zdobyła światową renomę dzięki wytwarzaniu pięknych, wysokiej jakości, doskonale wykonanych i profesjonalnie zaprojektowanych ekspresów do kawy, zawsze z wielką dbałością o szczegóły.

Historia powstania i standardy stosowane w firmie La Marzocco sprawiają, że każdy ekspres do kawy tej firmy trzeba traktować jak dzieło sztuki, które zostało stworzone dla zarabiania pieniędzy w uczciwy sposób poprzez serwowanie najlepszej na świecie kawy i  w poszanowaniu pracy baristów, którzy każdego dnia pracują z tymi ekspresami.

A wszystko zaczęło się od pracy i pasji kilku zapaleńców, dla których jakość kawy miała znaczenie.

W pierwszym kwartale ubiegłego wieku we Włoszech przeprowadzono kilka prób produkcji maszyn do produkcji kawy „espresso”. Można je śmiało uznać za prekursorów produkowanych obecnie ekspresów do kawy. Giuseppe Bambi należał do tej małej grupy pionierów. Jego silna osobowość i chęć stworzenia czegoś własnego doprowadziły ostatecznie do założenia małego warsztatu i firmy.

Firma La Marzocco została założona w 1927 roku przez Giuseppe i Bruno Bambi, w tamtym czasie najpierw  jako Officina Fratelli. Po wyprodukowaniu dla klienta kilku modeli o nazwie „Fiorenza”, we współpracy ze swoim bratem Bruno, zaczęli samodzielnie projektować i konstruować ekspresy do kawy. Oprócz projektowania maszyn, produkowali wszystkie części do ekspresów, montowali i sprzedawali je w czasach, gdy jakakolwiek sprzedaż była sukcesem.  Giuseppe Bambi przyjął symbol siedzącego lwa z herbem florenckiej lilii, właśnie jako synonim zwycięstwa i triumfu, i nazwał swoją firmę La Marzocco.

W 1939 roku firma La Marzocco opracowała i opatentowała pierwszy ekspres do kawy z poziomym bojlerem, który jest obecnie standardem we wszystkich  ekspresach do kawy. Była to pierwsza z serii ważnych innowacji.

W latach 50. standardem w parzeniu kawy były maszyny dźwigniowe, które poprzez sprężynę aktywującą tłok, tłoczyły wodę przez kawę w około 14 atmosferach. Ta technologia nie tylko zmodyfikowała tradycyjną metodę perkolacji kawy, ale także zmieniła jej smak. „Crema”, która  pojawiła się na kawie, stała się z dnia na dzień standardem w espresso. Aby zmniejszyć wysiłek fizyczny wymagany przez baristę, dodano wtedy napędzany elektrycznie silnik przekładniowy. Doprowadziło to do powstania pierwszej maszyny z automatycznym ciśnieniem wody i silnikiem elektrycznym.

W 1961 r., na wzgórzach nad Florencją, została zbudowana nowa siedziba firmy. Po powodzi, która nawiedziła Florencję w  1966 r., chociaż La Marzocco nie została bezpośrednio nią dotknięta, to jednak, stanęła w obliczu złożonej sytuacji gospodarczej, ponieważ klienci na zalanych terenach mieli prawo odroczyć płatności, podczas gdy firma musiała dokonywać własnych płatności. Jednak charakterystyczna dla właścicieli firmy  cierpliwość i wytrwałość sprawiły, że firma nadal się rozwijała,  i w 1970 wprowadziła nową serię ekspresów o symbolu GS.

Seria GS okazała się rewolucyjna z powodu wprowadzenia dwóch niezależnych bojlerów, jednego do wytwarzania gorącej wody i pary, a drugiego do ekstrakcji kawy. To było  pierwsze tego rodzaju urządzenie we Włoszech i na świecie. Niezależne bojlery, które do dziś są standardową technologią w urządzeniach La Marzocco, zapewniają łatwo dostępną parę wodną lub gorącą wodę bez wpływu na temperaturę wody używanej do ekstrakcji kawy. GS po włosku oznacza „gruppo saturo” czyli grupa nasycona. Grupy zaparzające zostały przymocowane bezpośrednio do bojlera, a ich kształt został zaprojektowany w taki sposób, aby woda mogła  krążyć w sposób ciągły, utrzymując w ten sposób stałą temperaturę, co jest kluczowym czynnikiem przy wytwarzaniu kawy najwyższej jakości.

Wprowadzenie GS było wielkim sukcesem we Włoszech i za granicą. La Marzocco stała się w  pewnym sensie legendą w produkcji ekspresów do kawy, po prostu od początku stale wyznaczała trendy w produkcji urządzeń do parzenia kawy.

Struktura korporacyjna La Marzocco została zreorganizowana w 1995 r., głównie  w zakresie produkcji, zarządzania i pomocy technicznej. Firma zatrudniła wykwalifikowanych techników i dwujęzyczny personel w celu promowania biznesu na rynkach zagranicznych i z powodzeniem otworzyła  biuro marketingu i sprzedaży w Mediolanie.

W latach 2000-2008 La Marzocco była oficjalnym sponsorem w zakresie ekspresów do kawy podczas World Barista Championship (WBC), znanego międzynarodowego konkursu kawowego, który koncentruje się na promowaniu doskonałości w kawie i rozwijaniu zawodu baristy.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W 2005 r., został wprowadzony ekspres  GB5, a następnie w 2006 r.  FB / 80 , a jedna grupa w GS3 w 2007 r. W ten sposób powstała  praktycznie domowa maszyna z zastosowaniem profesjonalnej technologii. Każda z tych maszyn jest wyposażona w kontrolę temperatury PID,  wielofunkcyjną klawiaturę i wyświetlacze cyfrowe, odzwierciedlające innowacje w najnowszej technologii na świecie.

W 2009 roku, po restrukturyzacji, firma La Marzocco przeniosła się do nowej siedziby, 30 km na północ od Florencji. W tym też roku została wprowadzona przełomowa, pierwsza w historii technologia, profilowania ciśnienia zastosowana w ekspresie Strada. Było to wynikiem współpracy zespołu czołowych baristów, techników i ekspertów z branży kawy. W październiku 2009 roku, został też wprowadzony do sprzedaży młynek do kawy  Vulcano, jako połączenie wyrazistego designu La Marzocco z niezrównaną technologią mielenia firmy Mazzer.

Wiosną 2013 roku zaprezentowano, na konferencji Boston SCAA, ekspres  Linea PB, nazwany w ten sposób na cześć Piero Bambi, który zaprojektował Linea Classic i Linea PB.

Model Linea PB to zmodernizowana Linea Classic i wyróżniająca się  nową, zastrzeżoną formułą programowania, która kontroluje czas i objętość parzenia.

Młynek Vulcano Swift został wprowadzony do obrotu na początku 2014 r., jako połączenie  konstrukcji Vulcano  wzbogacony o  funkcje Swift, takie jak możliwość regulowania stopnia mielenia, dozowania i ubijania, zapewniająca powtarzalność  konsystencji, wysoki poziom kontroli i minimalną ilość odpadów.

Drugą część historii firmy La Marzocco będzie można znaleźć w kolejnej relacji.

Opis wszystkich dostępnych modeli ekspresów do kawy firmy La Marzocco jest dostępny na stronie www.koree.pl. Zapraszamy do współpracy!

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.